Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol NBA NBA'de 2014-2015 sezonu, 29 Ekim'de yapılacak 3 maçla başlayacak - Basketbol Haberleri

        NBA 2014-15 sezonu, 29 Ekim Çarşamba günü TSİ sabaha karşı oynanacak New Orleans Pelicans-Orlando Magic, San Antonio Spurs-Dallas Mavericks ve Los Angeles Lakers-Houston Rockets maçlarıyla başlıyor.

        Amerika Basketbol Birliği (BAA) adıyla 1946-47 sezonuyla başlayan NBA'in yeni sezonunun ilk gününde, milli basketbolcu Ömer Aşık'ın geçen sezonun sonunda transfer olduğu New Orleans Pelicans sahaya çıkacak. Sürelerinin azalması nedeniyle 2 sezon boyunca formasını giydiği Houston Rockets, Washington Wizards ve New Orleans Pelicans arasındaki 3'lü takasla New Orleans ekibinin yolunu tutan 28 yaşındaki pivotun, ilk 5'te sahaya çıkması bekleniyor.

        Ligdeki ikinci yılı olan 2013-2014 sezonunda hem all-star seçilen hem de normal sezonun blok kralı olan 21 yaşındaki forvet Anthony Davis ile Pelicans'ın uzun rotasyonundaki en önemli isim olan Aşık, Rockets'taki ilk sezonunu 10,1 sayı ve 11,7 ribaunt ortalamalarıyla bitirmiş ve ligin en fazla "double-double" yapan oyuncularından biri olmuştu. Fakat takımın all-star uzun Dwight Howard'ı kadrosuna katmasıyla aldığı süre azalan pivot, 2013-14 sezonunu maç başına 5,8 sayı ve 7,9 ribauntla tamamladı.

        Aşık'ın 2012 yazında 25 milyon dolar karşılığında yaptığı 3 yıllık anlaşma sezon sonunda bitecek.

        Son şampiyon Spurs ve Kobe'li Lakers da sahada

        Son şampiyon San Antonio Spurs, yeni sezonun ilk gününde parkeye adım atacak.

        Geçen sezon NBA final serisinde Doğu şampiyonu Miami Heat'i 4-1 yenen Spurs, Alman yıldızı Dirk Nowitzki'nin maaşındaki indirimi kabul etmesiyle kadrosuna Tyson Chandler, Raymond Felton, Chandler Parsons'ı katmasının yanı sıra Devin Harris, Jameer Nelson ve Richard Jefferson gibi isimlerle de yedek kulübesini güçlendiren Dallas Mavericks'i ağırlayacak.

        Amerikan Kadınlar Basketbol Ligi'nin (WNBA) deneyimli isimlerinden Becky Hammon'ı yardımcı koçluğa getirerek NBA tarihide ilk kez bir kadına teknik kadroda görev veren Spurs yönetimi, geçen yıl kulüp tarihinin 5. şampiyonluğuna ulaşılmasında büyük rol oynayan Tim Duncan, Tony Parker, Kawhi Leonard ve Emanuel Ginobili'den oluşan çekirdek kadrosunda değişikliğe gitmedi.

        2013'ün nisan ayında sol aşil tendonundan yaşadığı sakatlıktan 8 ay sonra parkelere dönen ancak 6 maç forma giydikten sonra 18 Aralık'ta sol dizindeki tibial kemiğinde çatlak tespit edilen ve 2013-14 sezonunu kapatan Los Angeles Lakers'ın yıldız oyuncusu Kobe Bryant, yeni sezonun ilk gününde Houston Rockets'a karşı oynayacak.

        Forma giydiği 6 hazırlık maçında 13,8 sayı, 6,3 asist ve 4,3 ribaunt ortalamalarını tutturan 36 yaşındaki Bryant'ın, geçen yılı 27 galibiyet ve 55 mağlubiyetle kapatan Lakers'a neler katacağı ve uzun süre sonra çıkacağı ilk resmi maçta nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

        Mike D'Antoni'den boşalan başantrenörlük koltuğuna, oyunculuk döneminde takımla 3 kez şampiyonluk yaşayan Byron Scott'ı getiren Lakers, transfer sezonunda İspanyol pivot Pau Gasol ile yollarını ayırmıştı. NBA draftında ilk tur 7. sıradan Julius Randle'ı seçen Lakers, transfer sezonunda da Jeremy Lin ve Carlos Boozer ile anlaştı.

        James Harden ve Dwight Howard gibi ligin en etkili kısa-uzun ikililerinden birine sahip Rockets ise Chandler Parsons'ın Mavericks'e gitmesiyle oluşan boşluğu, Washington Wizards'tan aldığı Trevor Ariza ile kapattı.

        Sırtındaki sakatlık yüzünden bu sezon forma giyemeyeceği iddia edilen all-star oyun kurucu Steve Nash'in yanı sıra sakatlıkları süren Nick Young, Xavier Henry, Wayne Ellington ve Ryan Kelly'nin Los Angeles ekibinin Rockets maçı kadrosunda yer alamayacağı tahmin ediliyor.

        Türkiye'den 4 basketbolcu forma giyecek

        Ligde bu sezon Türkiye'den 4 basketbolcu mücadele edecek. İlk gün karşılaşmalarında sahaya çıkacak Ömer Aşık haricinde Enes Kanter, Ersan İlyasova ve Hidayet Türkoğlu da NBA'de Türkiye'yi temsil edecek.

        Geçen sezon 12,3 sayı ve 7,5 ribauntla 3 yıllık NBA kariyerinin en yüksek ortalamalarına ulaşan 22 yaşındaki pivot Enes Kanter, 2 yıldır play-off'lara gidemeyen Utah Jazz'a bu yolda katkı sağlamaya çalışacak.

        İki yıl önce 13,2 ile kariyerinin en yüksek sayı ortalamasına ulaşan ancak geçen sezonu maç başına 11,2 sayıyla kapatan Ersan İlyasova, Milwaukee Bucks takımıyla NBA'deki 7. sezonuna çıkacak. İlyasova'nın sahibi değişen, başantrenörlüğe NBA'in yaşayan efsanelerinden Jason Kidd'i getiren ve draftta 2. sıradan Jabari Parker'ı seçen Bucks'ın yeniden yapılanma sürecine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

        935 karşılaşmayla "NBA'de en fazla maç oynayan Türk basketbolcu" unvanının sahibi Hidayet Türkoğlu, geçen sezonun ortasında anlaştığı Los Angeles Clippers ile bu sezon da yoluna devam edecek. 35 yaşındaki basketbolcu, 2004'te San Antonio Spurs ve 2009'da Orlando Magic ile çok yaklaştığı şampiyonluk yüzüğünü, Chris Paul ve Blake Griffin gibi iki önemli all-star oyuncuyu kadrosunda barındıran Clippers ile parmağına takmak istiyor.

        Bu sezon Türk basketbolcuları karşı karşıya getirecek ilk maçta, 4 Kasım'da TSİ 05.30'da Kanter'in forma giydiği Utah Jazz ile Türkoğlu'nun takımı Los Angeles Clippers mücadele edecek.

        Cleveland James'i ve Chicago Rose'u bekliyor

        Transfer sezonunda, 2 kez şampiyonluk yaşadığı Miami Heat'ten ayrılarak eski takımı Cleveland Cavaliers'a giden yıldız basketbolcu LeBron James, yeni formasıyla parkeye ilk kez 31 Ekim'de adım atacak. Kyrie Irving'in sözleşmesini uzatan ve all-star forvet Kevin Love'ı da kadrosuna katarak şampiyonluk adaylarından biri haline gelen Cavaliers, all-star forvet Carmelo Anthony'nin takımı New York Knicks'i ağırlayacak.

        16 ay boyunca parkeden uzak kalmasına neden olan sol dizindeki sakatlığı atlatmasından 1,5 ay sonra, 23 Kasım 2013 tarihinde bu kez de sağ dizinden sakatlanan Chicago Bulls'un all-star oyun kurucusu Derrick Rose, uzun zaman sonra Bulls fomasıyla ilk resmi maçına çıkacak. 2011'de normal sezonun en değerli oyuncusu (MVP) seçilen 26 yaşındaki Rose, takımının 30 Ekim'de Knicks'e konuk olacağı maçla formasına kavuşacak.

        Bobcats artık Hornets

        Doğu Konferansı'nda mücadele eden Charlotte Bobcats takımının ismi, bu sezondan itibaren "Hornets" olacak. 2004 yılında NBA'e katılan son takım olan Charlotte Bobcats, bu sayede Hornets ismini, 2002'den sonra tekrar Charlotte şehrine getirecek. 1988 yılında Charlotte kentinde kurulan orijinal Hornets organizasyonu, 2002'de New Orleans'a taşınmış, 2013-2014 sezonunda ise adını, Pelicans olarak değiştirmişti.

        NBA'de normal sezon, All-star maçı ve play-off'lar

        Doğu ve Batı konferanslarında 15'er takımdan toplam 30 takımın mücadele ettiği NBA'de normal sezonda her takım 82 maç yapıyor. Toplam bin 230 maçın oynandığı normal sezonda takımlar 41 kez evlerinde, 41 kez de deplasmanda mücadele ediyor.

        NBA'de 15'er takımlı Doğu ve Batı konferansları da 3'er gruba ayrılıyor. 5'er takımın mücadele ettiği bu gruplar, Doğu'da Atlantik, Merkez ve Güneydoğu, Batı'da Güneybatı, Kuzeybatı ve Pasifik olarak adlandırılıyor.

        Her takım kendi grubundaki takımlarla sezonda 4 kez karşılaşıyor. Takımlar, kendi konferansında bulunan ancak kendi grubunda yer almayan ekiplerle, toplamda 36 maç olmak üzere önceki sezonlarda belirlenen güç dengesine göre 3 ya da 4 maç yapıyor. Kendi konferansında bulunmayan takımlarla ise 2 maç yapıyor ve toplamda normal sezonda 82 maça çıkıyor.

        Normal sezonun sonunda konferanslarındaki 15 takım arasında ilk 8'e giren takımlar, play-off'lara yükseliyor. 7 maç üzerinden oynanan play-off'larda 4 galibiyete ulaşan taraf, bir üst tura yükseliyor. Bu formata göre evsahibi avantajına sahip takım, serinin 7 maça uzadığı varsayılırsa 1, 2, 5 ve 7. maçları, diğer takım ise 3, 4 ve 6. karşılaşmaları sahasında oynuyor.

        Bu yıl "NBA Global Games" kapsamında 2 karşılaşma, ABD ve Kanada sınırları dışında yapılacak. 13 Kasım'da Minnesota Timberwolves ile Houston Rockets, Meksika'nın başkenti Mexico City'de, 15 Ocak'ta da Milwaukee Bucks ile New York Knicks, İngiltere'nin başkenti Londra'da karşı karşıya gelecek.

        All-Star maçı, 16 Şubat 2015 tarihinde New York kentindeki Madison Square Garden'da gerçekleştirilecek. Normal sezon, 16 Nisan'da sona erecek. Play-off'ların 19 Nisan'da başlayacağı 2014-15 NBA sezonunun final serisi ise haziran ayında yapılacak.

        Ligde normal sezona ait bazı istatistikler şöyle:

        En fazla şampiyon olan takım

        1. Boston Celtics - 17 kez

        2. Los Angeles Lakers - 16

        3. Chicago Bulls - 6

        En fazla şampiyonluk sevinci yaşayan oyuncu

        1. Bill Russell (Boston Celtics) - 11 kez

        2. Sam Jones (Boston Celtics) - 10

        3. Tom Heinsohn (Boston Celtics) - 8

        K.C. Jones (Boston Celtics) - 8

        Tom "Satch" Sanders (Boston Celtics) - 8

        John Havlicek (Boston Celtics) - 8

        Aktif oyuncular arasında en fazla şampiyonluk sevinci yaşayan oyuncu

        1. Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Tim Duncan (San Antonio Spurs) - 5 kez

        2. Tony Parker, Emanuel Ginobili (San Antonio Spurs) - 4 kez

        NORMAL SEZONDAKİ TAKIM REKORLAR

        En fazla galibiyet: Chicago Bulls (1995-96) - 72 kez

        En fazla mağlubiyet: Philadelphia 76ers (1972-73) - 73

        En iyi galibiyet yüzdesi: Chicago Bulls (1995-96) 72-10 (yüzde 87,8)

        En kötü galibiyet yüzdesi: Charlotte Bobcats (2011-12) 7-59 (yüzde 10,6)

        En fazla sayı atılan maç: Detroit Pistons: 186 - Denver Nuggets: 184 (1983'te 3 kez uzatmaya giden, 370 sayının atıldığı maç, aynı zamanda bir takımın en çok sayı (186) attığı maç olarak da NBA tarihine geçti)

        En az sayı atılan maç: Milwaukee Hawks: 57 - Boston Celtics: 62

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ