Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Diğer İstanbulspor, Vestel'in ligden çekilmesinin ardından TB2L haklarının kendilerine verilmesini talep etti - Basketbol Haberleri

        TB3L ekiplerinden İstanbulspor Yönetim Kurulu, Vestel'in ligden çekilmesinin ardından bir basın açıklaması yayınladı. İstanbul temsilcisi sıralamadan kaynaklı TB2L haklarının kendilerine verilmesini talep etti.

        VESTEL LİGDEN ÇEKİLDİ

        Pamukkale Üniversitesi maçı öncesinde iki oyuncuyu kadro dışı bıraktığı için iki yöneticisi ikişer yıl hak mahrumiyeti alan Vestel, TB2L’den çekildi ve kararını TBF’ye iletti. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Vestel olayı büyük sansasyona ve tepkilere yol açmıştı. Vestel’in çekilme kararından sonra TBF Yönetim Kurulu ya TB3L’den sıradaki takımı davet edecek, ya da yönergelerin verdiği hakkı kullanarak başka bir kulübü TB2L’ye alabilecek.

        ADANASPOR TB2L'DE MÜCADELE EDECEK

        Öte yandan TB3L ekiplerinden Adanaspor gelecek sezon TB2L’de mücadele edebilir. Turuncu–Beyazlılar, Antalya Büyükşehir Belediye’nin katılım bedelini yatıramaması üzerine TB2L’de oynama hakkını kazandı. Bu arada Aliağa’nın da katılım ücretini yatırmadığı ve TBF’den süre istediği iddia edilmişti.

        TB3L Final Grubu puan durumu ise şöyle olumuştu:

        S Takım O G M A Y İçP İçA TopA Puan
        1. Gediz Univ. 5 5 389 339 - - 1,1474 10
        2. Aşut Mersin 5 4 1 336 306 - - 1,098 9
        3. Melikşah Univ. 5 3 2 356 349 - - 1,02 8
        4. Adanaspor 5 2 3 352 350 - - 1,0057 7
        5. Afyon Belediye 5 1 4 368 384 - - 0,9583 6
        6. İstanbulspor 5 5 290 363 - - 0,7988 5

        Yaşanan bu gelişmelerin ardından TB3L ekiplerinden İstanbulspor Yönetim Kurulu, Vestel'in ligden çekilmesinin ardından bir basın açıklaması yaptı.

        İstanbulspor Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklama;

        "Vestelspor Yönetimi'nin kararını yayınladığınız haber vasıtasıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Dünya markası olan Vestel gibi bir firmanın ve senelerce basketbola hizmet vermiş bu güzide kulübün bu şekilde liglere veda etmesini üzgünlükle karşılıyoruz. Ancak maalesef biz kulüpleri temsil eden yöneticiler geçmiş ile değil gelecekle uğraşmak zorundayız ve kulübümüzün haklarını sonuna kadar korumalıyız. Yayınlamış olduğunuz haberin son paragrafı hakkında görüşlerimizi bildirmek ve kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek istiyoruz.

        Bu paragrafta haberinizde ‘Vestel'in çekilme kararından sonra TBF Yönetim Kurulu ya TB3L'den sıradaki takımı (İstanbulspor) davet edecek, ya da yönergelerin verdiği hakkı kullanarak başka bir kulübü TB2L'ye alabilecek.’ ibaresi kullanılmıştır. Öncelikle bu duyumu Sayın Federasyon Yetkililerinden aldığınızı sanmaktayız. Bu durumun farkında olarak İstanbulspor Kulübü Yönetimi yönergenin yayın tarihi olan 1 Temmuz’dan itibaren hazırlıklarına başlamış ve hakkaniyet ve adaletten yoksun bu oldu bittiye karşı hareket planlarını hazırlamıştır. Bu haberdeki ilgili ibareye esas olan yönerge 2014-2015 Yarışma Yönergesi’dir.

        Bu Yönergenin 14. Maddesinde küme düşme ve ligden çekilme hususu düzenlenmiştir. Bu maddenin 5. Paragrafı bu sene eklenmiş ve bu paragrafta 
"herhangi bir nedenle liglerde yer alacak takımların sayısında bir azalma olması durumunda, bir alt ligden son sezon üst lige çıkamayan en üst sıradaki takım davet edilir. Birden fazla takımın eksilmesi veya davet edilen takımın katılmayı kabul etmemesi durumunda, herhangi bir sıralamaya bağlı kalmaksızın üst ligde yer almak arzusunda olan takımlar arasında belli kriterler (ilgili Yönergede bulunmaktadır) esas alınarak takım seçimi Yönetim Kurulu tarafından yapılır."
denmiştir.

        Bu yönerge tekrar vurgulamak gerekirse 2014-2015 sezonu için 1 Temmuz'da açıklanmıştır. Ancak bir hakkın doğumu ve kazanılması ile ilgili hukuk kurallarında meydana gelebilecek değişikliklerin geçmişe değil, geleceğe etkili olması uygundur. Yeni ortaya koyulacak bir hukuk kuralı vasıtasıyla, bireylerin geçmişte hukuka uygun yollardan elde etmiş oldukları hakların ortadan kaldırılmaması veya zayıflatılmaması esası, “kazanılmış hak” kavramının hukukun temel prensiplerinden sayılmasının dayanağını oluşturmaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin yorumu da bu yönde olup, TBF dahil tüm spor mercileri hukukun bu temel prensiplerine uygun hareket etmekle mükelleftirler. Avrupa Adalet Divanı'nın çok sayıda kararında da belirtildiği üzere, sportif gerekçelerle hukuka aykırı sportif düzenlemeler yapmak mümkün değildir.

        Ayrıca metinden de görüleceği üzere bu sadece haberinizde belirtildiği gibi İstanbulspor’u değil, aynı zamanda bizden önce bu hakkı elde etmesi gereken Afyon Belediye’yi de ilgilendirmektedir ki Aliağa Petkim ile ilgili kararın Federasyona ulaşmasından 2 gün geçmesine ragmen Afyon takımına da resmi davet iletilmemiştir.

        Bizim burada Sayın Federasyon yetkililerine hukuk dersi vermemiz yakışık almaz, ancak bunu yapabilecek bir takım varsa camiasının geçmişi ve yetiştirdiği hukukçular vesilesiyle İstanbul Erkek Lisesi’nin 1933’de ilk lig kurulduğunda ligde olan (üç büyükler dışında) tek takımı İstanbulspor’dur.

        Bu sene terfiye esas yönerge 2013-2014 Yarışma Yönergesi ve buna istinaden yayınlanan 2013-2014 EBBL Yönetim Esasları Yönergesi’dir. Bu yönergelere bakıldığında daha once belirttiğimiz üzere 14.5. maddesi 1 temmuz’da ilave edilmiştir, yani hükümsüzdür. Takımımızın ve diğer EBBL ve sonra oluşan TB3L takımlarının taahhütle bağlı olduğu bu yönergelerde mevcut fiili durum tartışmaya mahal vermeyecek derecede açıktır ki 15.2. Maddesinde Ligin Statüsü altında; ‘Bu takımlar (üst liglerde oynama hakkı elde eden) arasından herhangi bir nedenle eksilme olursa EBBL 2013-2014 sezonu sezon sonu sıralamasına göre en üst sırada bitiren takımdan itibaren lige davet yapılır.’

        Buna göre 15.3. maddesindeki sıralamaya gore zaten Antalya BŞB yerine Adanaspor davet edilmiştir. Aliağa Petkim ve tabi haber doğruysa lige katılmayacağını Federasyon’a tebliğ etmiş Vestelspor yerine sırasıyla Afyon Belediye ve İstanbulspor davet edilmelidir. Aksine bir uygulamada başta SGM Tahkim Kurulu olmak üzere tüm sportif ve diğer adli mercilere başvurulacağını ve maddi-manevi tüm zararlarımızın karşılanmasını talep edeceğimizi peşinen bildiririz. Federasyonumuz Yönetim Kurulu’nun da bu oldu bittiye davet çıkarmayacağına ve Haklının ve Hukukun yanında olacağına inancımız tamdır.

        Saygılarımızla, İstanbulspor YK ad. Doç. Dr. İbrahim Edin"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ