Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol EuroLeague Sırp taraftar bıçaklanarak öldürüldü, Galatasaray - Kızılyıldız maçı öncesi Sırp tarafar öldü - Basketbol Haberleri

        Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Galatasaray Liv Hospital maçında genç bir Sırp taraftarın hayatını kaybetmesinin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu.

        Hürriyet'te yer alan habere göre; Aleksandar Vucic, Ahmet Davutoğlu'nun Marko İvkovic'in öldürülmesinin ardından kendisini telefonla arayarak başsağlığı dilediğini söylerken, Başbakan'ın failleri bulmak için her şeyi yapacağına dair söz verdiğini belirtti. Ancak Galatasaray Liv Hospital koçu Ergin Ataman yaptığı açıklamaların ardından Sırbistan'da istenmeyen adam ilan edildi. Bu durumu Ahmet Davutoğlu'na da ileten Sırbistan Başbakanı, Beşiktaş maçında kendilerinin sağladığı güvenlik önlemlerine de dikkat çekti.

        SIRPLAR BÜYÜKELÇİMİZİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA ÇAĞIRDI

        Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay da Sırbistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

        Büyükelçi Bozay, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yaşanan olayın ardından meydana gelen gelişmeler hakkında yetkililere bilgi verdiğini söyledi.

        Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve ilgili makamların konuyla ilgili çalıştıklarını yetkililere bildirdiğini söyleyen Bozay, Türk makamlarının cenazenin nakliyle ilgili tüm çalışmaları sürdürdüğünü de yetkililere ilettiğini ifade etti. Büyükelçi Bozay, yaşananlardan dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Yetkililere olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve gelişmeler konusunda kendilerini bilgilendireceğini ilettim" diye konuştu.

        ERGİN ATAMAN NE DEMİŞTİ?

        "300-400 Sırp zıpır, taraftarımıza, Türk polisine taşlarla ve meşalelerle saldırdılar. Salona gelirken salonun önünde gördüğüm ve yaşadığım manzara dehşet vericiydi. 300-400 kişilik bir grup, sahil yolundan askeri bir tabur gibi toplu halde yolu kapatarak geliyordu. Oradan buraya gelinceye kadar kimse müdahale etmedi. Biletleri ve maça giriş izinleri yok. Ayrıca üst düzeydeki emniyet kuvvetlerimizi de nasıl yanılttılar, hayretler içindeyim. 300-400 Sırp... Bunlara 'terörist' diyeceğim. Bu konuda Avrupa Ligi yönetimini de acil bir şekilde ceza vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu taraftara zaten çok fazla taviz veriliyor. Belgrad'da 18 bin kişilik salonda 25 bin kişi vardı, kınıyorum."

        ERGİN ATAMAN'DAN AÇIKLAMA

        Galatasaray Liv Hospital ile Kızılyıldız arasında oynanan maç öncesi 1 taraftarın ölümüyle sonuçlanan olayların ardından yaptığı açıklamalar ile ciddi şekilde tepki çeken Ergin Ataman, cevap niteliğinde açıklamalarda bulundu.

        Özellikle Sırp basınında tepki çeken "terörist" ifadelerini hakkında kendisini savunan deneyimli çalıştırıcı, basın toplantısı sırasında söz konusu Sırp taraftarın ölümünden haberi olmadığını söyledi.

        Ergin Ataman ayrıca, yaşanan talihsiz olay hakkında üzüntüsünü dile getirerek Kızılyıldız takımına ve taraftarlarına başsağlığı dileklerini iletti.

        Ergin Ataman'ın açıklamaları şu şekilde:

        "Yıllarını ulusal ve uluslararası düzeyde mücadele ederek ve başarılar kazanarak geçirmiş bir spor adamı olarak söyleyebilirim ki, kaldırdığım ve kaldıracağım hiçbir kupa bir insan canından daha değerli değildi, bundan sonra da olmayacak. Bu bağlamda dün yaşanan olaylarla ilgili henüz yeterli bilgi sahibi olmadan söylediğim sözler, kesinlikle maksadını aşan ve asla istemeyeceğim sonuçlar doğuran değerlendirmelerdir. Olayları, cinayetin nedeninden ve failinin kim olduğundan bağımsız olarak şiddetle kınadığımı ve bir daha asla böyle bir durumla karşılaşılmaması adına geliştirilecek her türlü işbirliği için bir spor adamı olarak elimden gelen desteği vereceğimi belirtmek isterim. Bugün gelinen noktada sporun dostluk, adil rekabet ve işbirliği kavramlarından uzaklaşarak insan hayatına dahi kast edilebilen vahşi bir savaş ortamına dönüşmesi hepimizin eşit ölçüde sorumluluğudur. Ulusal veya yerel değil, küresel bir problemdir. Sporun etik ve ahlaki bir rekabet alanı olarak kalması ve gerginlik üreten bir vesile olmaktan uzaklaşması el birliği ile üstesinden gelmemiz gereken uluslararası bir durumdur."

        GALATASARAY'DAN AÇIKLAMA

        Sarı-kırmızılı kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklama şöyle:

        "21 Kasım 2014 Cuma akşamı Erkek Basketbol Takımımızın Kızılyıldız’a karşı oynadığı Euroleague karşılaşmasından önce Abdi İpekçi Spor Salonu’nun dışında, sokaklarda, Kızılyıldız taraftarlarınca başlatılan olaylar kamuoyuna intikal etmiştir.

        Galatasaray Spor Kulübü olarak, Sırbistan vatandaşı Marko Ivkovic’in bu olaylar sırasında hayatını yitirmesinden dolayı duyduğumuz derin üzüntülerimizi bildiririz.

        Olay ile ilgili, emniyet güçlerimiz gerekli bütün araştırmaları yaparak, kamuoyunu aydınlatacaktır. Adli bir vaka olan bu olayın Galatasaray Spor Kulübü ve taraftarlarıyla bir ilgisi olmadığı kanaatindeyiz.

        Sporun esas amacına gölge düşüren şiddetin, kimden ve ne şekilde gelirse gelsin kabul edilemez olduğunu bir kere daha vurgulayarak, spor sahalarında huzurun hakim olmasını diliyoruz."

        KIZILYILDIZ BAŞKANI COVIC: ATAMAN'IN SÖZLERİ İĞRENÇ VE UTANÇ VERİCİ

        Kızılyıldız Kulübü Başkanı Nebosa Covic olayla ilgili sert ifadeler kullandı. Covic, "Yaşananlar utanç verici. Maçlar insanlar ölsün diye oynanmaz. Polisin yaptıkları da utanç vericiydi. Polisin taraftarımıza gaz atması inanılır gibi değil. Sonrasında da karanlıkta Türk holiganlar bizim taraftarımızı bıçakladı'' ifadelerini kullandı.

        Covic, Galatasaray Liv Hospital ile oynanan ilk karşılaşmada bu tip şeylerin yaşanmadığını da belirtirken, "Taraftarımız kulübün organizasyonu sonucu gitmedi. Ancak biz Kızılyıldız taraftarının İstanbul'da olduğunu öğrendiğimizde konsolosluğumuzla irtibata geçtik. Sürekli polis ve Galatasaray ile iletişim halindeydik. Biz Galatasaray'ı Belgrad'da oldukça iyi ağırladık. Hiçbir problem de yaşanmadı" dedi.

        EUROLEAGUE YÖNETİMİ: OLAY SORUŞTURULUYOR

        Euroleague yönetimi, resmi sitesinden yaptığı açıklamayla Marko Ivkovic'in cinayetinin Türk otoriteler tarafından soruşturma altında olduğunu belirtti. Euroleague, her iki kulüpten ve Türk Emniyeti'nden olaya dair bilgileri istedi ve her türlü önlemin alınacağını belirtti. Euroleague yönetimi, Sırp basketbol camiasına, kulübüne ve Ivkovic'in ailesine derin üzüntülerini iletti.

        Hayatını kaybeden Mirko İvkoviç'in cenazesi ülkesine gönderildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ