Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Şampiyonlar Ligi şampiyonlar ligi final, real madrid-atletico madrid, arda turan - ronaldo - Futbol Haberleri

        Milli futbolcu Arda Turan'ın formasını giydiği Atletico Madrid, İspanya Ligi şampiyonluğunun ardından UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de zirveye çıkmayı hedefliyor. Lig şampiyonluğunu rakibine kaptıran Real Madrid ise sezonu Şampiyonlar Ligi kupasıyla kapatmayı amaçlıyor. Portekiz'in başkenti Lizbon'daki Luz Stadı'nda oynanacak karşılaşma TSİ 21.45'te başlayacak.

        SAHADA 2 TÜRK OLACAK

        Real Madrid ile Atletico Madrid arasında oynanacak finalde sahada 2 de Türk olacak. Milli futbolcu Arda Turan Atletico Madrid formasıyla sahaya çıkacak, 2014 Dünya Kupası'nda da düdük çalacak FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır ise finalin dördüncü hakemi olacak.

        MAÇI KUIPERS YÖNETECEK

        Real Madrid-Atletico Madrid finalini Hollandalı hakem Björn Kuipers yönetecek. Kuipers'in yardımcılıklarını aynı ülkeden Sander van Roekel ve Erwin Zeinstra yapacak. maçın dördüncü hakemi ise Cüneyt Çakır olacak.

        UEFA şampiyonlar Ligi'nde dördüncü sezonunu geçiren 41 yaşındaki Kuipers, bugüne dek UEFA'nın 68 maçında görev aldı. 2011 yılında Barcelona ile Porto arasındaki UEFA Süper Kupa ve geçen yıl da Chelsea ile Benfica arasındaki UEFA Avrupa Ligi finalini yöneten Kuipers, Leo Horn (1957, 1962), Charles Corver (1978) ve Dick Jol'dan (2001) sonra Avrupa kupalarında final yöneten dördüncü Hollandalı hakem oldu.

        REAL MADRID'DE ALONSO CEZALI

        Real Madrid'in orta alandaki önemli oyuncusu Xabi Alonso, Atletico Madrid ile yapılacak finalde sarı kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Bayern Münih ile oynanan yarı final rövanş maçında gördüğü sarı kartla cezalı duruma düşen Alonso, büyük finalde takımıyla sahaya çıkamayacak. Bu arada dev final öncesi iki takımda da önemli oyuncuların sakatlıkları, teknik heyetleri sıkıntıya sokuyor. Real Madrid'de Cristiano Ronaldo, Pepe ve Karim Benzama, Atletico Madrid'de ise Arda Turan, Diego Costa ve Cristian Rodriguez'in sakatlıkları bulunuyor.

        REAL MADRID 9 KEZ KAZANDI

        UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2013-2014 sezonu yarın yapılacak Atletico Madrid-Real Madrid finaliyle sona ererken, Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük organizasyonunu en çok kazanan ekip İspanya'nın Real Madrid takımı oldu. Bu sezon kendi ülkesinden Atletico Madrid ile finalde karşılaşacak olan Real Madrid, 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000 ve 2002 yıllarında olmak üzere toplam 9 kez mutlu sona ulaşarak, Avrupa'nın en büyük kupasını en çok kazanan takım oldu. Mor-beyazlılar, 1962, 1964 ve 1981 yıllarında yaptıkları final maçlarında ise sahadan yenik ayrılarak kupaya uzanamamışlardı.

        39 FARKLI TAKIM FİNAL OYNADI, 22'Sİ KUPA KAZANDI

        Avrupa'nın kulüpler bazında en büyük kupasında şimdiye dek 39 farklı takım final oynarken, bunlardan 22'si kupayı müzesine götürme başarısı gösterdi. Kupayı Real Madrid 9, Milan 7, Liverpool ve Bayern Münih 5'er, Ajax ve Barcelona 4'er, Manchester United ve Inter 3'er, Benfica, Juventus, Nottingham Forest ve Porto 2'şer, Aston Villa, Borussia Dortmund, Celtic, Kızılyıldız, Feyenoord, Hamburg, Marsilya, PSV Eindhoven, Steaua Bükreş ve Chelsea de 1'er kez kazandı. Bu sezonun finalistlerinden Atletico Madrid ise "Kupa 1"de sadece 1 kez final oynadı. İspanyol ekibi, 1973-1974 sezonunda Almanya'nın Bayern Münih takımıyla yaptığı finalin ilk maçında 1-1 berabere kalmış, ikinci karşılaşmayı ise 4-0 kaybetmişti.

        AYNI ÜLKE TAKIMLARI BEŞİNCİ KEZ FİNALDE

        UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yarın yapılacak Real Madrid-Atletico Madrid maçıyla aynı ülke ekipleri beşinci kez finalde karşı karşıya gelecek. Avrupa futbolunun kulüpler bazındaki en büyük organizasyonunda bugüne dek 4 kez aynı ülkeden takımlar finalde karşılaştı. İspanyol, Alman, İtalyan ve İngiliz ekipleri UEFA Şampiyonlar Ligi finallerinde kendi ülke takımlarıyla karşılaşırken, "Devler Ligi" ikinci kez İspanyolların finaline sahne olacak. Bu kupada daha önce Real Madrid-Valencia, Milan-Juventus, Manchester United-Chelsea ve Bayern Münih-Borussia Dortmund finalleri oynandı.

        İSPANYOL FİNALİ

        UEFA şampiyonlar Ligi'nde ilk olarak 1999-2000 sezonunda bu yılın finalisti Real Madrid ile Valencia, aynı ülke takımları olarak karşı karşıya geldi. Fransa'daki Stade de France'da oynanan finalde Real Madrid, sahadan 3-0 galip ayrıldı ve kupanın sahibi oldu.

        İTALYANLAR, İNGİLTERE'DE KARŞILAŞTI

        2002-2003 sezonunda ise iki İtalyan ekibi Milan ile Juventus finalde eşleşti. Manchester'daki Old Trafford Stadı'nda oynanan karşılaşma golsüz berabere sonuçlandı. Milan, penaltılarda 3-2 üstünlük sağlayarak, kupayı 6. kez müzesine götürmeyi başardı.

        İNGİLİZLERİN FİNALİNDE KAZANANI PENALTILAR BELİRLEDİ

        İngiliz ekipleri Manchester United ile Chelsea arasında 2007-2008 sezonundaki finalde kupayı kazananı penaltı atışları belirledi. Moskova'daki Luzhniki Stadı'ndaki final maçı 1-1 berabere sona ererken, Manchester United, penaltılarda 6-5 üstünlük sağladı ve şampiyonluğa ulaştı.

        GEÇEN SEZON ALMANLAR FİNALE ÇIKTI

        Bu sezon olduğu gibi geçen sezon da aynı ülke takımları finalde karşılaştı. Alman takımları Bayern Münih ile Borussia Dortmund'u Londra'daki Wembley Stadı'nda karşı karşıya getiren finalde, Bavyera ekibi sahadan 2-1 galip ayrıldı.

        DİĞER KUPALAR

        Aynı ülke takımları, UEFA Şampiyonlar Ligi dışında diğer UEFA organizasyonların da da karşı karşıya geldi. İspanyol takımları Atletico Madrid ile Athletic Bilbao arasında 2012 UEFA Avrupa Ligi finalinde Madrid ekibi Bükreş'te 3-0 kazandı. Yine İspanyolları finalde bir araya getiren UEFA Kupası finalinde 2007 yılında Sevilla ile Espanyol karşı karşıya geldi. Sevilla, rakibini penaltılarla geçerken, aynı yıl oynadığı UEFA Süper Kupa'da da Barcelona'yı 3-0'lık skorla geçti.

        REAL MADRID FİNALE KADAR 1 YENİLGİ ALDI

        UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde Atletico Madrid ile karşılaşacak Real Madrid, finale gelene kadar 12 maça çıktı. Real Madrid, yaptığı 12 maçta 10 kez sahadan galip ayrılırken, 1 kez yenildi, 1 defa da berabere kaldı. İspanyol temsilcisi bu maçlarda 37 gol atarken, kalesinde ise 9 gol gördü. İtalyan teknik adam Carlo Ancelotti'nin öğrencileri, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray'ın da bulunduğu B Grubu'nu 16 puanla lider tamamladı. Madrid ekibi, grup aşamasının ardından eşleştiği üç Alman temsilcisini de saf dışı bırakarak, adını finale yazdırdı. Real Madrid ikinci turda Schalke 04, çeyrek finalde Borussia Dortmund ve yarı finalde de Bayern Münih'i eleyerek yükseldiği final yolunda, Alman ekiplerinin kabusu oldu.

        EN GOLCÜSÜ RONALDO

        İspanyol ekibinin bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki en golcü futbolcusu Portekizli Cristiano Ronaldo oldu. Ronaldo, takımının 37 golünden 16'sına imza atarken, Galli Gareth Bale ve Fransız Karim Benzema 5'er, Arjantinli Angel Di Maria ve Isco 3'er, Sergio Ramos 2, Alvaro Arbeloa, Luka Modric ve Alvaro Morata birer gol attı.

        UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde yarın kozlarını paylaşacak iki takımdan Real Madrid, 12 yıllık kupa özlemine son vermeyi hedeflerken, 40 yıl sonra finale çıkan Atletico Madrid, ilk şampiyonluğunu kazanmanın hesaplarını yapıyor.

        REAL 12, ATLETICO 40 YIL SONRA FİNALDE

        Real Madrid daha önce 12 kez final oynadığı Devler Ligi'nde 9 defa mutlu sona ulaşmayı başardı. Atletico Madrid ise oynadığı tek finalde Bayern Münih'e kaybederek, kupanın bir adım uzağında kaldı.

        Şampiyonlar Ligi'nde 9 kez ile en fazla kupa kazanan takım olan Real Madrid, bugüne kadar 12 kez final oynadı. Bu 12 finalin dokuzunda kupaya uzanan Real Madrid, üçünde ise kaybetti. Eflatun-beyazlılar, Avrupa'nın iki numaralı organizasyonu, eski adıyla UEFA Kupası'nda oynadığı iki finalde de şampiyonluğu elde etti. Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla düzenlendiği ilk 5 sezonunda Devler Ligi'nde şampiyonluğu kimseye bırakmayan Real Madrid, 1966, 1998 ve 2000 yıllarının ardından son zaferini 2001-2002 sezonunda Alman ekibi Bayer Leverkusen'i 2-1 yenerek elde etti. Eflatun-beyazlılar, finalde Atletico Madrid'i devirerek, 12 yıllık kupa özlemine son vermenin hesaplarını yapıyor.

        ATLETICO 40 YIL SONRA

        Atletico Madrid, Devler Ligi'nde 1973-1974 sezonunun ardından tarihinde ikinci kez finale yükselmeyi başardı. İlk kez final oynadığı 1973-74 sezonunda Alman temsilcisi Bayern Münih'e 4-0 kaybeden İspanyol ekibi, sonraki en iyi derecelerini 1978 ve 1997 yıllarında son 8 takım arasına kalarak yaşadı. Atletico Madrid, UEFA Avrupa Ligi'nde ise 2009-2010 ve 2011-2012 sezonlarında olmak üzere iki kez kupaya uzandı. La Liga'da 18 sene sonra şampiyonluk yaşayan Atletico Madrid, 40 yıl sonra finale çıkılan Devler Ligi'nde, kulüp tarihinin ilk zaferine ulaşmayı hedefliyor.

        856 MİLYON EURO'LUK FİNAL

        UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde yarın karşılaşacak İspanya'nın Real Madrid ve Atletico Madrid takımlarının toplam futbolcu değeri 856 milyon 100 bin avro. Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Real Madrid'in tahmini piyasa değeri 574 milyon 100 bin, Atletico Madrid'in ise 282 milyon avro oldu. Real Madrid'in Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo 100 milyon, Galli futbolcusu Gareth Bale 80 milyon avro, Atletico Madrid'in golcü ismi Diego Costa ise tahmini 35 milyon avro bonservis bedelleriyle en pahalı futbolcular konumunda. Milli futbolcu Arda Turan ise 25 milyon avro tahmini bedelle Atletico Madrid'in en değerli oyuncuları arasında yer alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ