Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Serdar Ali Çelikler köşe yazısı, Serdar Ali Çelikler Habertürk'te yazıyor - Futbol Haberleri

        HTSPOR

        1972 Avrupa Şampiyonası elemeleri için karşılaşacağımız Almanya maçı öncesi dönemin genç gazetecisi Hıncal Uluç, Baba Gündüz’e sorar: “Almanya’yı yener miyiz?”

        Efsane futbol adamı Gündüz Kılıç ise kısa bir yanıt verir: “Ne hakla?”

        Şimdi baştan aşağı herkes futbolda sistem yetersizliğini; futbolda düzen bozukluğunu konuşuyor...

        Hukuk sistemimiz mükemmel, Eğitim sistemimiz olağanüstüye beş kala pozisyonda,

        Sağlık sistemimiz dünyaya örnek, Bankacılık ve finans sistemimiz muhteşem, Demokratik sistemimiz gayet iyi işliyor... Bütün bunlara rağmen futbol sistemimiz nasıl berbat olabiliyor hakikaten insan hayret ediyor!!!

        Ondan sonra bana soruyorsunuz “Futbol niye kötü?” diye.. Neden iyi olsun ki?

        ÖNERİLERİM

        1- ŞİKE DAVASI: Ne yapıp edip 1 yıl içinde bitirmeliyiz. Ya “Şike vardır” deyip gereğini yapmalı; ya da “Yoktur; operasyondur. Falanca kişiler de operasyoncudur” deyip dosyayı tam anlamıyla kapatmalıyız.

        2- FUTBOL PİYASASI DÜZENLEME VE DENETLEME KURULU: Yıllardır söyler dururum. FPDDK gelmezse bu işin ekonomisi ‘kara pazar’ olarak kalır. ‘Kara pazar’ olan yerde şike de olur ahlaksızlık da. Üstelik UEFA Finansal Fair Play kuralları varken “kuralların uygulanması adına” dışarıdan müdahele gibi de algılanmaz.

        3- ‘SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME’ KONTROLÜ: Türk hukukunda ‘sebepsiz zenginleşme’ diye bir kavram var. Futbol kulüplerinin yöneticilerinin hesaplarına bakılsa yüzlerce kişide ‘sebepsiz zenginleşme’ bulunur. Ne yapıp edip ‘Bireysel Sorumluluk’ yasası gelmeli. Kendileri zengin olup kulüpleri batıranlardan kurtulmanın tek yolu bu.

        4- YABANCI SAYISI: Zararın neresinden dönersek kardır. Türk futbolcusu bu kadar para etmez. Pasaporta yüksek maliyet ekonomiyi çökertir. Sınırsız yabancı olmalı. Tek kriter de “milli olma kriteri” olmamalı. Alper Potuk 6.250’ye Fener’e değil; 5’e Marsilya’ya gitmeliydi. Yabancı kısıtı ihracatı engeller.

        5- PASSOLİG: Şiddeti engelleme konusunda futbol ailesi ve TFF elinden geleni yaptı. Ya devlet aygıtı engeller ya da kimse engelleyemez. Yüzde 10’luk holigan kesimi engellemek için yüzde 90’ı rahatsız eden Passolig kriterleri yeniden belirlenebilir. Loca ve kombine sahiplerinin yeri yurdu belli. Belki onlara Passolig uygulanmaz. Teberrulu satışta devam edebilir.

        6- SİYASETİN KUCAĞINDAN KALKMA: Bu 5 madde için devlete-hükümete-siyasete mecbursunuz. Sonra siyaset istediğinden değil; futbol ailesi istediğinden mütevellit olan siyaset-futbol ilişkisi normalleşmeli. Bugün TFF; “3. Lig’i kapatıyorum” desin 150 tane milletvekili arar; “Yapmayın” der. Bunu engellemenin tek yolu güçlü ve eyvallahı olmayan bir yönetim biçiminden geçer.

        7- ALTYAPI SİSTEMİ: Almanya’dan 2 hoca getireceğiz. Bir U-21 ve U-19’un; Diğeri de U-17 altı tüm takımların genel hocası olacak. Bu adamlar, bu yaş gruplarında çalışacak hoca adaylarına; yılda 360 saatten az olmamak üzere sürecek eğitim sonunda sertifika verecek. Ancak bu sertifika sahibiyseniz altyapı hocası olacaksınız; bir zamanlar o kulüpte oynadığınız için değil. Elbette sertifika alabilmiş hocalara da iyi bir ücret sunacaksınız. 2. ve 3. maddedekiler yapılırsa ‘hırsızlık’ çok azalacağından bu hocalara tatminkar ücret de verilir.

        8- ÇİM – IŞIK – STAT UZMANI: Bu işin uzmanları Almanya ve İngiltere’de. Ekip kuracaksınız ve sezon başında statları gezecekler. Eyyam yapmadan 1 yıl uygularsanız ikinci yıl her stat gayet güzel hazır olur.

        9- YAYIN SİSTEMİ: Seneye yayın ihalesi var. Yeni futbol hikayesinde tek bir yayıncı yerine çoklu yayıncılık tercih edilebilir. İçerik rekabeti artar. Tüketici fiyatı düşer. Yabancı lig maçlarının yayını muhakkak şifrelenmeli.

        10- SENDİKA: Hoca ve futbolcu sendikası kurulmalı. İşin asli aktörleri kendi mesleklerini kendileri savunacak. Yılda 2 milyon dolar kazanırken 1’ini Ferrari’ye veren adam; yılda 2-3 bin TL’sini sendikasına verecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ