Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe F.Bahçe'nin geçen yıl 10 milyon Euro verdiği Moussa Sow'un MR bile çekilmeden transfer edildiği ortaya çıktı. İmzadan 1 hafta sonra kontrol için çekilen MR, oyuncunun her iki dizinde de kalıcı sakatlıkların olduğunu belgeledi. - Fenerbahçe Haberleri

        HTSPOR - ÖZEL HABER / Ferudun NİĞDELİOĞLU

        Ocak ayında Fenerbahçe’ye transfer olan Moussa Sow’un hikayesi bu... Bonservisine 10 milyon Euro ödenen, 4 yıllık sözleşme süresince kendisine de 10 milyon Euro ödenecek olan bir oyuncunun... Gelin önce süreci hatırlayalım... 3 Temmuz sürecinde Niang ve Emenike gibi golcülerinin gidişiyle sarsılan, bu oyuncuların yerine transfer edilen Bienvenü’den beklediğini alamayan F.Bahçe, büyük bir hedefe göz dikmişti. Teknik direktör Aykut Kocaman’ın aklındaki isim Lille ile Fransa’yı sallayan ve 27 golle Ligue 1’in gol kralı olan Moussa Sow’du... Ancak böyle bir oyuncuyu almak kolay değildi. Bonservis bedeli için Lille 10 milyon Euro istiyordu. Fenerbahçeli yöneticiler ve Sarı-Lacivertli camiaya gönül veren işadamları el ele verdi, 8 milyon Euro toplandı. 2 milyon Euro da kulüp bütçesinden ödendi, Lille ile el sıkışıldı. Senegal Milli Takımı’nın kampında bulunan Sow, 26 Ocak’ta İstanbul’a geldi.

        MR ÇEKİLMEDEN İMZA

        İşte transferin kilit bölümü burada başlıyor. 27 Ocak’ta F.Bahçe resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre Moussa Sow, Universal Çamlıca Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi, herhangi bir soruna rastlanmayınca 4 yıllık sözleşmeye imza attı. Ardından Senegal Milli Takımı’na dönen oyuncu, 3 Şubat’ta F.Bahçe ile ilk idmanına çıktı, 5 Şubat’taki Beşiktaş maçıyla da Sarı-Lacivertli formayla tanıştı. Hatta derbide ilk golünü de ağlara bıraktı. Bu maçtan bir gün sonra ağrıları nedeniyle kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık’a giden Senegalli’nin 6 Şubat’ta çekilen MR’ı ise herkesi şok etti.

        KAFA KARIŞTIRAN 8 KRİTİK SORU

        Buraya kadar verdiğimiz bilgilerin ışığında bazı sorular da söz konusu... Bu soruların kimseyi rencide etmek adına sorulmadığının altını bir kez daha çizelim ve sıralayalım:

        1- SAKAT SAKAT MI ALINDI?

        Bu transferde müthiş bir ihmal mi var? Sow sakat sakat mı alınmış?

        2- ‘SEN KARIŞMA’ DENİLDİ Mİ?

        Sow’un sözleşme imzalamadan önce 27 Ocak’ta Universal Çamlıca Hastanesi’nde yapılan sağlık kontrolünde neden MR çekilmedi? Sow’un yanında hastaneye gönderilen kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık’a, neden “Sen karışma, sadece yanında dur. Universal Hastanesi’yle yeni anlaştık. Problem yaşamayalım” denildi? Kulübün doktoru bu kontrollerde neden Sow’un yanında sadece ‘bakıcı’ gibi durdu?

        3- FİYAT DÜŞÜRÜLEMEZ MİYDİ?

        Eğer o kontrolde tam teşekküllü bir MR çekilse, her iki dizdeki kıkırdak erimesi daha önce yaşanmış yan bağ ameliyatı ve şu anda bile yıpranmış menisküs rahatsızlığı ortaya konulsa Fenerbahçe’nin Lille’e ödediği 10 milyon Euro’luk bonservis bedeli daha aşağıya düşürülemez miydi?

        4- SORUN DİZLERDEKİ GÜÇSÜZLÜK MÜ?

        Türkiye’deki 8 ay içinde 3 sakatlık yaşayan Moussa Sow’un sık sık yaşadığı bu sıkıntının nedeni dizlerindeki güçsüzlük mü?

        5- ‘KONUYU KAPAT’ DENİLDİ Mİ?

        Aykut Kocaman, 6 Şubat’ta MR sonuçlarıyla ilgili dönemin kulüp doktoru Ertuğrul Karanlık kendisine bilgi verdiğinde neler söyledi? Kocaman, İsmail Kartal, Hasan Çetinkaya, Dolu Arslan’ın toplantı yaptıkları esnada oyuncunun durumunu anlatmak için odaya giren Karanlık’a Kocaman’ın tepkisi ne oldu? Kocaman, toplantı odasından dışarı çıkardığı Karanlık’a “Bu rapor ortaya çıkarsa seni yakarım. Bunu bil, bu konuyu kapat” dedi mi?

        6- LİLLE BİLEREK Mİ SATTI?

        Fransız kulübü oyuncunun sakatlığını biliyor muydu? Lille’de oynarken yan bağlarından operasyon geçiren Sow’un satılma nedeni bu mu? Oyuncunun dizlerindeki problem nedeniyle yüzde 100 performans gösteremeyeceğini bilen Lille, Sow’u Fenerbahçe’ye 10 milyon Euro gibi bir rakama satarak büyük bir iş başarmış mı oluyor?

        7- İMZA ÖNCESİ NEDEN MR ÇEKİLMEDİ

        Fenerbahçe gibi bir büyük kulüp, tam anlamıyla tetkik yaptırmadan, MR çekilmeden böyle bir transferi nasıl yapar?

        8- 10 MİLYON VEREN ÇIKAR MI?

        F.Bahçe, bugün Sow’u satmaya kalksa, 10 milyon Euro veren bir talip çıkar mı?

        8 AYDA 3 SAKATLIK

        Sow’un F.Bahçe’de geçirdiği 8 ay içinde yaşadığı 3 sakatlık da soru işaretlerini artırıyor. 1- Temel sorunu dizlerinin yıpranmışlığı ve güçsüzlüğü olan Sow, ilk olarak ligdeki G.Saray maçında sakatlanmış ve sol alt baldırındaki yırtık nedeniyle Süper Final’de görev alamamıştı. 2- Ardından iyileşen, hatta Bursaspor’a karşı oynanan Türkiye Kupası finalinde de 9 dakika süre alan oyuncu, tatilden bir kez daha sakat döndü! 3- Eylül ayında Senegal Milli Takımı’nda arka adalesinden sakatlık yaşadığı açıklandı. Ancak oyuncu, Senegal’e sakat gittiğini, milli takım kampında da tedavi olduğunu açıkladı.

        ‘GEÇİCİ’ ÇÖZÜM ‘KAN’ TEDAVİSİ

        Peki Moussa Sow’u çok zorlayan bu rahatsızlığın çözümü ne? Problem nasıl giderilir? Bunu da 2 adımda anlatalım: 1- Performansının artması, ağrılarının azılması için hafif idmanlar yapmalı. 2- Diz kıkırdakları aralarına sürekli silikon sıvı ya da kendi kanından alarak kan enjekte edilerek oyuncunun acıları dindirilebilir. Aksi halde sürekli ağrılar yaşayabilir.

        AMELİYAT OLANLAR DAHİ DÖNEMEYEBİLİR!

        Halk dilinde kıkırdak zedelenmesi veya kireçlenme denilen sakatlık, Sow’un performansının tavan yapmasını önlüyor. Bu tip sakatlık yaşayan ve ameliyat olan oyuncuların futbola geri dönememe riski, iğne ve kan tedavisini tek çare olarak bırakıyor. Bu da sorunu çözen değil, oyuncunun kariyerini uzatmaya yarayan bir tedavi.

        SAĞ DİZ:

        Çoğunlukla bir çok oyuncuda görülebilen dizde yıpranma var. Ayrıca kemik ödeminin erken evre bulgusu olan bir durum söz konusu. Bu, kıkırdak yıpranması olarak gözüküyor

        SOL DİZ:

        İç yan bağlardaki eski yırtık iyileşmiş. Diz kıkırdağındaki problem ise şöyle özetleniyor. Oyuncunun performansını etkileyecek bir sakatlık. Profesyonel futbol hayatını ilerleyen yıllarda sıkıntıya sokabilir. Ağır bir kıkırdak lezyon yıpranması mevcut. Aynı dizde yine menisküs yıpranması da var.

        UZMAN GÖRÜŞÜ: PROF. DR. BURHAN USLU:

        “Normalde sadece MR sonuçları üzerinden değil, hastanın muayenesiyle birlikte değerlendirme yapmak gerekir. Tek başına bu MR sonuçlarına bakarsan, ben oyuncunun ameliyat edilmesini isterim. Ama eğer oyuncunun adale yapısı, bağları kuvvetli ise ameliyatsız bir model düşünülebilir. Ancak şurası net ki, bu durumdaki bir oyuncu yüzde 100 performans veremez. Sürekli ağrı yaşar. Dizi şişer. Sakatlığı koşmasına engel olabilir. İkili mücadelelerde, sprintte problem yaşar. Yani durum ciddi bir risk taşır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ