Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Fenerbahçe Aziz Yıldırım, Aziz Yıldırım Yüksek Divan Kurulu, Aziz Yıldırım konuşma - Fenerbahçe Haberleri

        Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, yayın gelirlerinden gerçek haklarını alabilmek için hukuki mücadele başlatacaklarını belirterek, "Havuzu bozmasınlar ama benim hakkımı versinler. Devlet mi verir federasyon mu verir, kim verirse versin. Vermezse bu savaş başlıyor, herkes bilsin. Fenerbahçe'nin hakkını almak için her türlü hukuki mücadeleyi başlatıyorum" dedi.

        Yıldırım, Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen divan kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, yayın geliri konusunda hak ettikleri değeri alamadıklarını ve konuyla ilgili hukuki girişimlere başlayacaklarını kaydetti.

        Mevcut sistemin devam edemeyeceğini savunan Yıldırım şöyle konuştu:

        "Biz şunu söylüyoruz, devlete söylüyorum bunu. Beni ya serbest bırakacaksınız, benim yayın haklarım veya diğer gelirlerim, bütün şeylerde haklarımı kullanmakta serbest kalacağım. Kullandıktan sonra da devlet neyi istiyorsa, kanunlar ne yazıyorsa yerine getireceğim ama bir taraftan beni tutacaksınız, bana hiçbir şey yaptırmayacaksınız, öbür taraftan da 'gel vergiyi öde şunu yap bunu yap' filan... Böyle bir sistem olmaz. Bunun için biz mahkemelere gidiyoruz. Arkadaşlar çalışmaları yapıyorlar. Bu çalışmalarla, idari mahkemelerle gerekirse durduracağız. Gerekirse Anayasa Mahkemesi gerekirse yurtdışı. Her yere gideceğiz bilginiz olsun. Yatırımlarımızın hepsini, her şeyi Fenerbahçe'nin gücüyle yaptık. Bu büyük güç bana ve arkadaşlarıma inandığı için destek verdi ve bunun altından kalktık. Yeni gelecek insanlar bunu yapamayabilirler. O zaman Fenerbahçe bankalardan para alarak borcunu borçla katlayacaktır. Onun için yayında hakkımızı bize devlet verecek."

        İddaa gelirlerinde de aynı durumu yaşadıklarını anlatan Yıldırım, bununla ilgili de hukuki süreç başlatacaklarını ifade etti.

        "37 MİLYON DOLAR ALIYORUZ"

        Fenerbahçe'nin kendi içinde sorunu bulunmadığını, UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) koyduğu futbolla ilgili kuralların, kendileri için sorun olduğunu vurgulayan Yıldırım, yayın ve İddaa gelirlerini eleştirdi.

        UEFA ve TFF'nin koyduğu kriterlere uyulmasını istediğini anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

        "Bir de madalyonun öbür tarafı var. Madalyonun öbür tarafı, benim haklarım, benim kazanmam gerekenler. Rakamları çıkarttırdım. Geçen sene çıkarttırdım. 2013 yılında 91 milyon 500 bin lira biz vergi ödemişiz. 2014 yılında ise 91 milyon 158 bin lira. Bunun karşılığında, yayın gelirlerine baktığımız zaman, yayın haklarında gelirlerimiz bu sene yayın gelirinin yüzde 11'i. Halbuki biz 2005'te, 2007'de bu tarihlerde, 2011'de yüzde 13 alıyormuşuz. Yüzde 13, 14 pay alırken şimdi paylar düşmüş 11'e. Kurların artmasıyla daha aşağılara gidecek ve yüzde 10'lara gelecek. Ben diyorum ki, istiyorsanız havuz devam etsin, ama biz hakkımızı alalım. 2010 yılında ihale yapılırken bana gelen kuruluşlar, 'Fenerbahçe havuzdan çıksın 125 milyon dolar size para verelim' dedi. Biz şu anda 37 milyon dolar alıyoruz. aradaki fark 80-90 milyon dolar."

        Amatör şubelerde bu yılki açığın 30 milyon 286 bin lira olduğunu dile getiren Yıldırım, "Kapatacak yer, amatör şubelerin gelirleri zaten yok. Yayında diğer kulüpler, bir rakibimiz bizim değerimizde bir değer taşıyor, diğerlerinin hiçbirinin değeri yok. Kriter koymuşlar aldatmaca. Ona göre dağıtıyorlar. TFF'nin yayınları ihale etme hakkı vardı benim bildiğim en son kanun oydu. Bu kriterlerde istedikleri gibi oynuyorlar. Yazı yazıyorsunuz, 'kime ne kadar dağıtıyorsunuz' diye, hiç cevap bile vermiyorlar. Amiyane bir kelime olacak ama hiç sallamıyorlar. Kafalarına göre yapıyorlar" diye konuştu.

        Amatör şubelerde 10 yıllık süre içinde 463 milyon lira gelir elde ettiklerini, 623 milyon lira gider yaptıklarını anlatan yıldırım, 200 milyon liraya yakın açıktan amatör şubelere para ödediklerini kaydetti.

        "Hedef 1 Milyon Üye" projesinin amacının kulübün geniş tabana yayılması, bu taban üzerinde Fenerbahçe'yi daha büyütmek olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bunun dışında bir amacımız yok. Siyaset güden bir toplum değiliz. Bizim siyasetle ilgimiz yok ama bir sivil toplum örgütüyüz. Amacımız da kulübe sahip çıkılması" dedi.

        "DOĞUDAN BATIYA, KUZEYDEN GÜNEYE HEP FENERBAHÇE OLACAK TÜRKİYE"

        Yüksek Divan Kurulu Üyesi Ali Vatan'ın "Hedef 1 Milyon Üye" projesiyle ilgili eleştirilerine önce yönetim kurulu masasında ayağa kalkarak tepki gösteren Yıldırım daha sonra kürsüye çıkarak konuşma yaptı.

        Söz konusu projeyle ilgili hiçbir yerden izin almalarına gerek olmadığını kaydeden Yıldırım, Vatan'a seslenerek, "Bu hepimizin ortak kararıdır. Bilmeden Yüksek Seçim Kurulu falan diyorsun. Tüzükte hepsi yazılı. Başlarken izinleri aldık. Tüzükte ne yazıyorsa onu yapıyoruz. Proje çok doğru bir projedir. Anadolu'nun her yerini arkadaşlarımla geziyoruz. Orada yapacağımız tesislerle Anadolu'nun her yerini saracağız, kucaklayacağız. Doğudan batıya, kuzeyden güneye hep Fenerbahçe olacak Türkiye. Bunun için de gece gündüz çalışıyoruz" dedi.

        "20 SENE KALACAĞIM DİYE GELMEDİM"

        Eski yönetici Köksal Özbek'in, "bırakma" çağrısına değinen Yıldırım, "20 yıl burada kalacağım diye gelmedim. Belki böyle düşüncem olsa kaçardım, gelmezdim" dedi.

        Yaşlandığını ifade eden Yıldırım, "Doğruları söylüyorum. Belli bir zamanda sonra ilk yıllardaki fiziksel gücünüz ve diğer şeyler azalıyor. Yaşlanıyoruz. Yeni bir ekibin gelmesinde burada idare etmesinde fayda var. Mayıs ayında bir 3 yıl için daha aday olurum, seçilirsek devam ederiz. Sonraki 3 yıllık dönemde aday olmayacağımı tekrar deklare ediyorum, herkes bilsin" diye konuştu.

        "YALANCI PEHLİVAN GİBİ KONUŞMAK YOK"

        Tüzükte yazılan şartlar doğrultusunda kongre üyelerini mayıs ayındaki seçimli genel kurulda aday olmaya davet eden Yıldırım, şöyle konuştu:

        "Fenerbahçe'de artık kimse 'Aziz Yıldırım'dan başkası aday olamıyor' demesin. Herkes yazılan şartlarda mayıs ayında gelsin ama yalancı pehlivan gibi konuşmak ve söylem yapmak yok. Ekiplerini kursunlar gelsinler projelerini anlatsınlar. Fenerbahçe'nin yeni projelerle bir atılım yapması lazım. Çünkü biz yaptık, belli bir noktaya geldik şimdi bir sıçrayış yapmamız lazım. Fenerbahçe kongre üyesi olan her arkadaşı aday olmaya davet ediyorum. Gerekirse elimizi kaldırır seçeriz. Bundan da çekinmem. Hayatımın yüzde 35'i Fenerbahçe'de geçti. Fenerbahçe'nin zarar görmesini istemem."

        "DİYORLAR Kİ 'AMATÖR ŞUBELERİ KAPATIN.' MESAJ BU"

        Amatör şubelerdeki büyük sıkıntıları her defasında anlattıklarını kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti:

        "Amatör sporun önderi Fenerbahçe'dir. Şimdi her sene vergi denetlemesi var. Yeni adet çıktı geldiler 16 milyon ceza yazdılar. Yazdıkları şey amatör şubeler. Oradaki tahakkuklar, yaptığımız ödemeler, maaşlar... Her şeye vergi uygulaması yapıyorlar. Yani diyorlar ki 'amatör şubeleri kapatın'. Mesaj bu. Öbür taraftan diyorlar ki 'aman ne yapacağız'. Kapatmak kolay değil. Beraber çalışmalar yapıyoruz. Mayıs kongresinde bütçeleri size sunacağız, genel kurul karar verecek. Bu arada da devletle görüşmeler yapacağız."

        Fenerbahçe Koleji arazisinde üniversite inşa edeceklerini açıklayan Yıldırım, gerekli izinlerin çıkması durumunda 3 fakülteyle üniversitenin faaliyete başlamasını planladıklarını bildirdi.

        Passolig'den dolayı bilet gelirlerinde düşüş yaşadıklarını kaydeden Yıldırım, "Bu gerçek. Bunu kamufle etmeye çalışıyorlar ama boşuna. 2014-2015 sezonunun yarısında 3 milyona yakın gelirimiz olmuş. Geçen sene bu 13 milyon lira civarındaymış. Çok düşüş var. Sadece bizim statta değil, bütün statlarda" diye konuştu.

        ÖZBEK: "ETME EYLEME, YARI YOLDA BANKETE PARK ETME"

        Fenerbahçe Kulübü'nün eski yöneticilerinden Köksal Özbek, Aziz Yıldırım'ın bir süre önce açıkladığı mayıs ayındaki kongreden sonra bir daha aday olmama fikrine karşı çıkarak, bırakmamasını istedi.

        Özbek, Yıldırım'ın bu kararıyla ilgili değerlendirmesinde "Etme eyleme. Gaz kesip yarı yolda bankete park etme. 35 yıllık arkadaşım Yıldırım, çok yoruldum hasta olacağım derse kararını anlayış gösterebilirim. Ancak Fenerbahçeliliği göz önüne aldığımda 'Bırakamazsın, daha yapacak çok işin var, devam etmelisin' diyorum" ifadelerini kullandı.

        Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Toplantısı, Aziz Yıldırım'ın konuşmasının ardından sona erdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ