Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Diğer Filipski fantom, Filipski sakatlık - Basketbol Haberleri

        HTSPOR / Murat AĞCA

        Avrupa Şampiyonlar Ligi ve Kıtalararası Kupa’da şampiyonluklar yaşayan ‘Engelsiz Aslanlar’ın Polonyalı yıldızı Mateusz Filipski, beynindeki engeli antrenörü Sedat İncesu sayesinde aştı. Uzuv kaybına uğrayan kişilerde, beyinin kaybedilen uzuvu hala varmış gibi kabul etmesi sonucu ortaya çıkan ‘fantom ağrısı’na yakalanan Filipski’nin, 13 yıl önce kesilen bacağındaki dayanılmaz ağrılara, Sedat hocanın ‘ayna tedavisi’ şifa oldu. Avrupa’nın en değerli basketbolcuları arasında gösterilen 22 yaşındaki Polonyalı Filipski, 13 yıl önce kemik kanseri nedeniyle bir bacağını kaybetti. Ancak bu operasyon öncesi bacağı güçlendirmek için yapılan alçının sökülmesi sırasında bileğinde derin bir kesik oluşan Filipski, o acı ve şokla apar topar ameliyata alınınca fantom ağrısına yakalandı. İşte o gün bugündür tam 13 yıldır, kesilen bacağında zaman zaman sportif kariyerini de olumsuz etkileyen dayanılmaz hayali ağrıları var.

        AMELİYAT GÜNÜ BAŞLIYOR

        Filipski’yi yıllardır yakından takip eden antrenörü İncesu, bu ağrıların tam da ameliyatın yıldönümü olan 13 Şubat’ta olduğunu söylüyor: “Ben bu ağrılara bizzat şahit oldum. 13 Şubat gecesi başlıyor ve çok şiddetli olarak 30-45 dakika sürüyor. Ne ağrı kesici ilaçlarla, ne de başka bir yöntemle hiçbir şekilde geçmiyor” diyor. Filipski’nin durumuna çok üzülen ve yaşadığı korkunç ağrıları dindirmek için araştırma yapmaya başlayan İncesu, sonunda ‘ayna terapisi’nin çözüm olabileceğine karar vermiş. “Bu tedavi aslında beyinin aldatılarak yeniden programlanması” diyen başarılı antrenör, ilaçların yapamadığını bir boy aynasıyla başarmış...

        BEYİN AĞRIYI SİLDİ

        Başarılı antrenör aynanın sırrını şöyle açıklıyor: “İşin sırrı, travmayı belirleyip, tedavi sırasında aynaya yansıyan diğer uzvun sağlıklı görüntü sayesinde, o ağrının aslında olmadığını beyne kabullendirmek. Tedavide bacak arasına konulan ayna sayesinde olmayan bacağının yerinde diğer bacağının yansımasını gören Filipski, ameliyat öncesi hatırladığı son şey olan bileğindeki kesiğe odaklandı. Aslında olmayan bacağı yerinde gören kişi büyük bir duygusal şok yaşıyor. Beyin de hayalet uzuv yerine gerçek bacak görüntüsüne saniyeler içinde alışıyor ve hayali ağrı ortadan kalkıyor. İşte Filipski’de de olan bu!” Tedavi sonrası 13 yıllık ağrılarından kurtulan Filipski’nin, mental rahatlamayı sahadaki performansına da yansıttığını söyleyen İncesu, “Artık maça tam olarak odaklanıyor. İniş-çıkışlar olmuyor. Daha mutlu ve huzurlu. Tabii ki bu performansına da direkt olarak yansıdı. Umarım bu yöntem diğer engellilere de umut olur” diye konuştu.

        ‘YENIDEN DOĞDUM’

        13 yıllık fantom ağrısından kurtulan Filipski, kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söyledi. Uzun yıllar ağrı ve sızılarla mücadele ettiğini ifade eden Filipski, şöyle konuştu: “Bu psikolojik gibi dursa da gerçek bir ağrıydı. Birçok kişi bunun olabileceğine inanmadı. Fakat Sedat hocaya hikayemi anlattığımda bana yardım edeceğini söyledi. Yine ameliyat günü 13 Şubat’ta tedaviye başladık. Aslında bir aynanın ağrılarımı geçireceğine pek inanmamıştım. Aynada bacağımın yansımasını mantığımla kabul etmesem de beynim buna inandı. O anda ağrıyı son kez hissettim ve 13 yıllık ağrılarım 1 dakikada bitti. Sedat hocam sayesinde tüm hayatım değişti, artık rahat uyuyorum.”

        Fantom ağrısı nedir?

        Fantom ağrısı, bir uzvun kaybedilmesinden sonra o bacak ya da kolda ortaya çıkan kaşıntı, karıncalanma ve ağrılardır. Ağrılar hemen ortaya çıkabildiği gibi aylar veya yıllar sonra da oluşabilir. Beyinin, kesilen uzuvla ilgili hareket emirleri üretmesine rağmen geri bildirim alamaması sonucu hayali ve ağrılı hayalet bir uzuv yaratmasıdır. Psikolojik gibi gözükmesine rağmen sinir ve kaslar ile beyin orada bir uzuv varmış gibi algılar. Bu karmaşa, hastada şiddetli ağrılara neden olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ