Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Yargıtay Şike kararı, Aziz Yıldırım'ın cezası onandı, Aziz Yıldırım ne kadar hapis yatacak? şike teşvik örgüt - Futbol Haberleri

        FEVZİ ÇAKIR / ANKARA

        Yargıtay, 6 aydır incelediği şike davasında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım hakkında, "Şike, teşvik ve rüşvet vermek, örgüt kurmak" suçlarından verilen toplam 6 yıl 3 ay hapis cezasını onadı. Cezaevi yolu görünen Yıldırım, denetimle serbestlik kapsamındaki cezası düşüldükten sonra 2 yıl 2 ay daha hapis yatacak. 1 milyon 312 bin 500 TL'lik para cezası da ödeyecek olan Yıldırım için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru haricinde hukuki yol kalmadı. Yeniden yargılama düzenlemesi olursa Yıldırım, bu haktan da yararlanabilir.

        Yargıtay, Yıldırım'la birlikte Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker'in örgüt ve şikeden aldığı 4 yıl 7 ay hapis cezasını da onarken, Tayfur Havutçu, Ümit Karan ve Serdar Adalı'nın cezalarını ise usul yönünden bozdu.

        Yargıtay 5. Ceza Dairesi kısmen onama, kısmen bozma ve Fenerbahçe kulübü müdürü Serkan Acar'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle düşme kararı verdi. Haklarında bozma kararı verilen sanıklarla ilgili dava, yeniden yerel mahkemede görülecek.

        Mecnun Odyakmaz, Gökçek Vederson, Ümit Karan, Mehmet Yıldız ve İbrahim Akın'ın da cezaları onandı. Yargıtay, sanıklar Abdullah Başak, Ahmet Çelebi, Ali Kıratlı, Cemil Turan, Doğan Ercan, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Mehmet Şekip Mosturoğlu, Tamer Yelkovan, Sami Dinç ve Yusuf Turanlı'nın Aziz Yıldırım liderliğinde suç örgütüne üye olmak suçundan cezaları onandı.

        Yargıtay ayrıca Mehmet Yenice, Ümit Aydın ve Yavuz Ağırgöl'ün Fenerbahçe-Ankaragücü müsabakasında şikeye teşebbüs etmekten ve Samet Güzel'in ise Trabzonspor-Bursaspor müsabakasında teşvik primi verilmesine yardım etmek suçundan cezasını onadı.

        AYDA 65 BİN 600 TL ÖDEYECEK

        Aziz Yıldırım 1 milyon 312 bin 500 TL'lik rekor adli para cezasını 20 eşit taksitle ödeyebilecek. Bu durumda Yıldırım'ın ayda 65 bin 625 TL ödemesi gerekiyor.

        ONANAN BERAAT HÜKÜMLERİ

        Aziz Yıldırım, Cemil Turhan, Hikmet Karaman, İlhan Yüksel Ekşioğlu, Kenan Yaralı, Tamer Yelkovan, Ali Kıratlı, Yusuf Turanlı, Cengiz Demirel, Faruk Yaşar, Halil Köntek, Hasan Çetinkaya, Mahmut Boz, Mehmet Şen, Serdar Kulbilge ve Zafer Önder İpek'in, 21 Şubat 2011'deki Manisaspor-Trabzonspor, 6 Mart 2011'deki Bursaspor-İstanbulspor, 20 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Trabzonspor karşılaşmalarında teşvik primi suçlarından beraatine ilişkin karar onandı.

        Daire, 26 Şubat 2011'deki Fenerbahçe-Kasımpaşa, 07 Mart 2011'deki Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 09 Nisan 2011'deki Eskişehirspor-Fenerbahçe maçlarında şike yapma suçundan, Aziz Yıldırım, Cemil Turhan, İlhan Ekşioğlu, Tamer Yelkovan, Serdar Kulbilge, Zafer Önder İpek, Alaeddin Yıldırım, Ali Kıratlı, Bülent Uygun, Şekip Mosturoğlu ve Ümit Karan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkındaki beraat hükmünü de onadı.

        Trabzonspor'un eski başkanı Sadri Şener, yöneticisi Nevzat Şakar'ın 22 Mayıs 2011'daki Sivasspor-Fenerbahçe karşılaşmasında teşvik primi suçundan beraatlerine ilişkin hükmün de onanmasına karar verildi. Sercan Yıldırım'ın 17 Nisan 2011'deki Trabzonspor-Bursaspor karşılaşmasında, Sezer Öztürk'ün 22 Mart 2011'deki Eskişehirspor-Trabzonspor karşılaşmasında teşvik primi suçlarından beraatleri de onandı.

        Cemil Turhan, Ali Kıratlı, İlhan Ekşioğlu ve Göksel Gümüşdağ hakkında 1 Mayıs 2011'deki İstanbulspor-Fenerbahçe karşılaşmasında şike suçundan beraatlerine yönelik hükmün onanması kararlaştırıldı. Alaeddin Yıldırım, İbrahim Kalender ve Tamer Yelkovan'ın 8 Mayıs 2011'deki Kardemir Karabükspor-Fenerbahçe karşılaşmasında, Bülent Uygun'un 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor-Fenerbahçe karşılaşmasında, Ahmet Ateş'in 11 Mayıs 2011'deki Beşiktaş-İstanbulspor kupa finali maçında şike suçundan beraatlerinin onanmasına karar verildi. Göksel Gümüşdağ'ın Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçundan beraati onandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ