Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Şampiyonlar Ligi Şampiyonlar Ligi'ndeki yeni sistem - Futbol Haberleri

        UEFA, 2015-2018 dönemine yönelik Avrupa Kupaları ile ilgili UEFA sıralamasında ilk 12 ülkenin kupa şampiyonlarının doğrudan Avrupa Ligi gruplarına alınması gibi önemli değişiklikler yapıldığını açıklamıştı. Ancak çok önemli bir değişiklik henüz resmen duyurulmadı. Bu da Şampiyonlar Ligi grup kura çekimi öncesinde torbaların belirlenme yöntemi.

        Bugünkü sistemde takımlar UEFA puanlarına göre sıralanıyor. Şampiyonlar Ligi’nin son şampiyonu ile puanı en yüksek 7 takım ilk torbada buluşuyor. UEFA, ilk torbadaki takımların UEFA sıralamasındaki ilk 7 ülkenin şampiyonları ve Şampiyonlar Ligi’nin son şampiyonundan oluşmasına yönelik bir çalışma içerisinde. Bu değişikliğin bugün kura çekiminde, olmazsa en geç Eylül ayı içerisinde duyurulması planlanıyor.

        Bu değişiklikle bu sezonki gibi üç İspanyol (Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid), iki İngiliz, iki Portekiz takımının yer aldığı ilk torba örneği yaşanmayacak. Hatta biri Şampiyonlar Ligi şampiyonu biri ülke şampiyonu olmadıkça Barcelona-Real Madrid, Chelsea-Arsenal, Porto-Benfica gibi ikililer de ilk torbada buluşmayacak.

        UEFA’nın bu uygulamaya geçmesiyle 2015-2016 sezonunda İspanya, İngiltere, Almanya, İtalya, Portekiz, Fransa, Rusya şampiyonlarıyla Şampiyonlar Ligi’nin 2014-15 şampiyonu kurada ilk torbayı oluşturacak.

        UEFA’nın daha önce duyurduğu değişiklikler ise özetle şöyleydi:

        - Avrupa Ligi şampiyonu, Şampiyonlar Ligi play-off’una gidecek. Şampiyonlar Ligi şampiyonu, liginden de direkt katılım hakkı elde ederse Avrupa Ligi Şampiyonu doğrudan Şampiyonlar Ligi gruplarına katılacak.

        - Avrupa Ligi şampiyonuna Şampiyonlar Ligi’ne katılım hakkı tanınmasıyla, bir ülkeden en fazla beş takımın Şampiyonlar Ligi’ne katılmasına izin verilecek. Bu sayı eskiden dörttü.

        - Bu sezon Avrupa Ligi’ne play-off oynamadan direkt katılım sayısı 6 idi. Bu, 16’ya çıkacak.

        - UEFA sıralamasında ilk 12 ülkenin kupa şampiyonu Avrupa Ligi’ne direkt katılacak. Kupa şampiyonu lig derecesiyle Şampiyonlar Ligi katılım hakkı elde ederse, o ülkenin Avrupa Ligi’ne en yüksekten katılım hakkı kupa finalistine değil, ligde Şampiyonlar Ligi katılımı hakkının hemen altındaki ilk dereceye verilecek.

        - Avrupa Ligi’ne her ülkeden (prensip olarak elemeler başlangıcında) en fazla üç takımın katılmasına izin verilecek.

        - Çeyrek finaller tamamlandıktan sonra sarı kartlar sıfırlanacak.

        NTV Spor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ