Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Trabzonspor Trabzonspor Genel Kurulu'nda kavga - Trabzonspor Haberleri

        Trabzonspor Kulübü'nün 69. olağan mali genel kurul toplantısı, olaylı başladı. 19 Mayıs Spor Salonu'nda gerçekleştirilen mali genel kongrede ilk olarak genel kurul divanı seçimi yapıldı.

        Kongre Divan Başkanlığına yönetimin desteklediği Sabri Sadıklar'ın seçilmesi üzerine muhalefet olayı protesto etti ve bir çok üye tribünlerden salona indi. Bu sırada ise iki taraf arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Bu yaşananların ardından çevik kuvvet salona girerek güvenlik önlemi aldı.

        Açılış konuşmasını yapan kulüp genel sekreteri Köksal Güney, divan başkanlığı için iki adayın olduğunu söyledi. Güney, yönetim kurulu olarak belirledikleri Sabri Sadıklar ile muhalefet kanadının ismi olan Ali Sürmen başkanlığındaki listeyi üyelerin oyuna sundu.

        Yapılan açık oylama sonucunda Güney, Sabri Sadıklar başkanlığındaki divan listesinin seçildiğini açıkladı. Bu açıklamaya muhalefet kanadı büyük tepki göstererek, "Divan dışarı" şeklinde bağırdı. Birkaç üye de bu sırada tribünden salona atlayarak tepkilerini sürdürdü.

        Divan başkanı seçilen Sadıklar'ın konuşmaya başlamasının ardından bazı üyeler ıslıkla protestolarına devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Sadıklar, genel kurulun gündem maddelerini okudu. Bu sırada protesto eden grup, divan başkanlığının bulunduğu yere yürüdü. Yönetim kuruluna yakın isimlerle bu grup arasında itişmeler ve kavga yaşandı. Daha sonra güvenlik görevlileri olayları yatıştırdı. Olayın ardından salona giren çevik kuvvet ekipleri ile özel güvenlik görevlileri, divan önünde güvenlik şeridi oluşturdu.

        YOĞUN İLGİ

        Erken saatlerden itibaren genel kurulun yapılacağı salona gelen üyeler, giriş kartlarını alırken kuyruk oluşturdu. Genel kurula yoğun ilgi gösteren üyeler, üst aramaları ve X-Ray cihazlarından geçerek salona girdi.

        Yaklaşık bin kapasiteli salonun tamamı dolarken bazı üyeler ayakta kaldı. Saat 10.00'da başlayacağı duyurulan genel kurulun zamanında başlamaması üzerine bir grup alkışlayarak durumu protesto etti. Genel kurul, 1 saat gecikmeli başladı.

        30 DAKİKA BEKLENDİ

        Yaklaşık 30 dakikalık bekleyiş sonrasında divan başkanı Sabri Sadıklar, üyelere hitaben bir konuşma yaptı. Sadıklar, divanın adil olacağını belirterek, "Göreceksiniz inşallah en güzel şekilde genel kurul neticelenecek. Bu da sizin katkılarınızla gerçekleşecek. Sizlere şimdiden teşekkür ediyorum" dedi.

        Daha sonra Sadıklar, yönetim kurulunun genel kurulda "Derneğe taşınır, taşınmaz ve/veya gayrimenkul satın alınması ve/veya bunlar hakkında ayni hak tesis edilmesi için yönetim kuruluna yetki verilmesi" şeklindeki 7. maddenin çekilmesi için verdiği önergeyi okudu.

        Muhalefet tarafından "kulübün mallarının satılacağı" yönündeki algı ve tartışmalar nedeniyle dün akşam yönetim kurulunun söz konusu maddeyi geri çekme kararının ardından, bugün verilen önergenin oya sunulmasından önce kulüp başkan yardımcısı Onur İncehasan, üyelere hitaben bir konuşma yaparak bu maddenin İstanbul Kartal'daki tesislerle ilgili olduğunu ve neyi amaçladıklarını anlattı.

        Yönetim kurulunun, 7. maddeyle bordo-mavili kulübün irtifak hakkını elinde bulundurduğu Kartal Tesislerini, Maliye hazinesinden satın alarak, çok daha yüksek gelir getirecek projeyi hayata geçirmeyi amaçlandığı belirtildi.

        "GÖZ DOKTORUNA GİTSİNLER"

        İncehasan'ın konuşmasının ardından divan seçiminde muhalefet kanadının adayı Ali Sürmen de bir konuşma yaptı. Sürmen, "Değerli divan diyemeyeceğim. Çünkü benim yerimde oturuyorlar. İkinci liste kazandı değil de birinci listenin kazandığını açıklayanlar, göz doktoruna gitsin. Hukuk herkese lazımdır. Yönetimin hukuksuzluk karşısında istifa etmelerini bekliyorum" dedi. Sürmen'in konuşmasının adından 7. maddeyle ilgili verilen önerge üyelerin oyuna sunularak kabul edildi ve bu maddenin görüşülmemesi kararı alındı.

        OLAĞANÜSTÜ KONGRE KARARI ÖNERİSİ

        Genel kurulda 7. maddenin geri çekilmesinin ardından Sadıklar, 45 gün içinde seçimli genel kurul yapılmasına ilişkin 470 üyenin imzasıyla bir önergenin divana sunulduğunu bildirdi. Sadıklar, kulüp tüzüğü gereği bu önergenin gündeme alınmasının divan kurulu tarafından reddedildiğini açıkladı. Tüzüğe aykırı olarak fazla üye yapıldığı iddiasıyla bin 632 üyeyle ilgili verilen bir başka önerge de divan tarafından reddedildi.

        İKİNCİ KAVGA ÇIKTI

        Trabzonspor'un olaylı başlayan genel kurulunda salon yine karıştı. Divan Başkanlık Kurulu'nun oluşturulması sırasında yaşanan kavgayla başlayan olağan genel kurulda, mali ve idari raporlarla ilgili üyelerin konuşma yaptığı sırada bir kez daha kavga çıktı.

        Üye Yavuz Saltık, yaptığı konuşmada, Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu'nun şikecilerle bir derdinin olmadığını savundu. Hacıosmanoğlu'nun Aziz Yıldırım'dan başka kimseye da laf edemeyeceğini öne süren Saltık, "Trabzonspor'u sokaktan topladığınız adamlarla yönetemezsiniz." dedi.

        Saltık'ın bu sözüne Divan Başkanı ve salondaki üyeler tepki gösterdi. Konuşmasını tamamlayıp kürsüden indikten sonra da Saltık'a tepkiler devam etti. Bu sırada bazı kişiler kendisine saldırdı ve karşılıklı yumruklaşmalar yaşandı. Olaya müdahale eden polis, kavgayı daha fazla büyümeden yatıştırdı.

        YÖNETİME ELEŞTİRİLER

        Genel kurulda kulüp başkan yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih, kulübün mali ve idari raporlarını okudu. Daha sonra bazı üyeler söz alarak yönetim kuruluna eleştirilerde bulundu. Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu'nun yönetiminden daha önce istifa eden Sebahattin Çakıroğlu, vadettikleri ile yaptıklarının farklı olması nedeniyle yönetimi ibra etmeyeceğini söyledi.

        ORTADA KUPA YOK

        Görevi devraldıklarında kulübün borcunun 176 milyon olduğunu anımsatan Çakıroğlu, şöyle devam etti:

        "Borcu bir sezonda iki katına çıkardığınız için mi sizi ibra edeceğiz? Milyonlarımızı heba ettiğiniz için mi sizi ibra edeceğiz? 'Ya o kupayı alacağım ya kupa beni alacak' dedin ama ortada kupa yok. Bunun için mi sizi ibra edeceğiz? "Gelirleri artırdık'' diyorsunuz, Trabzonspor'un milyonlarını savuruyorsunuz. Bunun için mi sizi ibra edeceğiz? 'Gemileri yaktık' dediniz ama sizin bir tek geminiz yanmadı, yanan Trabzonspor'un gemisiydi. Trabzonspor'un değerlerini beğenirsiniz, beğenmezsiniz, bugün orada oturuyorsanız borçlu olduğunuz Trabzonspor'u 'dört büyük' yapan efsane başkanlara hakaret ettiğiniz için mi sizi ibra edeceğiz?"

        Eski futbolcu ve yöneticilerden Serdar Bali de eleştirilerini Trabzonspor'un kaynaklarının doğru kullanılması adına yaptıklarını belirtti. Hacıosmanoğlu'nun iddialarına vurgu yapan Bali, "Futbol sevdalıları lafını diyorsa, emek hırsızları diyebiliyorsa karşı tarafa, Sadri Şener yönetimi sayesinde. Eğer İbrahim Bey 3-5 sene sonra başkanlığı bırakırsa onu da buradan biz savunacağız. Kimseden korkumuz yok" diye konuştu.

        ALS HASTASI EMRE SALONU TERKETTİ

        Trabzonspor taraftarlığıyla tanınan ALS hastası Emre Vural, kongrede söz alarak bir konuşma yaptı. Tekerlekli sandalye ile kürsüye çıkan Vural, kongreye gelmeden önce projelerini anlatmayı düşündüğünü belirterek, "Burada projelerimden bahsedecektim ama yaşadıklarım karşısında şoka uğradım. Kürsüye çıkan herkes bir şey söylüyor ama kimse polislerden bahsetmiyor. Polislerin burada ne işi var? Burada tartışmıyoruz adeta savaş yapıyoruz. Ben çok utanıyorum. Kürsüye çıkan herkes teşekkür etti ama teşekkür etmiyorum ve salonu terk ediyorum" dedi.

        Şike sürecinde bordo-mavili kulübün avukatlarından Nusret Yılmaz, yönetimin şikeyle mücadele konusunda yetersiz kaldığını ileri sürdü.

        "TRABZONSPOR'DA CİDDİ BİR ZİHNİYET SORUNU VAR"

        Son kongrede İbrahim Hacıosmanoğlu'nun rakiplerinden Hakan Kulaçoğlu da "Sorun başkan ya da yönetim değil. Trabzonspor'da ciddi bir zihniyet sorunu var. Trabzonspor, kuruluş felsefesinin çok dışına çıkmış durumda. İbrahim Bey'in istifa etmesi veya seçimle görevinden ayrılmasıyla Trabzonspor'un doğru yola dönmesi bu anlayışla zaten mümkün değildir. Burada sayın Hacıosmanoğlu'nu en çok eleştirenler, ittifak oluşturup kongrede kendisini destekleyenlerdir" ifadelerini kullandı.

        KULÜBÜN BORCU 288 MİLYON LİRA

        Daha sonra Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören, kulübün borcuyla ilgili bilgiler verdi. Ören, bordo-mavili kulübün gerçekleşen gelir gider sonucu mali tablolara göre 30 Kasım 2014 tarihi itibarıyla 207 milyon 846 bin 870 lira uzun vadeli, 80 milyon 801 bin 102 lira kısa vadeli olmak üzere toplam 288 milyon 647 bin 972 lira net borcunun bulunduğunu açıkladı.

        YÖNETİM KURULU İBRA EDİLDİ

        Trabzonspor'da yönetim kurulunun mali ve idari yönden ibrası üyelerin oyuna sundu. Üyelerin oy çokluğu ile yönetim kurulu, mali ve idari yönden ibra edildi.

        "FARUK ÖZAK BENİM AZILI DÜŞMANIMDIR"

        19 Mayıs Spor Salonu'nda yapılan ve 4,5 saat süren genel kurulda başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, üyelere yönelik konuşma yaptı.

        Hacıosmanoğlu, yaklaşık 1,5 yıl önce görevi kendilerine Trabzonspor sevdalılarının verdiğini belirterek, "Biz de elimizden geldiği kadar Trabzonspor sevdalılarına hizmet etmeye çalıştık. Cenab-ı Allah müsaade ettiği sürece bu görevi yapmaya çalışacağız" dedi.

        Trabzonspor'u yönetmenin kolay olmadığını ifade eden Hacıosmanoğlu, "Yönetmek için samimi, Trabzonspor'un değerlerini koruyan bir anlayışla yönetmek zorundasınız. Bu demek değildir ki herkes değerdir. Yönetimsel makam önemli değil, insanları anlayışı ve zihniyeti, bıraktığı izleri onları değerli kılar" diye konuştu.

        Hacıosmanoğlu, kendilerinin saygısız gibi gösterilmeye çalışıldığını savunarak, şöyle devam etti:

        "Biz saygı duyması gerekenlere saygı duyarız. Şarapçıya ayağım çarpsa onun gönlünü almak için 3 saat ne gerekiyorsa yaparım ama Kral Faysal olsa saygıyı hak etmiyorsa ona saygı gösteren kültürden gelmiyorum. Biz Trabzonspor'da yaklaşık 15 aydır mücadele ediyoruz. Trabzonspor'un değerlerine saygısızlık yapmamız söz konusu değil ama belli bir zümre var. Trabzonspor'u siyasi, ticari kullanan insanların başkanı olmadım, olmayacağım."

        "Trabzonspor'un 1 lirasını yemedik, yedirmedik" diyen Hacıosmanoğlu, "Kim yiyorsa şike sürecinde de söylediğim gibi namussuzun dik alasıdır. Elbette ki Trabzonspor'un icrasında olan insanlar eleştirilecek insanlardır. Ben saygı duyuyorum. İnşallah eleştirenler de bu kulübü yönetmeye talip oldukları zaman yönetirler, bu zorlukları da kendileri görürler" ifadelerini kullandı.

        Hacıosmanoğlu, Trabzonspor başkanının ülkeyi yöneten insanlarla dost, arkadaş olmasının kulübe zararı olmayacağını kaydetti.

        ŞİKE SÜRECİ

        Şike sürecinin bitmediğini ifade eden Hacıosmanoğlu, "Hukuk süreci bittiğinde kazananın biz olacağımıza inanıyorum. Bu sürecin sonucunda bir şey kazanmazsak 1 milyon kişiyle İstanbul'da kongre yapılan açık hava meydanları var. Onu toplamak Trabzonspor başkanının asli görevidir" dedi.

        Hacıosmanoğlu, şike sürecini FIFA'nın takip ettiğini kaydederek, "1,5 ay önce hem Federasyona hem bize FIFA'dan bir yazı geldi. Süreci titizlikle takip ettiklerini, UEFA'nın alacağı karardan sonra devreye gireceklerini söylüyorlar. UEFA disiplin kurulu bizi reddetmiş diyorlar, gerekçeli kararı daha açıklamadı, bizi reddetmedi. 'Biz 2013'te Astana kararlarında yerel federasyona müdahale etme kararı aldık, önceki yıllara müdahale edemiyoruz' diyor ama FIFA öyle demiyor, müdahale ediyor. Bunun örnekleri yakın tarihimizde var. Bunu hep beraber göreceğiz."

        Eski kulüp başkanı Sadri Şener'in şike sürecindeki tutumlarını eleştiren Hacıosmanoğlu, Bursaspor'un şampiyon olduğu sezonun son haftasında Trabzonspor'un İstanbul'da Fenerbahçe ile 1-1 berabere kaldığı maçı kastederek, şöyle konuştu:

        "Allah'ınızı severseniz, benim hala gözümün önünden gitmiyor, LİG TV'den Burak'ın golü attığı zaman sayın Şener'in görüntüsünü herkes izlesin, baksın. Trabzonspor Başkanı gol atıldığında ellerini yana açmamalı, havaya kaldırmalı. Şimdi biz başkasına pislik diyoruz da eğer bizde de varsa, bunun cezasını çekmeye hazırız."

        FARUK ÖZAK'A ELEŞTİRİ

        Hacıosmanoğlu, yönetim kurulunun ibra edilmesinin ardından üyelere teşekkür konuşması yaparak, eski kulüp başkanlarından Trabzon Milletvekili Faruk Özak'a eleştirilerde bulundu.

        İbrahim Hacıosmanoğlu, "Derin Trabzonspor var diyorlar. Evet bu derin Trabzonspor içinde Trabzonspor sevdalı ağabeylerimiz de var ama bu derin Trabzonspor'un içinde kulübü yıllardır ticari ve siyasi olarak sömüren, belki de onların başı olarak adlandıracağımız Faruk Özak var. Burada Trabzonspor sevdalılarına söz veriyorum. Hayatımda kimse benim düşmanım olmadı ama bu saatten itibaren Faruk Özak benim en azılı düşmanımdır" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ