Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Fenerbahçe şike, Yargıtay şike, şike davası, şike kararı - Fenerbahçe Haberleri

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Şike dosyasına ilişkin yeniden inceleme kararı verilmesinin ya da itiraz etmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. HABERTÜRK'ün edindiği bilgilere göre; Yargıtay Başsavcılığı, karara ilişkin sürekli yeni itirazların gelmesi nedeniyle Şike dosyasının yerel mahkemeye göndermedi. Başsavcılığın, itirazların tamamlanmasının ardından dava dosyasını yargılamayı yapan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndereceği öğrenildi.

        SÜREKLİ YENİ İTİRAZ

        Yargıtay Başsavcılığı'nın, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin onama kararı verdiği Şike dosyasına ilişkin yeniden inceleme kararı alındığı iddialarını doğrulanmadı. Şike dosyası halen Yargıtay Başsavcılığı’nda bekletiliyor. Şike dosyasının, Yargıtay Başsavcılığı'nda normal dosyalara oranla daha uzun kalması kulislerde 'yeniden inceleme ya da 'itiraz' kararı verilebileceği yorumlarına neden oldu. Ancak HABERTÜRK'ün edindiği bilgilere göre, Şike dosyanın uzun süre bekletilmesinin nedeni sürekli yeni itirazların gelmesi.

        İTİRAZLARIN ARDINDAN MAHKEMEYE GÖNDERİLECEK

        Yargıtay Başsavcılığı'nın bu itirazları değerlendirmesi nedeniyle Şike dosyasına halen yargılamayı yapan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermediği öğrenildi. Başsavcılığın, itirazlar devam ederken dosyası göndermesi durumunda, yerel mahkemeden sürekli yeniden istemek durumunda kalacağı kaydedildi. Başsavcılığın itirazların tamamlanmasının ardından dava dosyasını hemen İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndereceği kaydedildi. Şike dosyası hakkında daha önce onama kararı veren Başsavcılığın bu kararından geri adım atarak, dosyaya itiraz etmesinin de şu aşamada mümkün görünmediği öğrenildi.

        Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Daire kararına itiraz etmezse dosyayı İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesine gönderecek. Mahkeme, infaz işlemlerini tamamlayıp dosyayı İnfaz Savcılığına ulaştıracak. İnfaz Savcılığı, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu ceza alan sanıklar için infaz süresi hesaplayarak, gerekenler için yakalama kararı çıkaracak. Başsavcılık, sanıkların lehine itiraz ederse dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gidecek.

        Konu ile ilgili olarak Ceza Hukukçusu Avukat Rezan Epözdemir, HABERTÜRK'e açıklamalarda bulundu.

        "Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 308. maddesi gereği, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz yetkisi bir olağanüstü kanun yolu olarak açıkça düzenlenmiştir. Buna göre; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık avukatlarının itirazı üzerine veya re'sen bu yetkisini kullanabilir. Sanık aleyhine ise 30 gün, sanık lehine ise her zaman bu kullanabilir. Bu yetki kullanılırsa, dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gider. Daire'nin kararın itirazını kaldırmaması üzerine dosya Yargıtay Ceza Kurulu'na gider. Sanık lehine itirazda süre aranmaz. Burada da hakkında kararı kesinleşen sanık avukatlarının, Başsavcılığa itiraz yetkisini kullanmasına dair talebi söz konusudur. Başsavcılık bu kararı kabul veya reddedebilir."

        "Kabul ederse; Yargıtay Ceza Kurulu'na gideceğinden ve karar fiilen İnfaz Savcılığına ulaşmadan infaz ve cezaevi süreci başmaz. Başsavcılık, sanık itirazlarının başvurusunu reddedebilir ya da kullanabilir. Bu durumda ilk derece mahkemesine gönderir. İnfaz ve cezaevi süreci başlar."

        "Yargıtay'ın itiraz yetkisini kullanmayacağı kanaatindeyim. Yargıtay Başsavcılığı, bu dosyaya verdiği tebliğnamesinde; bu kararın hukuka olduğundan onanmasını istemiştir. Buna rağmen olağanüstü kanun yolu teorik olarak, itiraz yetkisini kullanma hakkına sahiptir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ