Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Süper Lig'de yeni yabancı kuralı, Süper Lig'deki yabancı sayısı değişiyor (Yeni yabancı kuralı nasıl olacak) - Futbol Haberleri

        Ve Türk futbolunun son yıllarına damga vuran yabancı sayısı kontenjanı konusunda karar verildi.

        TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in de katıldığı Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında yeni yabancı kuralı ile ilgili son karar verildi.

        Buna göre; gelecek sezondan itibaren, Süper Lig'de mücadele eden takımlar, TFF'ye 28 kişilik kadro bildirecek. Bu kadroda 14 yerli bulundurma zorunluluğu olacak. Süper Lig ekipleri, kadrolarında 14 yabancı futbolcu bulundurabilecek.

        Ayrıca 18 kişilik kadroda 7 yerli bulundurma zorunluluğu getirildi. Bu 7 oyuncudan birisinin de altyapıdan yetişmiş olması gerekiyor. Takımlar, 11 yabancı ile sahaya çıkabilecek.

        Türk olduğu halde yabancı milli takımlarda oynayan futbolcular, yabancı sayılacak.

        "YABANCI DEĞİL YERLİ KURALI"

        TFF Başkanı Yıldırım Demirören, bugün Riva'da bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, Spor Toto Süper Lig'de gelecek sezondan itibaren kulüplere, 28 kişilik takım kadrolarında 14, 18 kişilik maç kadrolarında ise tamamı ilk 11'de oynayabilecek şekilde 11 yabancı oyuncu bulundurma hakkı verildiğini duyurdu.

        Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ve TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı ile birlikte medya mensuplarının karşısına çıkan Demirören, federasyon olarak başlattıkları değişimin en büyük adımlarından birinin, altyapıdan gelen genç yeteneklere şans yaratmak olduğunu aktararak, "Bu amaçla yürürlükte olan yabancı kuralında değişikliğe gitme kararı aldık. Bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. Bu nedenle yeni uygulamaya, 'yabancı kuralı' değil, 'yerli kuralı' diyoruz" ifadelerini kullandı.

        "18 KULÜBÜMÜZÜN ONAYIYLA ALINAN KARAR"

        Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in yaklaşık 1 yıldır bu konuda çalışma yürüttüğünü dile getiren Demirören, "Pek çok kişiyle görüştü, pek çok değerlendirme yaptı. Kulüplerimizin mali yapılarını değerlendirdik. Ona göre belli çalışmalar yaptık. Bugün öğleden sonra yönetim kurulumuzla, ardından Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle görüştük. Burada olamayan kulüp başkanlarından da telefonla onay alındı. 18 kulübümüzün onayıyla aldığımız kararları size açıklamak istiyorum" diyen Demirören, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bu aldığımız kararların hepsi, 2015-2016 sezonunda geçerli olacaktır. Öncelikle 28 oyuncuya lisans hakkı vereceğiz. Oyucuların 14'ü yerli, 14'ü yabancı olacak. Bu 14 yerli oyuncunun içinde, 2 tane alt yapıdan, 4 tane de Türkiye'de yetişmiş olacak. 14 yabancının isterse 11'i de ilk 11'de forma giyebilecek. Yabancı ülke milli takımlarının formasını giyen yerli oyuncular, yabancı statüsünde kabul edilecek. Maç kadrosundaki 18 oyuncunun 7'si yerli, 11'i yabancı olabilecek. Bir tane Türk kaleci olma mecburiyeti bulunuyor."

        YABANCI OYUNCU TRANSFER İÇİN MALİ KISTAS

        Yerli oyuncular için kulüplere teşvik sistemi getirdiklerinin altını çizen Demirören, teşvik sistemine uyacak kulübün, sezon sonunda 10 milyon liraya kadar prim alabileceğini aktarırken, "Kulüplerin yabancı transferi yapabilmeleri için vergi, sigorta, oyuncu borcu olmayacak. UEFA'ya veya FIFA'ya kesinleşmiş borçları olmayacak. Aksi halde yabancı transferi yapamayacaklar" şeklinde konuştu.

        Öte yandan, yabancı milli takımları tercih eden oyuncuların yabancı statüsüne girmesine toplantı sonunda açıklık getiren Demirören; Erkan Zengin, Veli Kavlak gibi oyucuların, daha önce bu hakkı kazanmaları nedeniyle etkilenmeyeceklerini, kuralın, bundan sonra milli takım tercihini farklı ülkeler yönünde kullanan oyuncuları etkileyeceğini vurguladı.

        Demirören, yeni kararlarla Türk futbolu için devrim gibi kararlar aldıklarını vurgulayarak, "Umarım hep birlikte futbolumuzu daha iyi yerlere taşırız" diyerek sözlerini tamamladı. Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Gümüşdağ, Türkiye Futbol Federasyonu'nun gelecek sezondan itibaren uygulamaya sokacağı yabancı oyuncu oynatma kuralına kendilerinin de tam destek verdiklerini söyledi.

        "MALİ KRİTERLER OLMAZSA OLMAZIMIZ"

        Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, yeni yabancı kuralı ile diğer ülkelerde oynayan Türk asıllı oyuncuların yabancı sayılacağı maddesine açıklık getirdi. Gümüşdağ, "Veli ve Erkan Zengin gibi hak kazanan oyuncular istisna" dedi.

        Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) 2015-2016 sezonunda geçerli olacak yeni yabancı oyuncu kuralının detaylarını Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ açıkladı. İlk 11'in tamamının yabancı oyuncu olabileceğini ifade eden Gümüşdağ, "28 lisanslı oyuncudan 14'ü yerli, 14'ü yabancı sınırlaması var. Bunlarla ilgili 21 yaş sınırlaması var. 28'in içinde 2 yerli zorunluluğu var. Yerli oyuncuyu teşvik eden bir sistem. 2015-2016 sezonunda yabancı serbest diyebiliriz. Yabancı ve yerli oyuncu içinde 21 yaş sınırı var. Sistem tamamen yerli oyuncuyu teşvik eden bir sistem. Fatih Terim uzun yıllardır bu konunun üzerinde çalışan bir isim. Bütün kulüplerin tam desteği ile kabul gördüğünü söyleyebiliriz" diye konuştu.

        "KENDİ YETİŞTİRDİĞİ OYUNCUYU OYNATINCA TFF BEDEL VERECEK"

        Kulüplerin kendi içinde yetiştirdiği oyuncuları oynatınca TFF'nin belli bir bedel vereceğini dile getiren Gümüşdağ, "Kulüplerin çoğunda 30-35, hatta 40 tane sözleşme imzası var. Bunların hepsi kulüplere külfet. TFF, 1-2 hafta içinde bununla ilgili çalışacak. Yönetmelikte belirlerler. Bu sistem ile birlikte SSK, vergi, futbolcu olan, UEFA'da neticelenmiş bir davada varsa bunu yapması mümkün değil. Ligde borçlu olan kulüp yok. Davalı olan var ama yapılandırılmış. Bunların hepsi 2015-2016 içinde geçerli olacak. Mali kriterler olmazsa olmazımız. Hüsnü Güreli geldi ve bununla ilgili çalışmalar başlatıldı. UEFA kriterlerine uymayı sağlayacak bir sistem olacak" dedi.

        "VELİ VE ERKAN GİBİ OYUNCULAR İSTİSNA"

        Bir basın mensubunun, "TFF Başkanı Yıldırım Demirören, 'Diğer ülke takımlarında oynayan Türk asılı oyuncular da yabancı sayılacak' dedi. Buna göre Veli Kavlak, Erkan Zengin gibi isimleri önümüzdeki sezondan itibaren yabancı olarak mı düşüneceğiz? şeklinde ki soruyu, 'Doğrudur, öyle düşünebilirsiniz' şeklinde yanıtlayan Gümüşdağ'ı TFF Başkanı Yıldırım Demirören uyardı.

        Demirören, "Veli ve Erkan gibi oyuncular istisna. Çünkü onlar hak kazandılar" dedi. Ardından Gümüşdağ detaylı açıklamayı yaparak, "Onlar hak kazandığı için geçerli sayılmayacak. Veli gibiler 2015-2016 sezonundan sonra yabancı sayılacak. Kazanılmış hak olduğu için. Veli gibi oyuncuların oynamış olduğunu düşünerek, bu statüyü koruyarak bundan sonrakilerde bu statü yabancı olarak değerlendirilecektir" şeklinde konuştu.

        "İSTİKBAL BAKIMINDAN ÖNEMLİ GÖRÜYORUM"

        Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ise tesislerden ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, TFF'nin gelecek sezon uygulamaya koyacağı yeni sistemden dolayı memnun olduklarını dile getirdi. "Bugünkü toplantıdan çıkan karar, esasında Türk futbolunun, Türk oyuncularının gelişmesi için düzenlenmiştir" değerlendirmesinde bulunan Yarsuvat, "Yasaklar koymak suretiyle, yabancıların Türkiye'de oynamasına mani olunmasının doğru olmadığı düşünülmüştür. Altyapıdan yetiştirilen oyuncular için teşvik sistemi getirilmiştir. Bütün amaç, Türk oyuncuların sayısını artırmaktır. Esasında yapılan planlama, Türk futboluna yeni genç oyuncular yetişmesini sağlamaktır. İstikbal bakımından önemli görüyorum" şeklinde görüş belirtti. Bu uygulamanın yarın başlayacak devre arası transfer döneminde planlarını nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine ise Yarsuvat, "Transfer dönemi başlayacak ama bizim takım çok iyi. Yeni transfer düşünmüyoruz. Olursa belki birkaç oyuncu alabiliriz ama şu anda transferimiz yok" ifadelerini kullandı. Toplantıda bulunan TFF yetkilileri ile kulüp temsilcileri, son bölümde birlikte medya mensuplarına poz verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ