Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Dünya Kupası 2014 hakan şükürün 11. saniyede attığı gol, hakan şükür türkiye, hakan şükür FIFA, - Dünya Kupası 2014 Haberleri

        Hakan Şükür, 2002 Dünya Kupası'nda Güney Kore'ye henüz 11. saniyede attığı golle dünya kupaları tarihinin en erken golüne imza atmış oldu. Bu rekor daha önce Şili'de 1962'de yapılan dünya kupasında, 15. saniyede Meksika'ya gol atan Çekoslovak Vaclav Masek'e aitti.

        Dünya kupaları tarihinde atılan erken goller şunlar:

        Futbolcu Ülkesi Rakip Tarih Saniye

        1. Hakan Şükür Türkiye Güney Kore 2002 11

        2. Vaclav Vasek Çekoslovakya Meksika 1962 15

        3. Ernst Lehner Avusturya Almanya 1934 25

        4. Bryan Robson İngiltere Fransa 1982 27

        5. Bernard Lacombe Fransa İtalya 1978 31

        Kupa tarihinde en geç gol ise 2006 Almanya'da, uzatmaya giden maçta İtalyan Alessandro Del Piero'dan geldi. Del Piero, Almanya maçının 121. dakikasında gol kaydederek, finallerin en geç atılan golüne imza attı.

        HAKAN ŞÜKÜR "EN ERKEN GOLÜ" ANLATTI

        İstanbul Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür, tarihe geçtiği golle ilgili yaptığı değerlendirmede, 2002 Dünya Kupası'nda ilgi çeken oyunculardan biri olduğunu belirtti. Çok faydalı oynamasına karşın son maça kadar gol atamadığını anlatan Şükür, "Türkiye'ye dönerken böyle bir unvanla dönmem gerekiyormuş, ben o gole hep Allah'ın bir lütfu olarak baktım, Allah bana böyle bir gol nasip etti. Hala konuşuluyor ve gösteriliyor. O golü görmeyen nesiller bile, bugün internete girdiği zaman o rekorun bana ait olduğunu biliyor" diye konuştu.

        Rakip Güney Kore maça başlayınca, kendisi ve İlhan Mansız'ın rakibe pres yaptığını belirten Şükür, "İlhan topla olan rakibe bastı, bunun üzerine o da panikle arkadaşına pas atmak istedi, ancak ben arkadaşı topu alamadan araya girdim ve topu aldım. Rakip kaleye giderek dünya kupalarının en erken golünü attım. Ayrıca o maçta İlhan'a da iki gol attırdım" dedi.

        Şükür, "O turnuvada 4-5 gol atmış olsaydım, bu kadar sükse olmayacaktı ya da konuşulmayacaktı. O gol, bu nedenle benim için çok anlamlı ve değerli bir gol. O maçta ilk kez İlhan'la çift santrafor oynadık; dikkatler bir santrafora gittiği zaman diğeri bir şeyler yapabiliyordu. Bana geldiğinde o attı, ona gittiğinde ben attım. Santrafor için güzel bir maçtı. Rekor gol geldi ve çok mutlu oldum" ifadelerini kullandı.

        Hakan Şükür, 2014 Dünya Kupası'nın favori takımıyla ilgili de "Almanya bir turnuva takımıdır. Avrupa ve dünya şampiyonu İspanya önemli bir futbol ülkesi. Brezilya turnuvanın bir numaralı favorisidir. Hollanda var, Sneijder'in form durumunu gördük. Bunlar arasında geçer. Çok fazla sürpriz olabileceğini düşünmüyorum" değerlendirmesini yaptı.

        İLK GOL FRANSIZ, SON GOL İSPANYOL'DAN

        Dünya kupası finallerinin ilk golünü Fransız, son golünü ise İspanyol futbolcu attı. Finallerin ilk golünü 13 Temmuz 1930'da Uruguay'ın başkenti Montevideo'da oynanan maçta Fransız Lucien Laurent, Meksika'ya karşı kaydetti. Son gol ise Güney Afrika 2010'daki final maçında İspanyol Andres Iniesta'dan geldi. Iniesta, finallerin son ve 2 bin 208'inci golünü Hollanda'ya atarak, takımının kupayı kazanmasını da sağladı. Bu arada finallerin 500. golü 1958'de İskoç Bobby Collins'den, bininci gol 1978'de Hollandalı Rob Rensenbrink'den, bin 500'üncü gol 1994'de Arjantinli Claudio Caniggia'dan ve ikibininci gol de 2006'da İsveçli Marcus Allback'tan geldi.

        EN YAŞLI VE EN GENÇ GOLCÜLER

        Dünya kupası finallerinde gol atan en yaşlı futbolcu Kamerunlu Roger Milla, en genci ise Brezilyalı Pele oldu. Milla, 1994 ABD'de Rusya ile yapılan maçta golü attığında 42 yaşındaydı. Finallerin en genç golcüsü Pele ise 1958'de henüz 17 yaşından 244 gün almışken, Galler'e gol atmayı başarmıştı.

        İLK HAT-TRICK YAPAN FUTBOLCU

        Finallerde ilk kez hat-trick yapan futbolcu ABD'li Bert Patenaude oldu. Patenaude, 1930 Uruguay'da, Paraguay ile yapılan ilk tur maçında 3 gol birden atarak, tarihe geçti. En hızlı hat-trick'i ise 1982'de El Salvador'a 7 dakikada (69, 72 ve 76) 3 gol atan Macar Laszlo Kiss yaptı.

        PROSINECKI 2 ÜLKE ADINA DA GOL ATTI

        Kayserispor'un eski teknik direktörü Robert Prosinecki, dünya kupası finallerinde iki ülke adına da gol atmayı başaran tek futbolcu oldu. Prosinecki, 1990'da Yugoslavya formasıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ne, 1998'de de Hırvatistan ile Jamaika'ya gol attı.

        KENDİ KALESİNE İLK GOL ATAN

        Dünya kupası finallerinde kendi kalesine ilk gol atan futbolcu unvanı İsviçreli Ernst Lötscher'e ait. Lötscher, 1938'de Almanya karşısında kendi kalesine gol atarak, bir ilke imza atmış oldu.

        İLK PENALTI GOLÜ ROSAS'TAN

        Kupa tarihinde ilk penaltı golünü Meksikalı futbolcu Manuel Rosas attı. Rosas'ın 1930 Dünya Kupası'nda Arjantin karşısında attığı penaltı golü böylece tarihe geçti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ