Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), 2014 yılı sonuna kadar yaklaşık 3 milyar 100 milyon TL'lik yatırım yapacak - Futbol Haberleri

        Bakanlık tarafından Cumhuriyet tarihinin en büyük spor yatırımı olarak nitelendirilen yatırım kapsamında, 405 adet spor tesisi, 24 adet stat inşası bulunuyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılacak spor tesisleri içinde farklı projeler dikkat çekiyor. Bu proje kapsamında; 30 adet yüzme havuzu, 124 sentetik futbol sahası, 78 gençlik merkezi, 129 spor salonu, 13 atletizm pisti ve 31 tane de diğer spor tesisi Türkiye'ye kazandırılacak. Bu projelerden 215'inin yapımı halen sürüyor. Bu yatırım için yaklaşık 600 milyon TL'lik bütçe ayrıldı.

        24 İLDE STAT YAPIMI

        Gençlik ve Spor Bakanlığı, 24 ilde ise stat yapımı için yaklaşık 2,5 milyar TL bütçe ayırdı. Türkiye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile yürütülen stat projeleri içinde, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Batman, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir (2 adet), Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon illeri bulunuyor.

        Ayrıca belediye protokolü ile Bursa, Çorum, Konya ve Manisa'da (2 tane) stat yapımı gerçekleştirilecek. Belirtilen bu projelerde toplam 200 bin kişinin de istihdam edileceği bildirildi.

        KILIÇ ELEŞTİRİLERİ VE SORULARI CEVAPLADI

        Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2013 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını cevaplandırdı.

        Kılıç, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda kendisiyle ilgili ortaya atılan iddialar bulunduğunu belirterek, ''Benimle ilgili koltuk isteme, madalya verme gibi iddialar var. Bunun yanında sporculara kebap yedirdiğim şeklinde iddialar gündeme geldi. Benim 'koltuğu beğenmedim, 'madalyaları ben vereceğim' şeklinde bir istemim olmadı. Kamptaki sporculara Londra'da bulunan Gaziantep baklavacısından baklava aldık'' dedi.

        Londra Olimpiyat Oyunları'nda kendisinin de başarısız olduklarını kabul ettiğini anlatan Kılıç, ''Başarılıyız demiyorum. Ancak belli kriterler koymak lazım. Ata sporu güreşte bronz madalyada kaldık. Halterde sıfır çektik. Bunun yanı sıra diğer branşlarda madalyalar geldi. Tekvandoda 1 altın ve 1 gümüş kazandık. Aynı şekilde atletizmde önemli başarılar sağladık'' diye konuştu.

        Bakan Kılıç, Londra'ya giderken bazı sporcuların uçaktan indirildiği şeklindeki iddialara ise ''Bu sporcuların dopingli olduğu iddia edildi. Kendileri Londra'da uçaktan indirilip Türkiye'ye gönderilmedi. Sporcuları zan altında bırakmamak lazım. Doping dünya sporunun kronik sorunudur'' değerlendirmesini yaptı.

        ANKARAGÜCÜ DEĞERLENDİRMESİ

        Suat Kılıç, bugüne kadar Ankaragücü'ne maddi ve manevi destek verdiklerini hatırlatarak, ''Ankaragücü için çok şeyler yaptık. Kulübe 1 milyon lira aktardık. Ankaragücü'nün stat kiralama işini sonlandırdık. Kendilerini Gençlerbirliği Kulübü'ne ipotekledik. Bu kulübün yaklaşık 75 milyon TL borcu var. Gerçekten zor durumdalar'' şeklinde konuştu.

        ANKARA YATIRIMLARI

        TOKİ ile Ankara'da yapılacak stat için protokolü imzaladıklarını anlatan Kılıç, şunları söyledi:

        ''Ankara'da var olan stat yeterli değil. Atletizm pisti, olimpik yüzme havuzu ve bisiklet veledromu yatırım programına konulacak. Ayrıca gençlik merkezi de yapılacak. Yurtlar için de spor tesisi yapımı acil bir ihtiyaç.''

        TÜRK TELEKOM ARENA STADI

        Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, stadı su basması nedeniyle kendisinin istifa etmeyeceğini belirterek, ''Yağmurun göle dönmesinin nedeni ben değilim. 400 milyon liraya tamamen devletin imkanlarıyla stat yaptık. İşletenlerin özen göstermesi lazım. Konuyla ilgili rapor masamızda. Galatasaray da raporunu getirecek ve bakacağız'' ifadelerini kullandı

        Komisyon görüşmelerinde İzmir'de bulunan Alsancak Stadı'nın yıkılarak, alışveriş merkezi yapılacağının iddia edilmesi ve konuyla ilgili sorular yöneltilmesi sonrasında Kılıç, şunları kaydetti:

        ''Alsancak Stadı'nı gezdim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da oradaydı. Çözümünü buluruz. Örnekköy'deki stadın yapımını Alsancak ile ilişkilendirerek, başlayacağız. 25 bin kişilik bir proje. İzmir'den destek bekliyoruz.''

        Bakan Suat Kılıç, devlet eliyle kumar oynatıldığı yorumlarına katılmadığını vurgulayarak, ''Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, illegal şans oyunlarının Türkiye'de oynanmasını engelleyen bir kurum. Spor Toto, devlet namına bu işi yapıyor. Teşkilatın 5 milyar TL'lik bir hasılatı var. 2,5 milyar TL'si oynayanlara, 2 milyar TL'si de Maliye Bakanlığı'na gidiyor. 500 milyon TL ile gençlik ve spor hizmetlerini götürüyoruz'' dedi.

        YURTLAR VE KREDİLER

        Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, devletin parasıyla yurt binası yetiştirmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

        ''70 üniversite kuruldu. Devletin parasıyla yurt binası yetiştirmemiz mümkün değil. Kız çocuklarını bize teslim eden ailelerin sayısı arttı. 308 bin kapasiteli yurtlarda kalanların yüzde 61'i kız çocukları, yüzde 39'u erkek çocukları. Bir yurdun maliyeti 30 milyon TL. İşletme giderleri hariç.''

        Kılıç, yurt kontenjanlarının yüzde 5'ini kullandıklarını anlatarak, ''Bu sene 3 bin, 3 bin 500 kapasite kullandık. AK Parti, CHP ve MHP şeklinde parti ayırımı yapmadık. Çocukları açıkta bırakmayalım'' dedi.

        KAYAKÇININ ÖLÜMÜ

        Bakan Suat Kılıç, Erzurum'daki antrenman sırasında hayatını kaybeden Aslı Nemutlu ile ilgili hiçbir şeyin gizli kalmayacağını belirterek, ''Sorumlular ortaya çıkarılacak'' diye konuştu.

        ŞAHSINA İLİŞKİN İDDİA

        Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Hamamönü semtindeki gayrimenkul satışı ile ilgili olarak, ''Ben buradaki gayrimenkulu 2011 yılının Temmuz ayında aldım. Şahıs malı olarak alınmıştır. Hissemizi belediyeye teslim ettik. Ben, restorasyonlar önemli ölçüde yapıldıktan sonra aldım'' şeklinde konuştu.

        Komisyon çalışmasını tamamladıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun bütçeleri oylanarak kabul edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ