Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri açıldı (Riva Hasan Doğan Tesisleri) Türkiye Futbol Federasonyu (Hasan Doğan Tesisleri açılış tören Recep Tayyip Erdoğan) - Futbol Haberleri

        Türkiye Futbol Federasyonu tarihinin en önemli projeleri arasında yer alan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

        26 yıl önce Türkiye Futbol Federasyonu'na kazandırılan Riva'daki arazi üzerine kurulan ve 14 ay gibi kısa bir süre içerisinde Türk futbolunun hizmetine sunulan tesisin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

        Adını tesislere verdikleri, 2008'de Hakk'a uğurladıkları değerli arkadaşı, kardeşi Hasan Doğan'ı bir kez daha rahmetle andığını ifade eden Erdoğan, tesislerin yer tesliminin, 29 Mart 2013'te yapıldığını, 9 Nisan 2013'te de temelinin atıldığını hatırlattı.

        "ADETA GÖÇEBE HAYATI..."

        Tesisin, sadece 450 günde tamamlandığını belirten Erdoğan, daha önce milli takımların bulabildiği tesislerde, misafir gibi eğitim ve kamp yaptığını anlattı. Erdoğan, "Adeta göçebe hayatı... Dünyada bu işte büyük olmak, büyük oynamak bu tür anlayışlarla olacak iş değildi. Şu anda ise Riva'da milli takımın artık dört dörtlük bir tesisi var. İnşallah ilavelerle bu artık dört dörtlük olmayacak, dört beşlik olacak, dört altılık olacak. Zira bugün söylendi, 120 dönüm, yine Riva deresinin karşı tarafında bir talep daha var. Onun da buraya ilavesiyle bu alan çok daha büyüyecek. Orada ilave statlarla alandaki çalışma imkanı daha da zenginleşecek, daha da artacaktır" diye konuştu.

        Başbakan Erdoğan, milli takımların tüm kamp programlarını artık burada gerçekleştirebileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Hatta bir keresinde Fatih Hoca ile sohbetimiz vardı. O sohbette de Halkalı'daki Olimpiyat Stadı ile ilgili bir temennisi olmuştu. Ben de 'Hakikaten niye olmasın' demiştim. Bunlardan birisi federasyonun şu andaki yönetim merkezinin bulunduğu yerden oraya taşınmasıydı. Bir diğeri, kalelerin şöyle bir yer değişmesi olayıydı. Bir diğeri de açık tribünlerin süratle kapalı hale getirilmesiydi. Buradaki mantık, anlayış beni hakikaten orada bir yerde de büyülemişti. Şu yönden büyülemişti; bir tasarruf, iki tasarrufla beraber bu işi daha ideal kullanma yani verimlilik. Bütün bunların yanında kalkıp da böyle bir orada tesisimiz varken niçin yine gidip bir yerlerde sığıntı olarak duracağız. Burada ise o dev tesis, o dev tesisin yerinde ve yanında yapılacak yine yatırımlarla daha güçlü bir yapı... İnşallah bu süreç içerisinde başkan bunları da süratlendirmek lazım."

        "GÜÇLÜ MEKAN GÜÇLÜ İNSANLARI DOĞURUR"

        Başbakan Erdoğan, atalarımızın "güçlü mekan güçlü insanları doğurur" diye güzel bir sözünün bulunduğunu anımsatarak, "Onun için bizim bu güçlü mekanlara ihtiyacımız var, bu adımları atmamız lazım" dedi.

        Burada tüm eğitimlerin verilebileceğine dikkati çeken Erdoğan, "Genç takımlarımızdan ta A kadroya kadar hepsi burada sürekli olarak bu eğitimi alabilecek. Bütün imkanların hazır bulunduğu, bütün ihtiyaçların karşılandığı böyle bir kampla inşallah milli takım da her an kendisini evinde hissedecek, kendi tesislerinde çalışmanın özgüvenini yaşayacak. Şimdi bu Dünya Kupası'nı seyrederken zaman zaman üzülüyoruz. Bakıyoruz kimler var ama Türkiye orada yok. Şimdi onların yanında bizim olmayışımız hakikaten bizi olumsuz istikamette etkiliyor" ifadelerini kullandı.

        "DÜNYA KUPASI'NDA TÜRKİYE NEDEN YOK?"

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 5-6 milyon hatta daha düşük nüfuslu ülkelerin Dünya Kupası'nda olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

        "Türkiye, 76-77 milyon nüfusuyla niye orada yok? Değerli arkadaşlar şunu çok açık söyleyebilirim; 10-12 yıllık iktidarımız döneminde Türkiye'nin bir çok yerinde altyapı, üstyapı olarak gerek futbolda gerek sporun diğer branşlarında, kapalı spor salonlarında küçük büyük birçok dev yatırım yaptık. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş yatırımlar bu dönem içerisinde yapıldı. Şu anda inşaatı yoğun bir şekilde devam edenler var. Hemen hemen Süper Lig'de hiçbir takımımızın istiyoruz ki kaliteden uzak stadı olmasın. Hepsinin statları kaliteli olsun."

        Başbakan Erdoğan, yakında İstanbul Başakşehirspor'un stadının açılışını yapacaklarını ifade ederek, "O günün sürprizlerle dolu bir gün olacağını yöneticim bana söyledi. Biz de memnun olduk. İnşallah o sürprizleri o gün beraber yaşayacağız. İstanbulumuz Olimpiyat Stadı'nın yanında hakikaten Türkiye'nin en modern statlarından birini, yaklaşık 17 bin kişilik böyle bir statla bir farklılığı da oraya kazandırmış olacak" diye konuştu.

        "Türkiye'nin milli takımıyla Dünya Kupası'na katılmasını çok arzu ettiklerini ama olmadığını" aktaran Erdoğan, "Şimdi önümüzde Avrupa Kupası var. İnşallah bu Avrupa Kupası'na Türkiye katılır. Yerini orada inşallah taçlandırarak alır. Bu azimle beraber bu gerçekleştirilir" değerlendirmesinde bulundu.

        BAKAN KILIÇ'IN AÇIKLAMALARI

        Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nin dünya çapında vizyon açabilecek nitelikte olduğunu söyledi. Bakan Kılıç, Riva'da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı açılış töreninde yaptığı konuşmada, merhum Hasan Doğan gibi bir federasyon başkanıyla çalışmış olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Doğan'ın verdiği emeklerin üzerine Türk futbolunu inşa ediyor olmanın kendilerini gururlandırdığını ifade etti.

        Merhum Doğan'ın 143 günlük Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı döneminde bıraktığı izlerin hala hayatta olduğunu belirten Kılıç, şunları kaydetti:

        "Gerçekten çok büyük bir yatırımla, 60 milyon lira değerindeki bir yatırımla ki, bunun 16. milyon lira civarındaki payı Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından desteklenerek yapılmış olan bu tesisler, dünya çapında vizyon açabilecek tesisler niteliğinde. Sayın Başbakanımızla beraber siyaset arenasında yürürken bize verdiği en büyük hazine vizyondur. Bu tesisler, inanıyorum ki hem Türk sporuna hem Türk futboluna büyük bir vizyon kazandıracaktır, çünkü dünyanın sayılı tesisleri arasındadır. Bununla gerçekten gurur duyabiliriz."

        Temiz bir spor camiası ve temiz bir futbol için kararlılıkla çalışacaklarını ifade eden Kılıç, şöyle devam etti:

        "14-15 ay gibi kısa bir sürede bu tesisleri inşa etmeye kudreti olan ülkemizin ve spor camiasının genel olarak başka sıkıntılarla anılıyor olması bizi üzüyor. Bundan dolayı biz hep beraber, el ele, hem temiz bir spor camiası hem de temiz bir futbol için çalışacağız ve bu kararlılığımızdan da hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. AK Parti hükümetleri döneminde, hem gençlik hem spor alanında çok büyük atılımlar oldu, çok büyük tesisleşme hamleleri gerçekleşti. Çok farklı politikalar hayata geçti. Burada, benden önce emeği geçen tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Ama tabii ki en büyük teşekkür Sayın Başbakanımızadır. Çünkü AK Parti hükümetleri döneminde çizmiş olduğu siyaset ve vizyonla, ülkemizin hem gençliğinin hem sporunun daha büyük daha hızlı ve daha kuvvetli yerlere gelmesi için çok büyük emek sarf ettiler."

        Tesis inşa etmenin yeterli olmayacağını belirten bakan Kılıç, tesislerin içerisini sporcularla doldurabilmek için çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Çok genç nüfusa sahip bir ülkeyiz. Gerçekten sunulan imkanlar çok büyük. Yurt dışını gezdiğimiz zaman, Avrupa'ya, ABD'ye, Uzak Doğu'ya gittiğimiz zaman, bizlerin şu anda gençliğimize verdiğimiz imkanları dile getirdiğimizde, muhataplarımızın yüzünde bir şaşkınlık ifadesi oluyor. Hakikaten çok büyük maddi imkanlarla gençliğimizi desteklemek için gece gündüz çalışıyoruz. Ricamız şudur; gençlerimiz, sporcularımız kendilerine sunulan bu imkanı lütfen sonuna kadar değerlendirsinler, bu imkanlardan faydalansınlar" şeklinde konuştu.

        2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, A Milli Futbol Takımı'nın yaşattığı başarıyı hatırlatan bakan Kılıç, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

        "Bugün burada, Hasan Doğan ismini verdiğimiz bu tesisi açarken, 2008 yılını da hatırlamadan geçemeyeceğim. Avrupa Şampiyonası'nda Hırvatistan maçında, Sayın Başbakanımızla birlikte o maçtaydık, yaşanan atmosferi, güzelliği hatırlıyorum. İnşallah daha nice seneler, gelecekte futbolumuz büyük başarılara imza atacak. Bunları başarabilmek için rahmetli Hasan Doğan ağabey gibi insanların olması gerekiyor. Tekrar, bu tesisin yapımında emeği geçen herkese, Futbol Federasyonu çalışanlarımıza, benden önceki bakanımız Sayın Suat Kılıç'a ve hepsinden önemlisi Türk futboluna ve Türk sporuna bu vizyonu kazandıran, bu desteği veren, geleceğe yürüme güveni ve gücü aşılayan Sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum. Tesislerin, Türk sporu ve gençliği için hayırlara vesile olmasını diliyorum."

        TERİM: ARTIK BURADA KAMPA GİRECEĞİZ

        Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisi'nin önemli başarılarla taçlandırmak istediklerini söyledi. Tesisin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Terim, "Sayın Başbakanımız da tesisin yapılmasında başrolü oynayanlardan birisi. Kendisine de teşekkür ediyorum. Hem futbol hem spor adına çok güzel bir tesis oldu. İnşallah biz de önemli başarılarla bu güzel tesisi taçlandırırız. Hasan Doğan'a tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Bu tesis onun adına yakıştı. Kısa bir süre federasyon başkanlığı yapıp da bu kadar gönüllerde olmak önemli bir şey. Bundan sonra artık burada kampa gireceğiz. Bu aynı zamanda ekonomik bir tasarruf demektir. Sporcularımıza daha rahat kendi evinde hissettirecek bir ortam oluştu" diye konuştu.

        DEMİRÖREN: RİVA BİR BAŞLANGIÇ

        Törende ilk olarak konuşan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören "Ülkedeki gergin ortamdan dolayı futbola yapılan hizmetler gözardı edildi. Riva Hasan Doğan Tesisleri'ni bir başlangıç olarak görüyoruz" dedi.

        450 GÜNDE YAPILDI

        5 Temmuz 2008’de vefat eden TFF eski Başkanı Hasan Doğan'ın adının verildiği Riva’daki tesisler, Türkiye'nin en büyük spor kompleksi olma unvanını taşıyor. Yer teslimi 29 Mart 2013'te, temel atma töreni ise 9 Nisan 2013'te gerçekleştirilen Hasan Doğan Milli Takımlar ve Eğitim Tesisleri 450 günde tamamlandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ