Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Kadınlar EuroLeague Galatasaray Odeabank, Fenerbahçe'yi 69-58 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu - Basketbol Haberleri

        FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Final'inde Galatasaray Odeabank, Fenerbahçe'yi 69-58 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu. Kadın basketbolunun kulüpler bazında Avrupa’daki bir numaralı organizasyonunda 2013-14 sezonu şampiyonu bir Türk ekibi oldu.

        DIVS Sports Hall Salonu'ndaki karşılaşmaya hızlı başlayan sarı-kırmızılı takım rakibi karşısında oldukça etkili bir oyun ortaya koydu. Galatasaray Odebank, iyi savunma yapıp hücumda da etkili olunca farkı 19 sayıya çıkardı ve ilk çeyreği 26-7 önde tamamladı.

        İkinci periyoda biraz daha toparlanan sarı-lacivertli takım, bölümün başlarında Pontexter ve Bibrzycka ile bulduğu sayılarla farkı eritmeye başladı. İkinci çeyreğin bitimine 5 dakika 30 saniye kala Fenerbahçe, bulduğu üçlüklerle durumu 17-30'a getirince sarı-kırmızılı takım mola aldı. Çekişmeli geçen mücadelede Galatasaray Odebank, soyunma odasına 42-29 önde girdi.

        Üçüncü çeyrekte savunmada toparlanan ve özellikle Bibrzycka'nın etkili oyunu ile farkı azaltan sarı-lacivertli takım, Esmeral ve Angel'in üst üste üçlükleriyle farkı 7 sayıya indirdi. (44-51) Ancak sarı-kırmızılı takım son çeyreğe 53-44'lük üstünlükle girdi.

        Dördüncü çeyrekte büyük çekişme yaşandı. Fenerbahçe Esmeral'in bulduğu sayılarla bitime 4 dakika 50 saniye kala farkı 2'ye indirdi. Ancak Galatasaray Odebank Şebnem'in üçlüğüyle rahat bir nefes aldı ve rakibinin eşitliği yakalamasına izin vermedi. Sarı-kırmızılılar, nefesleri kesen mücadeleyi 69-58 kazanarak ilk kez final oynadığı Avrupa Ligi'nde kupayı müzesine götürdü.

        KUPA İLK KEZ TÜRKİYE'DE

        Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde ilk kez bir Türk takımı şampiyon oldu.

        Rusya'nın Ekaterinburg kentinde gerçekleştirilen Sekizli Final organizasyonunda rakiplerini saf dışı bırakarak finale kalan iki Türk takımı Fenerbahçe ile Galatasaray Odeabank, şampiyonluk kupası için mücadele etti. İyi başladığı müsabakayı baştan sona üstün götüren sarı-kırmızılılar, maçı 69-58 kazandı. Daha önce 2008-2009 sezonunda FIBA Avrupa Kupası'nı kazanan Galatasaray Odeabank, tarihinde ilk kez oynadığı Avrupa Ligi finalinde şampiyonluğa uzandı.

        Bu sezon 56. kez oynanan organizasyonda eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dönemi ekiplerinden Dauagava Riga, kırılması çok güç bir rekoru elinde bulunduruyor. Letonya ekibi, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla düzenlenen yıllarda SSCB bayrağı altında 12'si üst üste olmak üzere toplam 18 kez bu kupayı kazandı.

        BAŞARISINI TAÇLANDIRDI

        Bu sezon gösterdiği performansla dikkati çeken Galatasaray Odeabank Kadın Basketbol Takımı, FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'inde sezonun namağlup ekibi Fenerbahçe'yi yenip, şampiyon olarak başarısını taçlandırdı.

        Sezona kurduğu düşük bütçeli kadro ile başlayan ve hedeflerde küçülmeye gidildiği şeklinde yorumların yapıldığı sarı-kırmızılı takım, bu sezon ortaya koyduğu basketbolla alkış alıyor. Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde normal sezonu lider tamamlayan Galatasaray Odeabank, Rusya'nın Ekaterinburg kentinde düzenlenen Avrupa Ligi Sekizli Final organizasyonda da finale kadar çıktı. Şampiyonluk maçında bir diğer Türk takımı Fenerbahçe ile karşı karşıya gelen sarı-kırmızılılar, mücadeleyi 69-58 kazanarak, şampiyonluğa uzandı.

        ŞAMPİYONLUĞA GİDEN YOL

        Türk basketbol tarihinde ilk kez FIBA Kadınlar Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşayan Galatasaray Odeabank'ın şampiyonluğa uzanması kolay olmadı.

        Avrupa Ligi'nde ilk turda C Grubu'nda yer alan Galatasaray Odeabank, 12 maçta 8 galibiyetle 3. sırayı alarak play-off aşamasına katıldı. Play-off turunda seriyi 2-0'la geçen sarı-kırmızılılar, Sekizli Final'i oynadığı 5 müsabakada 1 kez mağlup olarak kupayı kaldırdı. Galatasaray Odeabank, Avrupa Ligi'nde toplam 19 maçta 14 galibiyet, 5 mağlubiyet aldı.

        Sarı-kırmızılı takımın finalde karşılaştığı Fenerbahçe ise finale kadar namağlup geldi. "Sarayın Sultanları" finalde ezeli rakibine tek yenilgisini tattırırken, şampiyonluğu ise İstanbul'un Avrupa yakasına getirdi.

        AVRUPA SERÜVENİ

        Kupada ilk tur grubunda USK Prag (Çek Cumhuriyeti), Sparta&K Moskova (Rusya), Perfumerias Avenida (İspanya), Polkowice (Polonya), Kibirkstis-Vici (Litvanya) ve Novi Zagreb (Hırvatistan) ile karşı karşıya gelen sarı-kırmızılılar, play-off turunda İspanyol ekip Parfumerias Avenida ile eşleşti ve rakibini iki maçta da yenerek adını Sekizli Final'e yazdırdı.

        Sekizli Final'de Fenerbahçe, Kayseri KASKİ ve Rus ekibi Sparta&K Moskova ile A Grubu'nda yer alan Galatasaray Odeabank, ilk maçta Sparta&K Moskova'yı 68-61 yendi. İkinci müsabakada Fenerbahçe'ye 68-66 yenilen sarı-kırmızılılar, grubun son maçında Kayseri KASKİ'yi 58-56 mağlup ederek, yarı finale yükseldi.

        Galatasaray Odeabank, yarı finalde Avrupa Ligi'nde geçen sezonu şampiyon tamamlayan ve bu sezonki organizasyonun en önemli favorisi gösterilen UMMC Ekaterinburg'u etkileyici bir performansla 77-70 yenerek, tarihinde ilk kez finale çıktı. Finalde Fenerbahçe ile karşılaşan Galatasaray Odeabank, sahadan 69-58'lik galibiyet ile ayrıldı ve şampiyon oldu.

        1998-99 sezonunda Avrupa Ligi'ni üçüncü bitirip kadın basketbolunun Avrupa'daki en önemli organizasyonunda kulüp tarihinin en iyi derecesini elde eden Galatasaray, 2000-2001'de çeyrek final oynadı. 2011-2012 sezonunda ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda İstanbul'da Sekizli Final'de 5. olan sarı-kırmızılı ekip, geçen sezon Ekaterinburg'daki Sekizli Final'de son sırayı almıştı.

        Sarı-kırmızılı ekibin 2008-2009 sezonunda FIBA Avrupa Kupası şampiyonluğu bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ