Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Dünya Kupası 2014 Hollanda Cüneyt Çakır (2014 Dünya Kupası Hollanda - Arjantin) Hollanda - Arjantin Dünya Kupası yarı finali (Cüneyt Çakır 2014 Dünya Kupası) - Dünya Kupası 2014 Haberleri
        1

        HTSPOR.COM / Yaşar DÜNDAR
        Türkiye, Dünya Kupası'nda hakem Cüneyt Çakır'la yarı finalde! Çakır, EURO 2012 ve Şampiyonlar Ligi'nden sonra Dünya Kupası'nda da yarı final maçı aldı. 'Temsilcimiz', Hollanda-Arjantin yarı final maçını yönetecek. Oysa ki Çakır, Türkiye'de en çok eleştirilen hakemlerin başında geliyor... Ve yine aynı sorular gündemde; Çakır dışarıda başka, içeride başka mı maç yönetiyor? Hata bizde mi yoksa dünya hakemliğinde mi? Biz de bu sorularla ilgili hakem otoritelerinin görüşlerini aldık.

        2

        MHK BAŞKANI ZEKERİYA ALP
        "Öncelikle aldığımız bu güzel haberden sonra çok mutlu olduğumu söylemek istiyorum. Sorunuza gelecek olursak... Ben göreve geldiğim günden beri aynı şeyi söylüyorum. Yurt dışında hakemlere gösterilen tolerans ile Türkiye'de hakemlere gösterilen tolerans arasında çok büyük fark var. Türkiye'de bu baskı çok büyük."

        3

        "Hem basın, seyirci, futbolcu hem de teknik adam baskısı var. Bunların hepsini bir araya getirdiğin zaman bu baskıların sonucunda bazı şeyler oluşuyor. Ama yurt dışında bu farklı. Örneğin Dünya Kupası'nda hakemler hata da yapıyor her türlü yanlışı da yapıyor. Peki futbolcular ne yapıyor? Hiç tepki falan gösteriyorlar mı?"

        4

        "Sadece bir insanın göstermesi gereken, aşırı olmayan, doğal tepkileri gösteriyorlar. Ancak ülkemizde durum öyle bir noktaya geldi ki, otomatik olarak saha içindeki görüntü taraftara yansıyor. Taraftar da bu sefer bunların etkisi altında kalıp tezahüratlarda bulunuyor. Benim en başından beri söylediğim bu."

        5

        "Yoksa Türkiye'de de sadece Cüneyt Çakır değil diğer arkadaşlar da bu eleştirilerden nasibini alıyor. "Yurt dışında başka, Türkiye'de başka maç yönetiyorlar" düşüncesini kafamızdan atıp sadece maça odaklanalım. Sadece maçı izleyelim."

        6

        HTSPOR YAZARI BÜLENT YAVUZ
        "Sevgili Cüneyt Çakır'ı öncelikle tebrik ediyorum. 40 yıl aradan sonra bir Türk hakemi Dünya Kupası'na gidiyor ve inanılmaz bir başarıya imza atarak yarı final yönetecek. Türkiye Milli Takımı'nın olmadığı bu turnuvada ışıl ışıl parlayan bu Türk oğlu Türk her türlü övgüyü hak ediyor. Cüneyt Çakır artık dünyanın en iyi iki numaralı hakemidir."

        7

        "Avrupa'da sadece 650 tane FIFA hakemi varken ve bunların içinde 1. sırada yer alıyorsa bu çok önemli bir başarıdır. Çakır, Türkiye'de maç yönetirken Avrupa onu beğendi ve Dünya Kupası'na gönderdi. FIFA, Türkiye'de onun yönettiği maçları görerek ve beğenerek Çakır'ı Dünya Kupasına davet etti."

        8

        "Cüneyt, paraşütle Dünya Kupası'na gitmedi. Cüneyt, Türkiye'de maç yönetirken liglerimizin agresifliği, yöneticilerimizin ve futbolcuların tamamen oyunu kurallar dışı oynamaları neticesinde tabii ki zaman zaman zorlanıyor. Bu tamamen futbolcuların kötü niyetinden kaynaklanıyor. Yöneticiler, başkanlar çıkıp istedikleri gibi konuşuyorsa hakemleri baskı altına almaya çalışıyorlar."

        9

        "Hakem de etten kemikten yapılmış bir insandır sonuçta. Bu psikolojiyi kaldırmak çok zordur. Ama Avrupa'ya çıktığı zaman Cüneyt için daha kolay oluyor. Çünkü Avrupa'da oyuncular sadece top oynuyor. Hakeme saygısızlık yapmayarak işini kolaylaştırıyorlar. Fark budur. Cüneyt Çakır artık tescilli, dünyanın en iyi ikinci hakemidir. Artık herkes buna saygı duyarak konuşmalıdır."

        10

        ESKİ HAKEM SERDAR TATLI
        "Zor bir lige sahibiz. Sonuç olarak da hakemler üzerinde büyük baskı oluşturuluyor. Medya baskısı, taraftar baskısı, yönetici baskısı... Özellikle ülkemizde yönettiği müsabakalarda bu etkenlerin hepsi hakemin üzerinde büyük bir baskıya sebep oluyor. Ama dünyanın herhangi bir yerinde yönetilen karşılaşmada baskı oluşmuyor."

        11

        "Ne kadar çok hata yaparlarsa yapsınlar Dünya Kupası'ndaki hakemlerin ne kadar rahat maç yönettikleri ortada. Özellikle bu Dünya Kupası'nda hakem performanslarının ne kadar kötü olduğunu da gözlemledik. Çok büyük, inanılmaz derecede ciddi hatalar yaptılar. Karşılaşmaların sonucuna tesir edecek seviyede hatalar bunlar. Hiçbir futbolcudan, teknik heyetten, taraftardan veya herhangi bir yönetici tarafından hakemleri etkilemeye yönelik bir şey görmedik."

        12

        "Baskı oluşturulmadığı için hakemler de bu kadar rahat maç yönetebiliyorlar. Ama bizim ülkemizde buna müsamaha gösterilmiyor. Ne yazık ki hakem üzerindeki baskı ülkemizde bir gerçek. Türkiye'de dünyanın en iyi hakemi olsanız dahi maç yönetirken dışarıda maç yönetir gibi rahat olamazsınız."

        13

        ESKİ HAKEM CEM PAPİLA
        "İtalyan hakem Pierluigi Collina da dünyada çok sevilen ama ülkesinde fazla sevilmeyen, eleştirilen bir hakemdi. Yani sizin ülkenizde rekabet şartları ve almış olduğunuz görev sayısı çok fazla olduğu için, hepsinin üstesinden tam %100 gelmek maalesef mümkün olmadığı için o tür eleştiriler normal ve fazla abartmamak lazım."

        14

        "Cüneyt Çakır, Dünya Kupası'nda çok başarılı ve bundan sonra da Dünya Kupası organizasyonu içinde yer alacaktır. Ama ülkeye döndüğü zaman yine eleştirilecektir. Eleştirilmesinin nedeni ise çok fazla, çok önemli mücadele yönetmesidir. O önemli maçlarda ister istemez bazı hatalar olur. Avrupa'da farklı olmasının sebebi ise oradaki futbolcuların sadece oyunu düşünerek hakeme yardımcı olmasıdır."

        15

        "Cüneyt Çakır'ın Avrupa'da yönettiği maçlara gelecek olursak; orada futbolcular hakemi bozacak herhangi bir hareketin içinde yer almıyorlar ve hakemi sahada verdiği kararlar ile tanıyorlar."

        16

        "Ülkemizde Cüneyt Çakır zaten tanınan biri. Dolayısıyla burada takımlar maça çıkmadan önce bir ön yargıya sahipler. Maç içinde futbolcular da hakeme yardımcı olmuyor. O yüzden Türkiye'deki hakemler biraz daha kaygı ile maça çıkınca bu da beraberinde hataları getirebiliyor."

        17

        Arjantin ile Hollanda arasında yarın Sao Paulo'da oynanacak ve TSİ 23:00'te başlayacak yarı final müsabakasında Çakır'ın yardımcılıklarını Bahattin Duran ve Tarık Ongun yapacak. Cüneyt Çakır, 2014 FIFA Dünya Kupası'nda daha önce Brezilya-Meksika ve Cezayir-Rusya maçlarını yönetmişti.

        18

        Cüneyt Çakır, 2012 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2012) yönettiği yarı finalin ardından milli takım müsabakaları seviyesinde ilk kez Dünya Kupası yarı finalinde maç yönetecek.

        19

        Daha önce FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda final yöneten Çakır, EURO 2012'nin yanı sıra FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde yarı finaller yönetmiş, UEFA Şampiyonlar Ligi Finali'nde dördüncü hakemlik yapmıştı.

        20

        Cüneyt Çakır ayrıca Doğan Babacan'ın 1974'teki katılımından 40 yıl sonra FIFA Dünya Kupası'nda maç yöneten ilk Türk hakem olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ