Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer 100 yıllık maç - Fatih Kuşçu yazdı - Futbol Haberleri

        Biz MHK başkanını, hakemleri, Gökhan’ın kırmızısı, Rize’nin penaltısı, 3 Temmuz’a 50 milyon Dolarlık iddiayı konuşurken, yılın sonuna dayandık. Bakın, yıl biterken, başka sahalarda neler yaşanıyor!

        Tam 100 yıl önce, 1914’ün soğuk bir aralık günü, Belçika sınırında Flanders’te, 1. Dünya Savaşı’nın acımasız yüzü insanlığa yenilir. O kanlı cephede Alman ve İngiliz askerler karşı karşıyadır. Tıpkı Çanakkale’de, Mehmetçikle Anzakların savaşındaki gibi, birbirlerinin gözlerinin içine bakarak ateş etmektedirler. Birden, iki taraf da ateşkes ilan eder. O gün onların deyimiyle Chrismas (Noel) günüdür. İtitraz edilmeyen, tartışılmayan, görüşmeye dahi açılmayan Noel Ateşkesi, bir karşılıklı saygı örneğidir. Kutsal günlerini silah bırakarak geçiriler. Dahası, Almanlarla İngilizler, üzerlerinde üniformaları, ayaklarında postal ya da ne bulabildilerse, savaştaki kıyafetleriyle maç yaparlar. Bir futbol maçı. En acımasız savaşın, en amansız cephelerinden birinde.

        Tam yüzyıl sonra, birkaç aydır süren hazırlıkların ardından UEFA, bu özel günü anar. Michel Platini önderliğinde başlayan anmalar, ilk olarak Fransa-Arnavutluk özel milli maçında yaşanmıştı. Maç, Fransa’da Rennes kentindeydi. Seremoniye çıkarken, Fransa Milli Takımı, Fransızların o ünlü Peygamber Çiçeği (Mavi) rozetini iliştirmişti formalarına.Savaş kurbanlarını, yetimler, dulları, simgeleyen çiçeği… Teknik heyetin düğme leri, ilikleri aynı rozetti. Stade de la Route de Lorient’da, davetli 80 savaş gazisi maçı izledi. Veteranların 23 forması, açık arttırmayla satıldı ve geliri gazilere iletildi. Fransa Savunma Bakanı, futbol federasyonuyla işbirliği başlattıklarını, hem erkek hem kadın futbolcuları, yaralı askerlerin rehabiitasyonunda görevlendirdiklerini açıkladı.

        Bitmedi!

        Belçika’da, Comines-Warneton’da, kamu yöneticileri ve grup federasyon başkanıyla bir araya gelerek 1914’teki Noel Ateşkesi ve Futbol Maçı anısına yapılan heykelin açılışına katıldı. Aynı gün, UEFA tarafından yaptırılan 4 dakikalık bir film de dünyaya sunuldu. Platini, “Dostluk ve kardeşliğin, insan olmanın en önemli unsuru olduğu kanaatindeyim. 100 yıl önce, bu paylaşım için ortak bir dil buldular: futbol! Saygıyla anıyoruz” dedi. Platini, sözleriyle, saha dışında büyümeye devam ediyordu:

        “Bugün futbol evrensel bir dil, kültürler, sınırlar gözetmeksizin kalpleri birleştirebiliyor. 100 yıl önce, bir anda ortaya çıkan bir insani tavır için, köprü futboldu. Onların Avrupa Futbolu tarafından böyle anılmasından daha doğal ne olabilir? O gece, bir karar verdiler, pozitif bir şey yapacaklardı, sevdikleri oyunu oynadılar!”

        O dört dakikalık filmde, Michel Platini, Sir Bobby Charlton, Didier Deschamps, Paul Breitner gibi efsanelerin yanısıra, günü yıldızlarından Wayne Rooney, Hugo Lloris, Bastian Schweinsteiger ve Philipp Lahm yer aldı.

        Ortak mesaj, üç sözcükle özetlenmişti: “futbol herkesi birleştirir”.

        Tam bizdeki gibi! Üç büyükleri, 4., 5. Büyüğü, Anadolu kulüplerini, 3 Temmuz’u, şikeyi, MHK’yi, Demirören’i, G.Antep’i, basketbolu salonu, Melo’yu Emre’yi, Volkan’ı, Ömer’i…

        Oysa bir kez daha, isteyerek okunsa; “futbol herkesi birleştirir”.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ