Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Aziz Yıldırım şike (yeniden yargılama) şike davası - Aziz Yıldırım Fenerbahçe (yeniden yargılama) şike davası Aziz Yıldırım (yeniden yargılmada şike davası) - Fenerbahçe Haberleri

        Bülent Ceyhan - AHT

        3 Temmuz şike davasıyla ilgili Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 17 sanığın yaptıkları yeniden yargılama talebine ilişkin son olarak Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne mütalaasını geçtiğimiz günlerde vermişti. Savcı mütalaasında yeniden yargılama yapılması konusuda fikir beyan etmiş ve bunun nedenlerini de mahkemeye tek tek sunmuştu. Savcı Coşkun, 10 sayfalık mütalaasında kapatılan Özel Yetkili Mahkeme’nin çelişkili kararlarına dikkat çekerken, yeniden yargılanmaya ilişkin argümanları da sıraladı. İşte o maddeler:

        ‘ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI’

        Yerel mahkemece verilen hükmün Yargıtayca onandıktan sonra yürürlüğe giren ÖYM ve TMK 10’la yetkili mahkemelerin de kapatılmasını düzenleyen 6526 sayılı Yasa ile değiştirilen usul hükümleri uygulanacağına dikkat çeken Savcı Coşkun, aynı eylemler nedeniyle ve aynı örgüt suçları bakımından yargılanan şahısların aynı usul hükümlerine göre yargılanması gerektiğini, aksi taktirde Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olacağını belirtti. Aziz Yıldırım ve Olgun Peker ile birlikte, yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunan İlhan Ekşioğlu ve Abdullah Başak’ın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık sebebiyle yaptıkları itirazların kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

        ‘TEK YOL YENİDEN YARGILAMA’

        Savcı, yargılamanın yenilenmesine ilişkin başvuruların usulen yerinde olduğuna karar verirken; gerekçe olarak da hükümlerin Yargıtayca onanarak kesinleştiğini ve yargılamanın yenilenmesi dışında başka bir yolla yanlışlığın giderilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

        ‘MADDİ HATAYLA FAZLA CEZA’

        Savcı Abdullah Mirza Coşkun, birden çok müsabakada şike ve teşvik primi suçları sabit görülerek, sabit olan suçlardan en ağır cezayı gerektiren fiilden dolayı verilecek cezanın 4’te birinden, 4’te üçüne kadar artırılarak tek cezaya hükmolunacağı şeklindeki yasal hüküm bulunduğuna dikkat çekti. Savcı ayrıca artırım bakımından eylem sayısı ve eylemlerin suç niteliği sanıklar hakkında cezanın kişiselleştirilmesinde etken olduğu muhakkak bulunduğundan sanıklar hakkında maddi hataya düşülerek fazla ceza tayin edildiğini ifade etti.

        ‘YILDIRIM’A HATALI CEZA’

        Savcı, Karabük-F.Bahçe maçıyla ilgili yerel mahkemenin Aziz Yıldırım hakkında şike suçunu sabit görmesine rağmen, o dönemde Karabük’te forma giyen şike suçundan yargılanan Emmanuel Emenike’nin beraat ettiğine dikkat çekti. Savcı ayrıca Emenike’ye şike teklif eden kişilerin, eylemleri sabit bulunduğu takdirde ancak şikeye teşebbüs suçundan ceza verilebileceği halde, Aziz Yıldırım hakkında “Hatalı” olarak şike (Tamamlanmış suç) suçundan ceza verildiğini belirtti.

        "ŞİKE İLE TEŞVİK KARIŞMIŞ!"

        Savcı Coşkun, yargılama sürecinde sanıklara yüklenen suçlara ilişkin çelişkili kararlara da vurgu yaptı.

        Savcı, Eskişehir-Trabzon maçıyla ilgili Sami Dinç’in hükmünün şike olarak, Şekip Mosturoğlu’nun ise teşvik primi vermek olarak belirtildiğini ifade ederek, “Halbuki Sami Dinç ve Şekip Mosturoğlu, Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütü üyeliğinden haklarında hüküm verilmiş olup, rakip Trabzonspor

        aleyhine Eskişehirspor üzerinde ancak teşvik primi suçu söz konusu olabilecekken, Sami Dinç hakkında şike suçundan hükme konu olmuştur” diye yazdı. Bunun yanında Savcı benzer şekilde Ali Kıratlı ve Yusuf Turanlı’nın da aynı maçlardan farklı suçlarla cezalandırıldığını belirledi.

        ŞİKE DAVASI’NDA ‘HIRSIZ’ ŞÜPHESİ!

        Şike davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün garip bir evrak krizi yaşandı. Heyette yer alan bir hakime ait evraklar, temizlik görevlisi tarafından adliye koridorunda bulundu. Memurlar, söz konusu evrakların kadın hakim Fatma Altun Şahin’e ait olduğunu gördü. Mahkeme heyeti, durumu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirirken Şahin, evrakların odasında olması gerektiğini ve odasına birisinin girmiş olabileceğini belirtti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fehmi Tosun ise, kameraların incelenmesi talimatını verdi. Şu ana kadar yapılan incelemede evrakların nasıl odadan çıktığına ilişkin bir bilgi bulunamadı.

        ‘TRABZONSPOR’UN TALEBİNİ MAHKEME DEĞERLENDİRSİN’

        Savcı Coşkun; Trabzonspor Kulübü Derneği, Trabzonspor Futbol İşletmeciliği A.Ş., Trabzonspor Sportif Yatırım ve Ticaret A.Ş., Trabzonspor Ticari Ürünler Ticaret A.Ş. vekillerinin yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması yönünde hükümlülerin yapmış olduğu taleplerin reddine dair itirazların da mahkemece değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Savcı, Aziz Yıldırım hakkında kesinleşmiş mahkumiyetin infaz edilmesini talep eden Fenerbahçe Spor Kulübü’nün Divan Kurulu üyesi Recep Özcan’ın talebinin ise reddedilmesini istedi.

        TAPELER DELİL OLMAYACAK

        Eğer 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Savcı Coşkun’un mütalaasına uyarsa, örgüt kapsamında değerlendirilen tapeler delil olmaktan çıkacak. Yeniden yargılama söz konusu olduğunda elde sadece İbrahim Akın’ın verdiği çelişkili bulunan ifadeleri kalacak.

        KARAR BU HAFTA ÇIKABİLİR

        Savcı Abdullah Mirza Coşkun’un mütalaasından sonra gözler 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrildi. Mahkemenin kararını bu hafta açıklaya bileceği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ