Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol 1. Lig Mersin İdman Yurdu Rıza Çalımbay Mersin İdman Yurdu, Rıza Çalımbay röportaj - Futbol Haberleri

        Çalımbay, son dönemde özellikle Türk futbolunda yaşanan sorunların ardından kendisinin yanı sıra Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas ve Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam başta olmak üzere olmak üzere yerli teknik adamların, kamuoyuna önemli mesajlar verdiğini söyledi.

        Türk futbolunda, yabancı sınırlaması, sezon planlaması, taraftarların maçlara ilgi göstermemesi gibi sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Çalımbay, "Maalesef bu kararlar hiçbir teknik adamla görüşülmeden, görüş alışverişi yapılmadan alınıyor" diye konuştu.

        Çalımbay, gelinen noktada, Türk futbolunun karmakarışık bir durumda bulunduğunu vurguladı.

        Güneş, Kafkas ve Sağlam'ın haklı olduğunu dile getiren Çalımbay, şöyle devam etti:

        "Zaten Tolunay Hoca konuştuktan sonra 'arkasındayım' dedim. Şenol Hoca, yararlanılması gereken kişilerin başında geliyor. Çünkü Şenol Hoca bizim büyüğümüz. Yıllarını Türk futboluna vermiş. Her şeyi yapmış. Bizim görüşlerimiz alınmalı ki Türk futbolu daha iyi yerlere gelsin. Şenol Hocanın dediği gibi böyle devam ederse herkes futboldan uzaklaşır, soğur. Bu görüşler alınsa, benim, Şenol Hoca'nın, Tolunay Hoca'nın, Ertuğrul Hoca'nın konuşmalarının hiçbiri olmayacak. Maalesef bunu yapan yok. Örneğin, milli takım antrenörleri her sezon başı teknik direktörleri toplar, görüş alışverişi yapardı. Bu sene bunu bile yapmadık. Bu toplantılarda kendi aramızda her şeyi konuşuyor, fikirlerimizi söylüyorduk. Türk futbolu diyorsak o zaman teknik direktörlerin bu işin içinde olması gerekiyor. Futbolun içindeki insanların konuşması, fikirlerini söylemesi gerekiyor."

        TEKNİK DİREKTÖR KIYIMLARI

        Rıza Çalımbay, bu sezon da henüz ligin yarısına gelinmeden teknik direktör değişiklikleri yaşandığını hatırlattı.

        Teknik direktör kıyımlarının, Türkiye'deki bu kafa yapısıyla sona ermesinin mümkün olmadığına değinen Çalımbay, "İnsanlar istikrara bakmıyor. Hiç kimse 'Hocanın arkasında duralım' demiyor. 2-3 mağlubiyet aldığınızda antrenörü göndererek başarı gelmez. Hiçbir antrenör de iyi olduğu, rahat olduğu bir yerden gitmez çünkü liglerde çalışan tüm teknik direktörlerin hedefi vardır" değerlendirmesinde bulundu.

        Çalımbay, 2-3 yenilgi alındığında "Antrenör gitsin" demenin kötü bir şey olduğunu anlattı.

        Özellikle taraftarların protesto etmesinin çok kötü olduğunu bildiren Çalımbay, "Teknik direktörün yapacağı pek fazla bir şey yok. Mesela Torku Konyaspor, rahat kazanmamız gereken bir maçtı. Çok iyi oynadık. Burada yapacağım bir şey yok. Şans olmadı. Teknik direktörlere sonuna kadar sahip çıkmak gerekir" ifadesini kullandı.

        GALATASARAY'DAKİ TEKNİK DİREKTÖR DEĞİŞİKLİĞİ

        Çalımbay, Galatasaray'da teknik direktörlüğe Hamza Hamzaoğlu'nun getirilmesini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

        Roberto Mancini'nin yerine Cesare Prandelli'nin getirilmesinin yanlış olduğunu savunan Çalımbay, şunları kaydetti:

        "İtalyan biri gitmiş, yine İtalyan biri gelmiş. Bu yanlıştı. Başka bir ülke olabilirdi. Her yerli teknik direktör, Galatasaray'da başarılı olurdu. Yabancıya karşı değilim ama İtalyan hoca gitmiş, onun yerine yine İtlayan hocanın gelmesi bence yanlıştı. Belki Almanya veya başka yerlerden gelebilirdi. Bu kadroyla her türlü yerli antrenör arkadaş başarılı olabilirdi. Hamza Hamzaoğlu'nun da başarılı olacağına inanıyorum."

        Takımının sezona iyi başladığını dile getiren Çalımbay, bu çıkışı sürdürüp sezonu ilk 10 içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

        "ORAYI HAK EDEN FENERBAHÇELİ, GALATASARAYLI ARKADAŞLARIMIZ VAR"

        Futbolu ve Anadolu'yu çok sevdiğini dile getiren Çalımbay, teknik direktörlük kariyerinde hedefleri olduğunu söyledi.

        Geçmişte Beşiktaş'ta forma giydiği ve bu ekibi çalıştırdığını ancak takım ayrımı yapmadığını ifade eden Çalımbay, şöyle konuştu:

        "Anadolu'da da 'Üç Büyükler'de de çalışırım. Milli takımda da çalışırım. Hiçbir zaman ayrım yapmam. Bu işi yapıyorsan her takımda çalışacaksın ancak Fenerbahçe veya Galatasaray'a kolay kolay gitmem. Orayı hak eden Fenerbahçeli, Galatasaraylı arkadaşlarımız var. Öncelik bence onların olması lazım. İsmail Kartal, Fenerbahçe'nin başına geldiği zaman çok sevindim. Niye? Karşılıklı oynamışız. Fener için her şeyini yapmış. Hamza öyle, Ertuğrul Hoca öyle, ben öyle. Onun için o camiayı çok iyi bilen, başarılı olan arkadaşlarımızın gelmesinden yanayım. İsmail Hoca, Fenerbahçe'de başarılı olur. Daha önce de kendisini ispat etmiş. Sağ olsun Sivasspor'u Süper Lig'e çıkaran arkadaşımız. Önemli olan destek vermek. Orayı hak eden arkadaşlarımızın başında geliyor. Bir de Fenerbahçe şu an takım. Şöyle ki ilk 11'ini say desen, 2-3 takımın ilk 11'ini sayabilirsin. Bana göre kadroları oturduğu için Bursa'yı sayabilirsin, bizim takımı sayabilirsin. Galatasaray değişiyor. Beşiktaş oturmak üzere. Fenerbahçe takımı sadece Diego'yu alıyor, oturmuş kadrosu var. Bu nedenle Fenerbahçe, diğerlerine göre daha şanslı."

        "HER GİTTİĞİMİZ YERE KATKI BIRAKIYORUZ"

        Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, bugüne kadar çalıştırdığı tüm takımlarda genç oyunculara önem verdiğini ve çok sayıda futbolcuyu Türk futboluna kazandırdığını anlattı.

        Bunların irdelenmesi gerektiğine işaret eden Çalımbay, şu değerlendirmelerde bulundu:

        ''Mesela Alper Potuk, bugünlere nasıl geldi? Kimse bilmez Alper'in gelişini. Alper'i Eskişehirspor'da biz A takıma aldık, 16-17 yaşında oynatmaya başladık. Sıfır maliyetli bir oyuncu. O çocuk geldi, şu anda büyük paralar kazandırdı kulübüne ve mükemmel bir yerde oynuyor. Veysel Sarı'yı Galatasaray'dan çok cüzi paraya aldık. Eskişehirspor üç sene sonra geri sattı Galatasaray'a hem de büyük paralarla. Onun için bir kere her gittiğimiz yere katkı bırakıyoruz. Çaykur Rizespor'da Ali Adnan'ı aldık. Koray var, genç arkadaşlarımız var. Şimdi o arkadaşlarımızı sattıkları zaman verdiklerinin çok fazlası parayla verecekler. Bu, Mersin'de de olacak. Yabancı oyuncuda da kolay kolay hata yapmayız. Hiçbir yabancıyı izlemeden almıyoruz. Seyrediyoruz, öyle alıyoruz."

        Çalımbay, teknik direktör yaşantısındaki en büyük hedefinin Avrupa'da takım çalıştırmak olduğu bilgisini verdi.

        Yurt dışından teklifler geldiğini ancak istediği takım olması gerektiğini belirten Çalımbay, "Hedefimde para pul yok, başarı, huzur içinde çalışmak, sadece kendi işimi yapmak var. Başka bir şey değil. Böyle kurumsallaşmış bir kulüpte çalışmak. Yoksa bin türlü işle uğraşıyorsun. Her yerde mutlaka senin işinin dışında işle uğraşıyorsun" diye konuştu.

        "HAKEMLER ÇOK HATA YAPIYOR"

        Çalımbay, son dönemlerde eleştirilen hakemlerle ilgili de şu ifadeleri kullandı:

        "İyi değiller, çok hata yapıyorlar. Anadolu adına konuşuyorum. Anadolu takımlarını çok eziyorlar. Mesela bizim Konya maçı var. Bir bariz penaltıyı vermemesi kabul edilebilir değil. O yüzden çok hata yapıyorlar. Kenarlara hakem koydular, daha çok hata yapıyorlar. Hakemler dört büyük takımların maçlarından kesinlikle çekiniyor. Çünkü şimdi Mersin'e, Sivas'a, Elazığ'a yapıldığı zaman gündeme gelmiyor. Ne yazan ne de çizen var. Televizyonda 'Bir bakalım' deyip geçiyorlar. Şimdi Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor olduğu zaman, 'Görüntüleri bir daha gönder, bir daha gönder...' Bu kanal olmadı, diğer kanal. Öbür gün o hakem bitti. Anadolu takımı olsa hiçbir yerde çıkmıyor. Hiçbir yerde çıkmadığı için de her türlü hata yapılıyor. Bunları isteyerek mi yapıyorlar? Kesinlikle isteyerek yapmıyorlar ama çekiniyorlar."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ