Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Aziz Yıldırım açıklasın; 3 ayda 90 milyon dolar nereye harcandı? Serdar Ali Çelikler yazdı - Fenerbahçe Haberleri

        Fenerbahçe yönetimine ve Başkan Aziz Yıldırım’a soruyorum: Fenerbahçe; KAP’a açıkladığı 1 Eylül 2012 - 30 Kasım 2012 bilanço döneminde gösterdiği 90 milyon doları nereye harcadı? Halka açık şirketlerde 3 aylık mali tabloların açıklanması yasal zorunluluktur. F.Bahçe’nin 1 Haziran 2012 - 31 Ağustos 2012 mali tablolarında görülmeyen bütçe açıkları, sonraki 3 ayda net olarak görülüyor. Konuyu daha da açayım:

        1- KAP’a yapılan açıklamalara göre 1 Ağustos 2012 - 28 Aralık 2012 tarihleri arasında kulübü yöneten dernek, 60 milyon TL’lik Futbol A.Ş. hissesi satıp kendi hesabına aktarmış.

        2- Aynı dönemde A.Ş. derneğe ayrıca 40 milyon TL borç vermiş.

        3- Üstüne üstlük A.Ş’nin ticari borçlarında 60 milyon TL artış olmuş. Yani A.Ş.’den 160 trilyon; (hisse satışı da dahil) 90 milyon dolar para çıkmış. Peki bu 90 milyon dolar nereye gitmiş?

        * Futbolcu bonservis ödemelerine ilişkin olsa KAP’a yapılan açıklamada bilançoda gösterilirdi. (Zaten Maddi Olmayan Duran Varlıklar kısmında daha az bir artış

        var)

        * Futbolcu maaş ödemelerinin tümü bilançoya borç olarak işlenemez. Çünkü bu ödemeler şarta bağlı ödemelerdir. Örneğin Kuyt ile 4 yıllık anlaşmanızın tüm karşılığını göstermezsiniz. Çünkü oyuncuyu bu sürede satabilir, gönderebilirsiniz. Ya da oyuncunun futbol hayatı bitebilir. Dolayısıyla oyuncu alacakları için karşılık da ayrılmış olamaz.

        * Futbol takımının aylık gideri 10 milyon TL. Futbol takımına 16 aylık gider ayrılmış olması düşünülemez bile.

        * Amatör branşların basketbol ve voleybol dallarının erkek takımları sponsorlu. Kadın Basketbol ve Kadın Voleybol branşları sponsorsuz ama 90 milyon dolar bu branşlara harcanmış olamaz.

        * Alınan bir gayrimenkul yok.

        * Aziz Yıldırım cezaevindeyken bu kulüp MASAK (Mali Suçları Araştırma Komisyonu) tarafından didik didik edildi. Bir ‘katakulli’ izine rastlanmadı.

        * Aziz Yıldırım’ı her konuda eleştirebiliriz ama kimse onun için “Sebepsiz zenginleşme” iddiasında bulunamaz. Öyle bir şey olsa bunca yılda bir yerlerden ortaya çıkardı.

        * Biliyorsunuz, kulüp geçen yıl tahvil ihraç etmişti. Tahvil ödemeleri gelecek yıl yapılmak zorunda. Bu bedel onun karşılığı olamaz çünkü tahvil karşılığını dernek ödeyemez, A.Ş. öder. Peki kulübün gelirleri ne durumda?

        * Divan Kurulu toplantısında açıklandığına göre 2011 yılında kulübün yıllık geliri 461 milyon TL oldu. (261 milyon dolar)

        * Bu yıl sadece UEFA’dan gelen gelir 17 milyon TL.

        * Yani kulübün gelirlerinde bir azalma yok.

        O zaman sormak bizim hakkımız, yanıtlamak da Yıldırım ve yönetiminin yükümlülüğü: Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde olmayan bu 90 milyon dolarlık açık, 3 ayda nereden peydah oldu? 90 milyon dolara Şampiyonlar Ligi finali oynayacak takım kurulabilir. Bugün Belhanda’yı bile Koç-Özdemir Şahenk konsorsiyumu alacakken; kulüpte para yokken; dernek, yani sizler bu 90 milyon doları nereye harcadınız?

        FATİH TERİM’İN KAKA-WESLEY SNEIJDER İKİLEMİ

        SNEiJDER PAHALI DA KAKA BEDAVA MI GELECEKTİ?

        Sneijder’in Galatasaray’a transferi ihtimali 10 gündür tek meselemiz. Bence transferin olma ihtimali yüksek. Ama benim konum Terim ile Aysal ve yönetim arasındaki çatışma. Terim haklı olarak diyor ki “Bazen şöyle haberler çıkyor; ben bir oyuncuyu istemiyorum, oyuncunun bonservisi 5 iken 15 oluyor.” Hoca bu deli saçması sızdırma haberlerle yıpratıldığını düşünüyor, haklı. Hocayı yıpratmak isteyenler var mı; var. Bence Sneijder transferi de biraz Bülent Tulun ve Terim karşıtı yöneticilerin imajını düzeltme operasyonu. Ama.. Ama hoca da sırf Tulun bu işin içinde diye iyi ve faydalı futbolculara karşı tavır alıyor. Misal Elmander’e hep soğuk bakmasının nedeni de bu oyuncunun Tulun çabasıyla alınmış olması. Hoca açıkça “Bu yönetimde başkan ve birkaç yönetici beni istemiyor” diyemediği için “Takım dengelerini bozmasın”; “Kulübün geleceği” gerekçelerini ortaya koyuyor. Fakat burada ciddi bir ikileme düşüyor.

        * Kulübün maddi durumunu düşünen hoca Yiğit Gökoğlan için 3 milyon Euro bonservis ücreti verdirir mi?

        * Takım içi dengeleri düşünen hoca, 30 yaşındaki Hamit’e yıllık 2.9 milyon garanti + 25 bin Euro maç başına ücretten 4 senelik anlaşma yaptırır mı?

        * Ve Sneijder için yaklaşık 30 milyon Euro’luk toplam bedel fazlaysa, hemen hemen aynı paraya mal olacak Kaka’nın transferi istenir mi?

        ***

        Gerçeği konuşalım; G.Saray’ın camiasında da yönetiminde de taraftarında da medyasında da Terim’ciler ve Aysal’cılar bölünmesi var. Aysal’cılar “Biz aldık, hoca istemedi, sonra da bedeli arttı” gibi deli saçması haberleri sızdırıyor. Terim’ciler de “Hocaya sormadan transfer yapılır mı” diye dünyada hiç karşılığı olmayan bir argüman sunuyorlar. Aysal’cılar “Terim de olsa ‘elemandır’” diyorlar; Terim’ciler “Fatih Hoca sıradan bir teknik adam değildir” demekteler. Bence bu fay hattı sene sonu kırılır, etekteki taşlar dökülür. Sneijder de bu depremin tetikleyici etkisi olur.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ