Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig uefa asbaşkanı şenes erzik, şenes erzik kimdir, şenes erzik hangi takımlı, şenes erzik'in uefa'daki görevi - Futbol Haberleri

        1992 yılında Özerk yapıya bürünen Futbol Federasyonu'nun ilk Başkanı olan ve yaptığı hizmetlerle kırılması güç bir rekoru elinde bulunduran Şenes Erzik bu ay itibarıyla UEFA'daki görevini tamamlayarak kelimenin tam manasıyla emekli olacak. Erzik, "Yaş sorunumu, yoksa Futbol Federasyonumu sizi yeniden aday göstermediğinden mi, emekli oluyorsunuz" şeklinde sorulan soruyu şu şekilde yanıtladı:

        "UEFA'da belli bir yaş kriterinden sonra devam edip etmeme konusunda alınan karar benim komisyon başkanlığımda yürürlüğe girdi. Ancak şu anda müktesep bir hakkım var. İstersem devam ederim. Ama etmeyeceğim. Bu kadar yeter. İkinci soruya gelince. Son cümle herşeyi ortaya koyuyor." Erzik, Lennart Johansson'un UEFA Başkanlığı döneminden başlayarak başarı merdivenlerini hızla çıktı. UEFA 1.Asbaşkan olarak tüm kararlarda imzası vardı. Michel Platini'nin en güvendiği birinci isim oldu. 1982 yılında UEFA'da başlayan 34 yıllık bir Şenes Erzik devri böylece 2015 Ocak ayının sonunda sonlanmış olacak.

        UEFA'DA NELER YAPTI?

        Şenes Erzik 1982-1990 yılları arasında UEFA Gençler Komitesi üyeliğine seçildikten sonra, 1990 yılında Malta'da yapılan seçimlerde UEFA İcra Kurulu üyeliğine seçildi. 1994 yılından bu yana UEFA Başkan Yardımcısı, 2000 yılından itibaren de UEFA 1. Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Halen UEFA Ulusal Futbol Federasyonları Komitesi Başkanı, UEFA Strateji Konseyi Başkan Vekili ve UEFA Hakem Komitesi Başkan Vekili olarak görev yapmaktadır.

        22 Mart 2011 tarihinde yapılan Genel Kurul'da halen mevcut olan görevine 6. kez seçilerek UEFA tarihinde bir rekor kırdı. Bu görevler sırasında "Kulüp Müsabakaları Organizasyon Komitesi", "Kulüp Lisans Sistemi Komitesi", "Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Komitesi" gibi çeşitli komitelerin başkanlığını yapmış ve yapmaya devam etmektedir.

        FIFA'DA NELER YAPTI?

        Erzik, 1996 yılından beri FIFA İcra Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 2013 Mayıs ayında Londra'da yapılan UEFA Genel Kurulu'nda, FIFA İcra Kurulu üyeliğine 5. Kez seçildi. "FIFA Olimpiyat Komitesi" üyeliği ve "Hakem Komitesi" Başkanlığı (1998-2002) yaptı. Halen, "FIFA Dünya Kupası Organizasyon Komitesi" Üyeliği, "Fair Play ...Sosyal Sorumluluk Komitesi" Başkan yardımcılığı ve FIFA "Stadyum ve Güvenlik Komitesi" Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.

        TÜRKİYE'DE NELER YAPTI?

        1977'den itibaren sırasıyla, Dış İlişkiler Komitesi, Yönetim Kurulu üyeliği, Başkan Vekilliği ile 24 Mart 1989 - Haziran 1997 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini yürüttü. 1989-1992 yılları arasında son atanan, 1992-1997 yılları arasında da ilk seçilen Başkan olarak görev yaptı.

        KİMDİR:

        18 Eylül 1942'de Giresun'da doğdu. Liseyi ve Üniversiteyi Robert Kolej'de bitirdi. 1975-1980 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu Dış İlişkiler Komisyonunda, 1981-1987 yılları arasında da Yönetim Kurulunda görev aldı. 1988 yılında Asbaşkanlık, 1989-1997 yılları arasında Başkanlık görevlerini ürüten Erzik, 1996 yılında Türkiye Futbol Federasyonu Genel Kurulu tarafından Onursal Başkan seçildi. UEFA Gençler Komitesi, FIFA Atlanta Olimpiyat Oyunları Futbol Organizasyon Komitesi, Fransa Dünya Futbol Şampiyonası Organizasyon Komitesi üyeliği yaptı. Dünya Gençler Şampiyonası Organizasyon Komitesi Asbaşkanlığı, Güvenlik ve Fair-Play Komitesi Başkanlığını yürüttü. 1998-2000 yılları arasında Avrupa Birliği Komitesi üyeliği de yapan Erzik, UEFA Birinci Başkan Yardımcısı, Kulüpler ve Liglerden Sorumlu Grup Başkanı olarak görev aldı. 2002 Dünya Futbol Şampiyona'sında FIFA Hakem Kurulu Başkanlığını da üstlendi. Şenes Erzik halen Fenerbahçe Genel Kurul üyesi olarak bulunmaktadır.

        ÖDÜLLERİ

        UEFA ve FİFA'da yaptığı hizmetlerle efsane konuma gelen Erzik, Profesyonel yaşamı süresince "Olimpiyat Meşalesi Ödülü", 1996, 1999 ve 2000 yıllarında Milliyet Gazetesi "Yılın Spor Adamı Ödülü", ayrıca 2000 yılında yine Milliyet Gazetesi tarafından sadece 3 yıl ödül kazananlara verilen 46. Yıl "Özel Ödülü", Avrupa Fair Play Ödülü" gibi bir çok ödüle layık görüldü. İstanbul Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet Spor Akademisi tarafından verilen Fahri Doktora unvanlarına da sahip.

        YERİNE SERVET YARDIMCI ADAY GÖSTERİLECEK

        Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Şenes Erzik'in emekliye ayrılmasıyla birlikte yerine halen Birinci Başkanvekilliği görevini yürüten Servet Yardımcı'yı UEFA'ya teklif edeceği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ