Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Trabzonspor Süleyman Seba, Süleyman Seba Fikret Orman, Vodafone Arena Süleyman Seba, Süleyman Seba cenaze - Trabzonspor Haberleri

        Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, eski kulüp başkanları Ali Şen, Faruk Süren, TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, siyah-beyazlıların eski futbolcuları, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ve A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, Seba'nın vefatıyla ilgili duygularını dile getirdi.

        Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Beşiktaş'a yıllarca hizmet veren, İnönü Stadı'nda ilk golü atan, kulübün efsanesi Süleyman Seba'nın vefatından dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:

        "Hem Beşiktaş camiasının hem de Türk sporunun başı sağolsun. Beşiktaş başkanıydı ama tüm camialardan saygı gören biriydi. Ondan örnek alacağımız daha çok şey var. Onun ilkelerine, felsefelerine bakarak hareket ettiğimiz zaman, Türk futbolunun şu an için ihtiyacı olan birlik ve beraberliği sağlarız diye düşünüyorum. Kendisinin Beşiktaş'ta yerleştirdiği değerler, Türk sporunda özlem duyduğumuz sportmenlik ve fair-play değerleridir. Bu değerlerin takipçisi olmaya devam edilmelidir."

        "SEBA TÜM BAŞKANLARA ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR"

        Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, Süleyman Seba'nın karakteriyle tüm başkanlar için örnek teşkil etmesi gerektiğini kaydetti.

        Süleyman Seba'nın insanları dostlukla birbirine bağlayıcı bir özelliği olduğunu vurgulayan Aysal, "Biz onun Türk sporuna getirdiği güzel havayı teneffüs ederek ona layık olmaya çalışıyoruz. Bütün başkanlar, kulüp yöneticileri, sporcular için gerçek bir örnek. Burada yalnız Beşiktaş camiasının değil, tüm sporseverlerin acısını paylaşmak için beraberiz. Bir gönül adamıydı. Gönül ne kadar büyük olursa içine sığdırılacak malzeme de çok oluyor. Süleyman Seba bu denli büyük yüreğe sahip bir insandı" şeklinde konuştu.

        "BÖYLE BİR İNSANIN DOSTU, KARDEŞİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM"

        Beşiktaş camiasına başsağlığı mesajlarını ileten Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Süleyman Seba'nın dostu ve kardeşi olmaktan dolayı gurur duyduğunu belirtti.

        Seba'nın yaşarken hak ettiği değeri görmediğini savunan Yıldırım, "Öldükten sonra değer görmek bir işe yaramaz. Keşke Süleyman ağabey, buradaki mahşeri kalabalıktaki sevgiyi ve saygıyı görseydi. Ama bunları görmeden, iyi şeyler yaptığı Beşiktaş'ta, ona layık olmayacak şekilde davranılarak köşesine çekilmiştir. Süleyman ağabey, Türk sporunun, bu vatanın ak sakallarından biriydi. Böyle bir insanın dostu ve kardeşi olmaktan, böyle bir insanın ağabeyim olmasından dolayı her zaman onur duyacağım. Mekanı cennet olsun, Beşiktaş camiasına başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

        "KEŞKE AYNI DÖNEMDE ÇALIŞMIŞ OLSAYDIK"

        Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Seba'nın kişiliğiyle örnek alınması gereken bir insan olduğunu ifade etti.

        Sözlerine Türk futbolunun başı sağolsun diyerek başlayan Hacıosmanoğlu, "Süleyman başkan sadece Beşiktaş'ın değil, herkesin örnek alacağı bir başkandı. Hem ailesine hem Beşiktaş camiasına başsağlığı diliyorum, geri kalanlara da sabır diliyorum. Pişmanlığımız var, keşke aynı dönemde çalışmış olsaydık, ondan bir şeyler öğrenebilseydik. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun" değerlendirmesinde bulundu.

        Seba'yı "Türkiye'nin Süleyman ağabeyi" olarak niteleyen Fenerbahçe Kulübü eski başkanı Ali Şen, "İnsanlar vardır, iz bırakır, özlenir. Benim özleyeceğim bir kişi. 50 yıla yakın dostluğumuz var. Aynı dönemde kulüp başkanlığı yaptık. İlk yönetime seçildiğim günden bu yana sıkı dostluğumuz oldu. Çok iyi bir insandı, terbiyeli, mütevazı, saygılı büyük bir Beşiktaşlıydı, büyük bir insandı. Hepimizin içinde acı var, allah rahmet eylesin" şeklinde hislerini dile getirdi.

        Süleyman Seba'nın Beşiktaş tarihine geçmiş bir insan olduğunu hatırlatan Galatasaray Kulübü eski başkanı Faruk Süren, "Türk futbolu önemli bir beyefendisini yitirdi. Türk futbolu ve Beşiktaş tarihinde önemli işler yaptı. En önemlisi de kulübün menfaatini öne çıkarırken, bunu spor camiasına örnek davranışlarla gerçekleştirdi. Hakkında söylenen tüm güzel sözleri sonuna kadar hak ediyor. Allah rahmet eylesin. Camiasına başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

        ZEKERİYA ALP GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

        TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı, siyah-beyazlıların eski milli futbolcusu ve yöneticisi Zekeriya Alp, Seba ile birlikte çalışmış olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, gözyaşlarını tutamadı.

        Efsane başkandan övgüyle bahseden Alp, şu ifadeleri kullandı:

        "Ne mutlu ki bana futbolculuk yaşamımda ve futbolu bıraktıktan sonra beraber çalışma fırsatı yakaladık. 1984'te ilk başkan olduğu dönemden 1992 yılına kadar beraber çalıştık. Acıları, güzellikleri her şeyi birlikte paylaştık. Dürüstlük abidesiydi. Bütün güzellikleri bünyesinde toplayan böylesine bir insana dünya üzerinde çok nadir rastlanır. Sevenleri onu yalnız bırakmadı. Hastanede kendisini çok kez ziyaret ettiğimde, elimi bileğinden tutarak, 'Gitme, beni yalnız bırakma' der gibi konuşmalar yapıyordu, fazla söyleyecek bir şey bulamıyorum."

        "ÖRNEK ALINMASI GEREKEN BİR KİŞİ"

        Seba'yı son yolculuğuna uğurlayanlar arasında Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ve A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman da yer aldı.

        Olağanüstü bir Beşiktaşlı olarak tanımladığı Seba için övgü dolu sözler kullanan Turgay Demirel, "Pek çok özelliğiyle örnek alınması, saygı duyulması gereken bir kişi. Taraftarların, sporcuların, yöneticilerin gönüllerinde yer tutmuş değerli bir büyüğümüzdü. Sadece 14 sene süreyle Beşiktaş'ta başkanlık yaptı, belki daha uzun sürebilirdi. Ancak Beşiktaş'a bıraktığı eserler, kattığı değerler tartışılamaz. Nur içinde yatsın. Yaşantısı, yaptığı işler, duruşuyla çok önemli bir insandı. Özlüyoruz ve özleyeceğiz" şeklinde görüş belirtti.

        A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, Seba'yı uğurlamak için gelenler arasında her kulübün taraftarları olduğuna dikkati çekerek, "Türk sporunun en önemli simgelerinden birini kaybettik. Binlerce insan uğurlamaya gelmiş. Türkiye'de sporun kardeşçe, hep birlikte centilmence yönetilmesini, bu olguyla görülmesini sağlayan en önemli spor adamlarından biri. Tüm sporculara örnek olacak bir başkan. Tüm Beşiktaş camiasının, ailesinin başı sağolsun" diyerek duygularını dile getirdi.

        "SAYGI DUYULACAK BİR İNSANDI"

        Beşiktaş'ta başkanlık yaptığı dönemde siyah-beyazlı formayı giyen Metin Tekin, Ali Gültiken, Feyyaz Uçar, Rıza Çalımbay ve Ertuğrul Sağlam, Seba'nın saygı duyulacak bir insan olduğu görüşünde birleşti.

        Seba'nın nezaketiyle hatırlanacak bir insan olduğunu belirten Metin Tekin, "Şampiyonlukları kendi içimizde yaşayalım derdi. Başarısızlıklara karşı da çok önemli bir duruşu vardı. Kaybetmeyi kabullenebilen, futbolun bir yarış olduğunu kabullenebilen, kazanmak için her şeyin mübah olmadığını vurgulayan, davranışlarıyla bunu anlatan bir insandı. Transfer görüşmemi yapmak için 20 yaşında ilk karşısına çıktığımda titremiştim. Fazla bir şey söylemeye gerek yoktu, onunla konuşunca hemen imzayı atardık" ifadelerini kullandı.

        Süleyman Seba için yazdığı duygu dolu mektuba değinen Feyyaz Uçar, "Duygularımı yazmaya çalıştım. Okuyanı ağlatmak için yazarken sizin ağlamanız gerek. Yaşanmış yıllar var, bazı şeylerin anlamı var. Dolayısıyla daha gerçekçi, daha duygusal oluyor. Emin olun o yazıyı yazarken, okuyanlar kadar ağladım. Bu veda, Süleyman Seba'nın ne kadar sevildiğinin bir kanıtıdır" dedi.

        Ali Gültiken, Seba'nın Beşiktaş camiasına mal olduğunu ifade ederek, "Seba demek, Beşiktaş Kulübü demektir. Gözümüzü onunla beraber açtık. Profesyonelliğimizi Süleyman ağabey ile yaşadık, futbol hayatımızı onunla geçirdik. Bu süreçte ilke ve prensip sahibi bir yönetimin nasıl olacağını gösteren, bir yandan sportif başarıyı sağlarken kulübü büyüten, bu başarıları da sağlarken herkesin takdirini kazanan kimseyi kırmayan bir insandı. Çok konuşmayı sevmez ama konuştuğunda anlayabilene çok şey söylerdi" şeklinde konuştu.

        Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Seba ile uzun süre beraber çalışma fırsatı yakaladığı için mutlu olduğunu kaydederek, "Şampiyonluklar gördük, birçok kupa kazandık. Saygı duyulacak bir insandı. Kötü günlerimiz de geçti ama hiçbir zaman kendisini bozmayan bir insandı. Hiçbir zaman aşırı bir tepki göstermezdi. Örnek alınacak çok özelliği var. Çok değerli bir insanı kaybettik" diyerek duygularını dile getirdi.

        Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, Türk sporunun önemli bir şahsiyeti kaybettiğini aktararak, şöyle konuştu:

        "O sadece Beşiktaş'ın değil, tüm ülkenin başkanıydı. Yaklaşık 5-6 sene beraber çalıştık. O bir şey söylediği zaman buna herkes itaat ederdi. Türk futbolunda yaşanan sıkıntılar geliyor aklıma, Seba olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı. Onun gibi 3 insan olsa, Türk futbolu çok daha iyi yerlerde olabilirdi. Onunla uzun yıllar çalışmanın mutluluğunu, gururunu yaşadım. Böyle insanların değerini, kaybettikten sonra anlıyoruz. Yapmamız gereken, onun değerlerini biraz olsun hatırlamak ve uygulamaya çalışmak. Kendisi, hayat devam ettiği sürece Beşiktaşlıların ve tüm sporseverlerin kalbinde yaşayacaktır."

        "SEBA OLMASA BUGÜNLERE GELEMEZDİM"

        Siyah-beyazlıların eski futbolcularından Ahmet Dursun, Süleyman Seba'nın kariyeri açısından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

        Seba'nın kendisini Beşiktaş'a adayan bir isim olduğunu belirten Dursun, "Süleyman başkanı anlatmak için kelimeler yetmez. Böyle mütevazı, Beşiktaş aşığı bir insan dünyaya gelmez diye düşünüyorum. Seba olmasa bugünlere gelme imkanım olmazdı. İlk kulüp binasına gittiğimde başkanla görüşmemde, 'Sen gel imzayı at, futbolunu oyna, sen ne hak ediyorsan ben sana fazlasıyla veririm' dedi. O an hiçbir şey konuşmadan imzayı atmıştım" diye konuştu.

        Beşiktaş'ın eski kaptanlarından Sivassporlu futbolcu İbrahim Toraman, Seba'nın yalnızca Beşiktaş'ı değil, tüm spor camiasına ve kulüplere örnek olduğunu kaydederek, Süleyman başkan çok büyük bir insandı. Ne kadar çok sevildiğini bugün burada bir kez daha görüyoruz. Sevenleri son gününde bile kendisini yalnız bırakmadı. Bugünden sonra söylemlerini ve felsefesini en iyi şekilde yaşatırsak, Türk futbolu bugün olduğundan daha iyi bir seviyeye gelecektir" değerlendirmesinde bulundu.

        Eski bakanlardan, Beşiktaş Kulübü kongre üyesi Hikmet Çetin, Seba'nın büyük vasıfları olan bir kişi olduğunu vurgulayarak, "Onun için spor spordu. Umarım spor dünyası onun ilkelerini uygulamaya koyabilir. Yeri doldurulamaz" ifadelerini kullandı.

        Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ise Seba'nın ders kitaplarında yer verilip okutulması gereken bir yönetici olduğunu vurgulayarak, "Sevgi, sevinç, fair-play nasıl aşılanır, rakipler rencide edilmeden şampiyonluk nasıl kutlanır, bunları Türkiye'ye öğreten bir insan olarak anılacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ