Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol TKBL Kadın Basketbol Ligi, FIBA başörtüsü kararı, Basketbol başörtüsü - Basketbol Haberleri

        Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi takımlarının yetkilileri, FIBA'nın kararını değerlendirdi. OGM Orman Gençlikspor Antrenörü Murat Alkaş, FIBA'nın aldığı kararın insan hakları kapsamında olumlu olduğunu belirterek, "Eğer müsabaka sırasında oyunculara herhangi bir sakatlık yaşatmayacaksa ve kullanan sporcu rahatsız olmayacaksa, bu kuralın uygulanmasında bir sıkıntı görmüyorum" dedi.

        Bu kararda önemli olanın sporcu sağlığı olduğuna dikkati çeken Alkaş, "2 senelik deneme süresinde kararda yaşanmışlıklar sonrasında belki de değişiklikler olacaktır. Burada söz hakkı daha çok oyuncularda olacak diye düşünüyorum. Deneyecekler ve rahat olup olmadıklarına kendileri karar verecek" diye konuştu.

        Edirne Belediyesi Edirnespor Basketbol Kulübü Başkanı Murat Boyacıoğlu ise FIBA'nın yeni aldığı karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İnsanların kendi hür iradesine karışmıyoruz. FIBA'nın verdiği karara saygılıyız" ifadesini kullandı.

        Boyacıoğlu, sporcuların basketbolu, nasıl rahat edeceklerle o şekilde oynamalarından yana olduklarını vurgulayarak, "Başörtüsüyle basketbol oynarken kızın elinin diğerinin başörtüsüne takıldığında veya öyle bir hareket olduğunda basketbolu engeller mi göreceğiz ama hür irade yönünden biz buna karışmayız. Bizim için önemli olan basketbolcu sağlığı ve spordur" şeklinde konuştu.

        Abdullan Gül Üniversitesi Spor Kulübü Başantrenörü Ayhan Avcı, FIBA'nın karırını olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

        Herkesin görüşüne açık olduklarını ve saygı duyduklarını vurgulayan Avcı, şöyle konuştu: "Basketbol için yeni bir uygulama olacak. Oyuncuların rahat edebileceği bir şekilde olursa hiç problem yok. Yani oyuna ve oyuncuya etki etmeyecek şekilde olması gerekir. Bu iki yılık deneme süresinde de daha iyi duruma getirilecek. Oyuncular için sorun olmadığı sürece olumlu bakıyorum."

        Orduspor Kulübü Başkanı Nedim Türkmen de kararın yerinde olduğunun altını çizerek, "Sporcunun başörtüsü takıp takmadığına çok fazla takılmamak lazım. Sonuçta yapılan bir spor. FIBA'nın bu yöndeki kararını da oldukça olumlu buluyorum. Zaten Türkiye'de artık kamuda türban takmak da serbest. Bu nedenle bu kararı alanları kutluyorum" diye konuştu.

        Canik Belediyesi Kadınlar Basketbol Takımı Kulübü Başkanı Ercan Bayrak ise söz konusu uygulamanın sürekli olmasını arzu ettiklerini belirtti.

        Bayrak, uygulamanın iki yıl deneneceğini ve kesin kararın 2016 yılında verileceğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Bizim temennimiz bu kararın kalıcı ve sürekli olması. Verilen bu kararı destekliyoruz. Burada şartlı bir karar var, inşallah sürekli olur. Yine de çok olumlu ve önemli bir karar. Bizim takımımızda başörtüsü takmak isteyen bir sporcumuz olduğunda kendisine sonuna kadar destek oluruz."

        FIBA'NIN KARARI

        Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına izin verdiğini açıklamıştı.

        FIBA, iki yıllık deneme süresinin ardından 2016 Olimpiyatları sonrası başörtüsü kararın kalıcı olup olmayacağına karar verilecek.

        Geçerli kurallara göre, basketbolcuların başlık, saç aksesuarları ve mücevherat giyilmesini yasak, maçlarda sadece 5 santimetre genişliğinde saç bandına izin veriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ