Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Somon muhabbeti! - Galatasaray Haberleri

        HTSPOR.COM / ÖZEL HABER / Erdem EROL

        Geçtiğimiz sezon giydiği mor formayla armasındaki Sarı ve Kırmızı renklerin dışına çıkan Galatasaray bu yıl da devrim niteliğinde bir renk seçiminde bulundu.

        Mor gibi radikal bir renkle geride bırakılan bir sezonun ardından herkes yeni forma rengini merakla beklerken, Galatasaray Kulübü, 2010-11 sezonunda formasını somon rengi yapma kararı aldı.

        Bir önceki yıl asaletin rengi olduğunu savunarak seçtiği mor renkten epeyce başı ağrıyan Galatasaray, anlaşılan bunlara kulağını kapamış olacak ki bu sezon da somon renkle yeşil sahaya çıkma cesaretini gösterdi.

        Camia içinde bu seçim bazı çevreler tarafından olumlu karşılansa da kimileri tarafından da büyük tepki çekti.

        Biz de sizler için önce somon rengi Sarı-Kırmızılı camianın ileri gelen isimlerine bıraktık. Ayrıca Haberturk GAzetesi Moda Yazarı Esra Çoruh'un konuyla ilgili görüşüne başvurduk.

        CEMİL İPEKÇİ MOR FORMA İÇİN NE DEMİŞTİ!

        Geçen sezon forma rengi tercihiyle tartışmalara neden olan Sarı-kırmızılıların mor renkli formasıyla ilgili ünlü modacı Camil İpekçi'nin açıklamaları ses getirmişti.

        "DAHA DA BİR ASLAN OLACAKLAR"

        “Çok ama çok beğendim. Mor en sevdiğim renktir, yüzyıllardan beri asaletin rengidir. Aynı zamanda muazzam pozitif bir enerjisi vardır. Bir Galatasaraylı olarak, mor gibi bir rengin de ancak Galatasaray’ın taşıyabileceğini düşünüyorum. Morla sahadaki yeşilin yakıştığı kadar da başka hiçbir renk yakışmaz, mor formalarla sahada daha da bir aslan olacaklar.”

        HTSPOR.COM'A DEĞERLENDİRDİLER...

        "FORMAYA DEĞİL İÇİNDEKİLERE BAKIYORUM"

        ALP YALMAN – GALATASARAY ESKİ BAŞKANI

        Ben değişik bakıyorum. Ben aslında formaya değil, içindekilere bakıyorum. Formanın üstündeki renk değil, içindekilerin becerisi benim için önemlidir. Eskiden Galatasaray forması bilinen bir formaydı. Şimdi ticari, çağdaş, ne derseniz deyin, formayı taşıyanlar sanki formadan daha ağırlık taşıyormuş gibi geliyor. Benim içi morda somonda aynı. Galatasaray forması sarı kırmızı olmadıktan sonra ha mor olmuş ha somon rengi olmuş çok fark etmiyor.

        "SOMON OLMUŞ, MOR OLMUŞ FARKETMİYOR"

        MEHMET CANSUN – GALATASARAY ESKİ BAŞKANI

        Artık futbol bizim zamanımızda olduğu gibi değil. Farklı şeyler yapmak gerekiyor. Bunu herkes yapıyor, Fenerbahçe’de yapıyor. Geçen sene ben Fenerbahçe’nin farklı renk formalarla sahaya çıktığını gördüm. Avrupa’da da yapılıyor. Artık forma satmak için farklı şeyler yapmak gerekiyor. Sarı kırmızı çubuklu, yarı parçalı yaparsanız satamazsınız.

        Yoksa somon olmuş, pembe olmuş, yeşil olmuş, hiç kimsenin umurunda değil. Umurunda olan tek şey var oda sonuçta getirebileceği para, eğer getirirse. Getirmezse başarısızsın, getiriyorsa başarılı. Yani bu artık ticaret oldu. Benim sarı kırmızı dışındaki hiçbir renk ilgilendirmiyor. Bir Galatasaraylı olarak benim rengim sarı kırmızı. Onun dışında eper bir renk seçilecekse yeşilde olur, somonda olur, morda olur. Bu beni hiç ilgilendirmiyor. Ana renk sarı kırmızı olduğu geri kalan hani göze hoş gelen bir şeyse.

        Mor formalardan çok sattıklarını biliyorum. Mor forma olur mu olmaz mı şeklinde yapılan tartışmalar yaradı, çok satıldı. Baktım ilk defa değişik renkli bir forma Galatasaray tarihinde ilk defa bu kadar çok satmış. Mor formadan 238 bin tane satmışlar. Bu çok ciddi bir rakam. Buda ciddi bir para eder. Türkiye’nin ekonomisine baktığında, insanların gelirlerine giderlerine baktığın vakit, bunlar hakikaten çok ciddi paralar.

        "HOŞUMA GİTİ"

        ABDURRAHİM ALBAYRAK – GALATASARAY ESKİ YÖNETİCİSİ

        Bunların hepsi ticaretle bağlantılı. Bu forma renklerini değiştirmediğiniz taktirde kulüp gelirleri azalıyor. Barcelona bile zaman zaman çok değişik formalarla sahaya çıkıyor. Galatasaray’ın ana rengi sarı kırmızı olmasına rağmen bu renkleri değiştirmesi gayet normaldir çünkü forma satacak. Herkes yeni forma diyecek ve alacak. Bu bir ticarettir, bu tip uygulamaları takip edeceksin. Etmediğin taktirde yerinde sayarsın, rakiplerin seni gelir geçer, sen yılda 50 bin forma satarken, rakibin 50 bin forma satar.

        Sabah ilk gözüme çarptı hemen okudum, benimde hoşuma gitti. Güzel bir renk. Morda güzeldi. Bunları yapmak durumundayız. Yapmazsak olmaz. Ticaret bu. Bir futbolcunun bonservisine 6 milyon, kendisine 4 milyon dolar veriyorsun. Bu paralar bir yerlerden çıkacak. Formsa satacaksın, ürün satacaksın. Bence çok güzel olmuş. Bende alacağım, hem de çok. Haber içinde tebrik ediyorum, çok güzel olmuş.

        "BİZİM DÖNEMİMİZDE CAMİA AYAĞA KALKARDI"

        CÜNEYT TANMAN – GALATASARAY ESKİ KAPTANI

        Çok şey değişti. Bizim dönemdeki ve bizden önceki oyunculara sorsan “ya böyle şey olur mu?” der ama dünya değişiyor futbol değişti. Pazarlama çok önemli hale geldi. Rakamlar çok büyüdü. Onun içinde pazarlama stratejisi olarak oyuncuların yorum yapması söz konusu değil. Oyuncu giyer çıkar. Artık oyuncular çok daha profesyonel olduğu için onların ne hissetiği çok önemli değil. Onların paralarını zamanında alıp almıyor olmaları daha önemli. Onun için ne renk forma yapsanız artık takımlar giyer. Almanya’da, Polonya’da, Amerika’da yabancı oyuncular oynuyor. Ne milli takımların eski milli takımlarla alakası kaldı, ne futbolun bizim dönemlerdeki düşünce yapısı kaldı. Her şey değişti. Mesela ben mor forma konusunda ilk başlangıçta daha tutucuydum. ‘Böyle şey olur mu? Galatasaray’ın ananelerine yakışır mı’ diyordum ama en çok satan en çok tercih edilen forma oldu ve kulüp bundan ciddi para kazandı. Bu bir pazarlama stratejisi. Artık bende öyle bakmaya başladım.

        İlk başta ‘mor mu somon mu?’ deselerdi kırmızıya daha yakın olduğu için somon diyebilirdim ama şimdi mordan sonra somon benim için çok fark etmiyor açıkcası. Ha mor olmuş, ha somon olmuş. Ben Galatasaray’ı sarı-kırmızı klasik formalarıyla tanıyorum. Öyle olması daha güzeldi. Daha keyifli olurdu ama değişen dünya, değişen ekonomik şartlar, bunun böyle olmasını gerektiriyor. Bunu taraftar belirleyecek bence.

        Böyle bir şey olması mümkün değildi. Yönetim izin vermezdi, izin verse Divan Kurulu ayağa kalkardı. Kulübün klasik formaları vardı. Değişmez gibi görülürdü. Bunun aksi düşünülemezdi bile. Ama artık çok şey değiştiği için, ‘A somon mu, olsun’ diyoruz. Görüyorsunuz, oyuncularda pembe araba alıyorlar. Bugünkü oyuncunun somona hayır deme şansı yok. Hata ‘Ne güzel, bak somon’ diyordur, bugünkü oyuncu. Bizim dönemde ‘bu formayı giymem’ diyebilirdik yani. Bizden önce zaten kulübün üyeleri ayağa kalkardı.

        İlk olduğu için mor çok vurucu oldu. Somonun ne kadar etkili olacağını bilemiyorum. Aynı başarıyı yakalar mı, bilmiyorum. İlk değişimi zor bir renkle yaptılar ama bu aynı etkiyi yakalar mı bilemiyorum. Ama bu transferler, transfer edilen oyuncuların popülaritesiyle de alakalı. Yeni ve çok şöhretli oyuncular gelseydi somon rengi forma onlarla beraber patlardı. Hani sadece renk değiştirmek değil, yıldız transferlerle forma satışları etkili olabiliyor.

        "MODERN VE GÜNCEL"

        ESRA ÇORUH- HABERTÜRK GAZETESİ MODA YAZARI

        Bir Galatasaray taraftarı olarak geçtiğimiz sezon mor formayı ilk başta çok yadırgadım. Bunun nedeni de belki de eski kafalı olarak Galatasarayı sarı kırmızıyla bağdaştırmam. Bu sezon heyecanla beklediğimiz ve ilk başta 'pembe' diye kulaktan kulağa dolaşan yeni formanın gerçekte 'somon' rengi olduğunu gördük. Bana kalırsa bu forma hem rengi hem siyah kombinasyonuyla çok modern ve güncel bir havası var. Sezonun pudra rengi ve tonları modasına Galatasaray da modayı takip ettiğini kanıtlar gibi somon rengiyle ayak uydurmuş, hiç itirazımız yok. Evet belki alışmak yine bir süre alacak ama umarım somon-siyah kombinasyonlu Galatasaray forması yeni sezona uğurlu getirir.

        "ZAYIF VE SIRADAN BULDUM"

        ÖZGÜR MASUR-MODACI

        Galatasaray gibi çok önemli bir futbol takımının her sezonda sabit renklerinin yanı sırfarklı renkler ile fromalarını arternatif olarak zenginleştirmesi kadar doğal bir yaklaşım olamaz.

        Açıkçası geçen sene seçilmiş olan mor rengin çok fazla iddalı ve hani rakip takımlara espiri ile malzeme verebileceği bir renk seçimiydi ki bunula ilgili bir çok haberler okuduk. Bence bu sene seçilmiş olan somon rengi herşeyden önce sarı ve kırmızı tonlarına geçiş yaparken bile yakalanabilecek bir renk yani Galatasary gibi bir camia için çok başarılı bir seçim.

        Üstelik somon renginin duru ve abartısız etkisi bence çok etkileyici. Sadece Bu rengin forma tasarımı ile ne kadar bütünleştiğini tartışmak gerekir. Bir gün böyle önemli bir camia için bişeyler tasarlarsam kendi adıma sadece rengin değil formanın tasarımınında konuşulacağı çok özel birşeyler hazırlamak isterim.Çünkü gördüğüm kadarı ile yeni formalar için özenle seçilmiş somon rengini çok başarılı bulsamda ne yazıkki formaya uyarlanırken şeklini forma dizaynını biraz zayıf ve sıradan buldum.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ